Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:01, 07 gru 2012

bociek napisał(a)
Witaj Bozenko po przerwie. Zaniemowilam, jak szybko dotrzesz do 500 strony

Przykro mi z powodu sklepu, przydaja sie te male wiejskie sklepiczki.

Ja co prawda mam blisko sklep, tyle tylko, ze sklepem trudno go jednak nazwac. Raczej moglabym powiedziec - melina z szyldem sklepu. Czasami az strach wyjsc na ulice Niby mozna kupic i artykuly spozywcze i jakas chemie, ale obrzydzenie bierze Masa piwoszy i nie tylko, o bardzo soczystym jezyku i zachwianej rownowadze, swoisty zapach odstrasza. Pewnie i gorzalka na kieliszki schodzi po cichu i papierosy na sztuki. Awantury, krzyki, nawet rekoczyny. Policja sobie nie radzi. Masakra. Mogliby ten przybytek zamknac, ale jest zrobiony w domu wiec wlasciciel moze sobie gosci w ogrodku przyjmowac, prawda?

Nic to ida Swieta Cieszmy sie

Pierozki zrobisz, jest jeszcze sporo czasu

Pozdrawiam cieplutko

Takiego sklepu bym nie chciała , to już lepiej jak wogóle nie ma. Obserwowałam dziś w jakim tempie biegasz po wątkach i nawet do niektórych wchodziłam po Tobie, gratuluję kondycji głównie tej intelektualnej bo wszędzie ze swadą i humorem.Pozdrawiam serdecznie.
Gabriela 21:07, 07 gru 2012

To ci dopiero z tymi sklepami! Moja wieś liczy niewiele ponad 300 domów,a mamy cztery sklepy spożywcze, w każdym z nich oczywiście można kupić wszelką chemię, zeszyty i co tam jeszcze potrzebne do domu. Tak jest od dawna, wykluczam przy tym, by ktoś u nas na wsi prał brudne pieniądze w takim sklepie.
Bożenko, odwiedziłam Cię, ale z trudem nadrabiam, tyle tu tego. Pieczesz jeszcze chleb? Jeśli tak, to brak sklepu mniej stresuje. Pozdrawiam.
Madzenka 21:19, 07 gru 2012

Bożenko u mnie we wsi 4500 mieszkańców, pod nosem Żabka, Biedronka (świeżynka) dwa małe prywatne markety.... 2 x fryzjer, gabinet kosmetyczny, drogeria, 1 x kwiaciarnia, pizzernia... A przed wjazdem do wsi Tesco express...
I do tego wszystkiego po 10 latach od mojego zamieszkania kanalizację przy głównej ulicy założyli i od wiosny drogę z chodnikami robią..... Ciekwawe, źe handel kwitnie a chodnika nie było .... U mnie na końcu wsi szambo i drogę pewnie za kolejne 10 lat dociągną ale być może market za płotem mi otworzą..... Chyba że znów nowy dom w innej części wsi wybuduję, być może jestem skazana na szutrową drogę i szambo...

Jakoś logiki w tym wszystkim nie znajduję... Mieszkańcy są, handel jest tylko infrastruktura nie nadąża...

bociek 21:29, 07 gru 2012

Staram sie czas nadrobic

Madzenko, o infrastrukturze moglabym ksiazke napisac. Ale nasza gmina to w ogole jakis ewenement. Dziwni ludzie tu mieszkaja, nikomu na niczym nie zalezy. Szkoda strzepic jezyka.
Jeszcze duzo czasu uplynie zanim bedzie to wszystko jakos poukladane.

Bozenko, Swieta sa u Was??? Macie jakies specjalne rodzinne tradycje?
kaisog1 21:37, 07 gru 2012

Dziewczyny a komu teraz na czymś zależy???? Książkę o ludzkiej bezmyślności i braku zainteresowania to ja bym mogła pisać Ja na swoim osiedlu znam 3 sąsiadów o mieszkam tu od 2005 roku! Tu się ludzie nie integrują.... wręcz przeciwnie
Bogdzia 21:51, 07 gru 2012

Gabriela napisał(a)
To ci dopiero z tymi sklepami! Moja wieś liczy niewiele ponad 300 domów,a mamy cztery sklepy spożywcze, w każdym z nich oczywiście można kupić wszelką chemię, zeszyty i co tam jeszcze potrzebne do domu. Tak jest od dawna, wykluczam przy tym, by ktoś u nas na wsi prał brudne pieniądze w takim sklepie.
Bożenko, odwiedziłam Cię, ale z trudem nadrabiam, tyle tu tego. Pieczesz jeszcze chleb? Jeśli tak, to brak sklepu mniej stresuje. Pozdrawiam.

Gabrysiu niestety przestałam piec bo musiałam sama go jeśc. Mój M nie chciał z razową mąką a ja bez niej. Ponieważ ja zjadam tylko dwie kromki dziennie to nie było sensu dłuzej piec. Kupujemy każde sobie co kto lubi. Bardzo żałuję ale tylko dla siebie nie było sensu piec. Pozdrawiam.
Bogdzia 21:54, 07 gru 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko u mnie we wsi 4500 mieszkańców, pod nosem Żabka, Biedronka (świeżynka) dwa małe prywatne markety.... 2 x fryzjer, gabinet kosmetyczny, drogeria, 1 x kwiaciarnia, pizzernia... A przed wjazdem do wsi Tesco express...
I do tego wszystkiego po 10 latach od mojego zamieszkania kanalizację przy głównej ulicy założyli i od wiosny drogę z chodnikami robią..... Ciekwawe, źe handel kwitnie a chodnika nie było .... U mnie na końcu wsi szambo i drogę pewnie za kolejne 10 lat dociągną ale być może market za płotem mi otworzą..... Chyba że znów nowy dom w innej części wsi wybuduję, być może jestem skazana na szutrową drogę i szambo...

Jakoś logiki w tym wszystkim nie znajduję... Mieszkańcy są, handel jest tylko infrastruktura nie nadąża...

To Ty masz jak w stolicy a nie na wsi , oczywiście ze sklepami. Zamiast szmba załóz oczyszczalnię scieków, nie ma porównania a i oszczędności finansowe spore.O logicznym działaniu w naszym kraju wogóle nie ma co mówic.
Bogdzia 22:07, 07 gru 2012

bociek napisał(a)
Staram sie czas nadrobic

Madzenko, o infrastrukturze moglabym ksiazke napisac. Ale nasza gmina to w ogole jakis ewenement. Dziwni ludzie tu mieszkaja, nikomu na niczym nie zalezy. Szkoda strzepic jezyka.
Jeszcze duzo czasu uplynie zanim bedzie to wszystko jakos poukladane.

Bozenko, Swieta sa u Was??? Macie jakies specjalne rodzinne tradycje?

Świeta zawsze były u mnie a przynajmniej wigilia, od conajmniej 40 lat ale w różnym składzie bo rodzina nawet ta najbliższa rozrzucona po całej Polsce a jak wziąc pod uwagę jeszcze moją córkę to już po całym świecie (Australia). W tym roku będzie chyba wyjątkowo w małym gronie , my i syn z rodziną bo moim siostrom rodziny sie rozrosły , doszły synowe, zięciowie,wnuki i umawianie sie stało się skomplikowane.Jeszcze mam nadzieję ze może jedna siostra z mężem przyjedzie ale na razie czeka na deklaracje czy to do niej nie przyjadą a są pewne komplikacje. W każdym bądz razie okazuje się że im wieksza rodzina to mniej ludzi przy stole bo trzeba w mniejszych rodzinach święta obchodzic. Prawde mówiąc ja już też nie mam tyle sił co dawniej i nawet choinki nie chce mi sie ubierac ,tylko mój m uważa że dla wnuczków trzeba więc to stało sie jego obowiązkiem.Ryby juz kupione -zamrożone bo nie cierpie stania w wielkich kolejkach w ostatniej chwili i wiele innych zakupów i przygotowań też już załatwione więc reszta jakoś poleci.
Bogdzia 22:10, 07 gru 2012

kaisog1 napisał(a)
Dziewczyny a komu teraz na czymś zależy???? Książkę o ludzkiej bezmyślności i braku zainteresowania to ja bym mogła pisać Ja na swoim osiedlu znam 3 sąsiadów o mieszkam tu od 2005 roku! Tu się ludzie nie integrują.... wręcz przeciwnie

Masz rację Gosiu, dziś prawie każdy żyje w swoich czterech ścianach, nie chce nic wiedziec o innych i żeby o nim tez nic nie było wiadomo. Czasy sie zmieniły. Ma sie mnóstwo sasiadów a nikogo się nie zna.
Madzenka 22:16, 07 gru 2012

Bożenko odnośnie świąt tak samo z moimi siostrami. Odkąd mają dorosłe dzieci a dzieci rodziny jakoś święta w mniejszym gronie, buuuu...