Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:34, 19 kwi 2017

Milka napisał(a)

Tego nie wiedziałam, na tę zimę, tak zabezpieczę, ale dziwne, bo tych młodych magnolii mam pełno i tylko znowu jedna. Będę ratować, przesadzę w inne miejsce, bo straszy, a nuż się uda. Na jej miejsce pójdzie brzoza Purpurea, pewnie będzie bezproblemowa w stosunku do magnolii.
Rok temu sadziłam 2 azalie wielkokwiatowe, marniały, marniały, wiosną w tym roku beznadziejne, wykopałam, ścięłam i zakopałam pod miłorzęby, żeby tych kikutów nie było widać, w nadziei że może rusza i ku mojemu zaskoczeniu, są malutkie punkciki, znak że pójdą gałązki, oby tylko mrozu nie było.
Dziwnie z tymi roślinami, robisz tak samo, a reagują tak różnie.
Rano oprysk na opuchlaki robiłam i nawóz dolistny temu mojemu zdechlakowi.
Mam nadzieję, że Aleksandrina przeżyje, ja już tak straciłam taka ogromną, właśnie przez mróz w kwietniu, dosłownie do korzenia poszło i całe drzewo jak zapałka suche się zrobiło.

Mojej Alexandrinie juz zmroziło kwiaty, jest trochę pąków jeszcze nie rozwinietych to moze one zakwitna. Z roslinami jak z dziecmi wychowujesz jednakowo a wyrastają różne.
Katkak 20:48, 19 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Kasiu własnie byłam , ale Ci prezent zrobiła w takim miejscu gniazdo super widoczne ale nie naduzywaj jej uprzejmosci bo po pierwsze moze sie bac zagrożenia i zostawic gniazdo a po drugie sroki często obserwują co sie dzieje i u mojej koleżanki własnie przez podglądanie gniazda sroka która siedziała na drzewie z tyłu i nie mogła go widziec zainteresowała sie i je zniszczyła.Obserwowała jak ona spogladała na to gniazdo i zaraz po niej przyleciała.

Nie do wiary jakie sprytne są ptaki. Bożenko jak jestem w ogrodzie to nawet głowy nie podnoszę do góry, żeby ona nie wiedziała, że ja wiem . A w domu nieraz delikatnie z boku firankę odsłonię i zerknę, albo przy okazji podlewania kwiatów i tyle. Bardzo dbam o komfort wszelki pani kosicy .
chelll 21:44, 19 kwi 2017

Bogdziu, dziękuję za odpowiedź i wizytę u mnie. Kupiłam już nawozy. Zastanawiam się tylko, czy pryskać krzewy teraz, czy poczekać na ocieplenie? Co radzisz?
Kindzia 08:56, 20 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Mojej Alexandrinie juz zmroziło kwiaty, jest trochę pąków jeszcze nie rozwinietych to moze one zakwitna. Z roslinami jak z dziecmi wychowujesz jednakowo a wyrastają różne.

I to jest święta prawda! Wiem coś o tym

U nas po śniegu praktycznie śladu nie ma. Dzisiaj noc próby, jutro zobaczę co i jak...
Milka 09:09, 20 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

0,5 ale czego?

0,5ml Florovit do iglaków, przeciwko brązowieniu igieł.
A porównanie dzieci i roślin, słuszne
Zakupiłam te, co podajesz, będę łączyć i za 5 dni oprysk.
Nikita 00:08, 21 kwi 2017

Bogdziu, moja kwitnąca magnolia na 100% straci swoje kwiaty...dziś u mnie -4ºC zapowiadają. Szkoda....no cóż z przyrodą nie zamierzam walczyć, bo to z góry przegrana walka. Mam tylko nadzieję, że te przymrozki to już Zimna Zośka! Jakaś w tym roku ta pogoda nie teges!
Bogdzia 08:34, 21 kwi 2017

U mnie o 12 w nocy było -3 a o piątej rano -4 stopnie na wysokosci ok 1,5 m a przy ziemi pewnie jeszcze zimniej. Nie wychodze do ogrodu bo się boje zobaczyc jak wygląda.
Bogdzia 08:37, 21 kwi 2017

Nikita napisał(a)
Bogdziu, moja kwitnąca magnolia na 100% straci swoje kwiaty...dziś u mnie -4ºC zapowiadają. Szkoda....no cóż z przyrodą nie zamierzam walczyć, bo to z góry przegrana walka. Mam tylko nadzieję, że te przymrozki to już Zimna Zośka! Jakaś w tym roku ta pogoda nie teges!

Moja Alexandrina juz wczesniej zmarzła ale sa jeszcze pączki które sie nie rozwineły , moze troszke kwiatów będzie ale i tak co to za widok jak wiekszosc zmrożona. Susan jeszcze w pólowie pootwierała paki , to sano Nigra ale Laurka pewnie tez zmarzła,najgorzej z nowo kupioną Leonard Messel bo miał juz listki chyba całkiem padnie, na razie nie patrzę bo mi serce pęknie.
Bogdzia 08:38, 21 kwi 2017

Milka napisał(a)

0,5ml Florovit do iglaków, przeciwko brązowieniu igieł.
A porównanie dzieci i roślin, słuszne
Zakupiłam te, co podajesz, będę łączyć i za 5 dni oprysk.

Opryskaj dopiero jak się ociepli.
Bogdzia 08:39, 21 kwi 2017

Kindzia napisał(a)

I to jest święta prawda! Wiem coś o tym

U nas po śniegu praktycznie śladu nie ma. Dzisiaj noc próby, jutro zobaczę co i jak...

U mnie ta ,,noc próby " zimna była, ciekawe jak u Ciebie.