Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Katkak 22:35, 14 lip 2018

Bożenko Ty skarrbnica wiedzy i mądrości jesteś. Nie wiedziałam, ze horty ogrodowe można Pinivitem traktować. A mam jedne takie majciane różowe, to bym chętnie na niebieskie zmieniła. Można jeszcze teraz, czy to tylko wiosną?
Adela 23:06, 14 lip 2018

Bożenko, serdeczne dzięki za poradę dobrze, że jesteś

Bogdzia napisał(a)

Ja mam kilka , głownie Jackmani, Solina i Huldine ale moga to byc wszystkie poźno kwitnace lub włoskie.

Właśnie dokupiłam Jackmanii w pobliskiej szkółce. Soliny nie było, a bardzo ją chciałam.
basia3012 01:25, 15 lip 2018

Dzięki Bogdziu za cierpliwe odpowiadanie na moje pytania. Już dzisiaj podlałam hortensje, azalie jap. i wrzosy(wrzosy pinivitem- czy dobrze?). Jutro jałowce i świerki serbskie przy ulicy.
Poczytałam i pooglądałam Twój wątek. Piękne wiersze, bajki o motylkach i pszczółkach.( W poniedziałek przeczytam ją mojemu wnukowi Jasiowi.) Cudne azalie, rododendrony, piękny trawnik. Pogratulować. Bardzo piękny i chyba duży ogród. Pozdrawiam serdecznie Bogdziu. Dobrej nocy.
Bogdzia 08:30, 15 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)

Z tym akurat chyba nie mogę się zgodzić ,przynajmniej u mnie to nie usychanie liści a grzyb jak mi się wydaje. Na liściach pojawiają się ciemne plamki ,które robią się coraz większe. Myślę,że to złe stanowisko. Wcześniej miałam je obok oczka i nigdy się tak nie działo a rosły tam kilka lat.
Pytałaś u mnie o kocimiętkę. Myślę , że możesz ją teraz podzielić. Ja w ubiegłym roku dzieliłam ją kilka razy. Było wilgotno bo przecież ciągle padało i nic sobie z tego dzielenia nie robiła. A powiedz mi jak tam koty? Przychodzą do niej?

Dziwne bo przy oczku większa wilgotnosc i lepsze warunki dla grzyba ale to różnie bywa czasem cos rośnie lepiej w nietypowych warunkach. Wyobraź sobie że do tej Twojej koty nie przychodza , fakt że mam ja głównie na murkach by im to utrudnic ale jak dotąd nic złego sie nie stało , dlatego chcę podzielic i miec wiecej.
Bogdzia 08:33, 15 lip 2018

ewsyg napisał(a)
witaj Bożenko. Obejrzałam zdjęcia z konikiem polnym, bardzo udane. Podziwiałam liliowce i zachwyciłam się floksami, które i ja bardzo lubię. Na szczęście u mnie się nie wyradzają. Chętnie do nich przylatują fruczaki gołąbki, lubię na nie patrzeć.

Pozdrawiam

Miło Cię widziec. U mnie też furczaki przylatują choc nie jest ich wiele.Konik polny własciwie mnie sprowokował do tych zdjec, tak sie z zaciekawieniem mi przyglądał.Pozdrówka również dla Ciebie.
Bogdzia 08:35, 15 lip 2018

Katkak napisał(a)
Bożenko Ty skarrbnica wiedzy i mądrości jesteś. Nie wiedziałam, ze horty ogrodowe można Pinivitem traktować. A mam jedne takie majciane różowe, to bym chętnie na niebieskie zmieniła. Można jeszcze teraz, czy to tylko wiosną?

Mozna jeszcze w lipcu ale później juz nie bo nie zdrewnieją przed zimą. Wbij (i zostaw) pod hortki kilka zardzewiałych gwoździ to tez świetnie działa.
Bogdzia 08:36, 15 lip 2018

Adela napisał(a)
Bożenko, serdeczne dzięki za poradę dobrze, że jesteś

Właśnie dokupiłam Jackmanii w pobliskiej szkółce. Soliny nie było, a bardzo ją chciałam.

Soline kupowałam w e-clematis ale tam warto jak sie więcej sztuk kupuje bo za jedna nie warto transportu płacic.
Bogdzia 08:39, 15 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Dzięki Bogdziu za cierpliwe odpowiadanie na moje pytania. Już dzisiaj podlałam hortensje, azalie jap. i wrzosy(wrzosy pinivitem- czy dobrze?). Jutro jałowce i świerki serbskie przy ulicy.
Poczytałam i pooglądałam Twój wątek. Piękne wiersze, bajki o motylkach i pszczółkach.( W poniedziałek przeczytam ją mojemu wnukowi Jasiowi.) Cudne azalie, rododendrony, piękny trawnik. Pogratulować. Bardzo piękny i chyba duży ogród. Pozdrawiam serdecznie Bogdziu. Dobrej nocy.

Wrzosy pinivitem , tak dobrze, ale wrzosy i inne kwasoluby nie potrzebują bardzo żyznego podłoża nie ma co przesadzac z nawozami, ja daje nawóz tylko raz na wiosnę, później tylko w wyjatkowym przypadku jak cos bardzo źle wyglada ale nawet nie pamiętam takiego przypadku.
zawitka 11:46, 15 lip 2018

Dzięki Ci za Twoją wiedzę . Skorzystam i ja z przepisu na rodki no i Gwożdzie to dla mnie ciekawostka a tyle ich wywaliłam Rodki i klematis bomba

Pozdrawiam;d
Bogdzia 13:28, 15 lip 2018

zawitka napisał(a)
Dzięki Ci za Twoją wiedzę . Skorzystam i ja z przepisu na rodki no i Gwożdzie to dla mnie ciekawostka a tyle ich wywaliłam Rodki i klematis bomba

Pozdrawiam;d

Gwoździe to bardzo stary sposób o którym dowiedziałam sie gdy miałam ogród na działkach pracowniczych i mniej niz połowę swoich latPozdrówka.