Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

basia3012 12:30, 14 lip 2018

Bogdziu a na zdjęciu powyżej to chyba oprócz floksów jakiś powojnik bylinowy? czy tak?
Bogdzia 12:38, 14 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Bogdziu, dziękuję za odpowiedż. Ja nie mam rododendronów ale mam azalie japońskie. Na nie ta mieszanka pewnie może być?
Tak w ogóle to miałam na myśli iglaste, hortensje i azalie japońskie.

Tak więc jak dobrze rozumiem to:
- na iglaste ( z wyjątkiem serbów) Pinivit,
- na azalie japońskie?- pewnie ta mieszanka?,
- na hortensje? czy też ta mieszanka czy sam Pinivit?
- podlać czy opryskać?

Gdybyś mogła jeszcze w tej sprawie mnie oświecić byłabym wdzięczna. I zaraz wezmę się do pracy bo u nas przestał padać deszcz i słonko wyjrzało. Pozdrawiam.

Iglaste tak jak piszesz
azalie japońskie mieszanka a hortensje to zależy bo jeśli chodzi o ogrodowe to zależy jaki kolor wolisz różowy czy niebieski , jak opryskasz lub podlejesz Pinivitem będzie niebieski , jeśli wolisz rózowe to samym Florovitem. Możesz i podlewac i opryskiwac. Opryskuje się głównie wtedy gdy szybko chcesz miec poprawe w wyglądzie roślin, jeśli nie wygladaja źle to podlewaj.Pozostałe hortensje te na biało kwitnace Florovitem.
Bogdzia 12:42, 14 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)
Bożenko gdzie Ty to wszystko miałaś upchane,te floksy ,lilipwce. Wiosną nic nie było widać . Pewnie jest tak że rh w porze kwitnienia są tak pierwszoplanowe że tego co obok już się nie widzi. U mnie floksy non stop mają grzyba i choć lubię je bardzo to już mi ręce opadają i mam ochotę je wywalić. Jeszcze spróbuję nowe miejsce im dać bo ewidentnie coś im nie pasuje ale chyba muszę kupić nowe bo tych starych zagrzybionych chyba nie ma sensu trzymać. Pozdrówka Bożenko

Fakt wszystko poupychane po kątach a kto by patrzył wiosna na liscie jak tyle kolorów na rh.Czytałam kiedys artykuł jakiegos profesora że rzadko na floksach jest grzyb a to ze dolne liście usychaja to dlatego ze mają za mało słońca tak samo jest z innymi roślinami np tujami , bukszpanami , gdzie nie dochodzi światło liscie żółkna.Posadz cos przed nimi wystarczy jak bedziesz kwiaty widziała i nie denerwuj się takim drobiazgiem .
Bogdzia 12:44, 14 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Bogdziu a na zdjęciu powyżej to chyba oprócz floksów jakiś powojnik bylinowy? czy tak?

Tak powojnik bylinowy , kupiłam jako Rooguchi ale to jakis inny ale bardzo go lubie kwitnie bardzo pięknie i bardzo długo , wszystkie inne bije na głowę.
basia3012 16:06, 14 lip 2018

Bogdziu, i takie informacje to ja lubię. Prosto, jak za przeproszeniem krowie na rowie. Nie lubię rozrabiać preparatów, oprysków, odmierzać nawozów itp. Robię to trochę na oko. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam.
basia3012 16:10, 14 lip 2018

Bogdziu, a bukietowe czym radzisz podlać? Bardzo przepraszam ale już więcej nie będę Cię zamęczać pytaniami. Wieczorem pospaceruję po Twoim ogrodzie. A teraz biegnę do ogródka. Pozdrawiam .
Bogdzia 17:15, 14 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Bogdziu, i takie informacje to ja lubię. Prosto, jak za przeproszeniem krowie na rowie. Nie lubię rozrabiać preparatów, oprysków, odmierzać nawozów itp. Robię to trochę na oko. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam.

Ja też nie lubię jeśli to nie jest konieczne.
Bogdzia 17:16, 14 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Bogdziu, a bukietowe czym radzisz podlać? Bardzo przepraszam ale już więcej nie będę Cię zamęczać pytaniami. Wieczorem pospaceruję po Twoim ogrodzie. A teraz biegnę do ogródka. Pozdrawiam .

Bukietowe florovitem oczywiście rozcieńczonym , też może byc pół szklanki na wiadro wody.
Margerytka40 19:17, 14 lip 2018

Bogdzia napisał(a)

Fakt wszystko poupychane po kątach a kto by patrzył wiosna na liscie jak tyle kolorów na rh.Czytałam kiedys artykuł jakiegos profesora że rzadko na floksach jest grzyb a to ze dolne liście usychaja to dlatego ze mają za mało słońca tak samo jest z innymi roślinami np tujami , bukszpanami , gdzie nie dochodzi światło liscie żółkna.Posadz cos przed nimi wystarczy jak bedziesz kwiaty widziała i nie denerwuj się takim drobiazgiem .

Z tym akurat chyba nie mogę się zgodzić ,przynajmniej u mnie to nie usychanie liści a grzyb jak mi się wydaje. Na liściach pojawiają się ciemne plamki ,które robią się coraz większe. Myślę,że to złe stanowisko. Wcześniej miałam je obok oczka i nigdy się tak nie działo a rosły tam kilka lat.
Pytałaś u mnie o kocimiętkę. Myślę , że możesz ją teraz podzielić. Ja w ubiegłym roku dzieliłam ją kilka razy. Było wilgotno bo przecież ciągle padało i nic sobie z tego dzielenia nie robiła. A powiedz mi jak tam koty? Przychodzą do niej?
ewsyg 19:23, 14 lip 2018

witaj Bożenko. Obejrzałam zdjęcia z konikiem polnym, bardzo udane. Podziwiałam liliowce i zachwyciłam się floksami, które i ja bardzo lubię. Na szczęście u mnie się nie wyradzają. Chętnie do nich przylatują fruczaki gołąbki, lubię na nie patrzeć.

Pozdrawiam