Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 11:36, 30 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Kolekcję piwonii masz przebogatą, Bożenko. Mnie uwiodła Itoh Bartzella...

Dobrze, że wstawiłaś zdjęcia bombek, będziemy miały "ściągę"
Jeszcze raz dziękuję za dziś

Ja nie lubię duzych kwiatów choc lubię dużo koloru i np z tego powodu nie pociągają mnie specjalnie hortensje, ale piwonie choc mają duże kwiaty bardzo lubię a Bartzella jest jedna z moich ulubionych, ma wielki kwiat, w srodku żólty ale na zewnątrz błatki bieleją , jakby nikną w powietrzu i taka aureola sie tworzy. Bartzella kwitnie najdłuzej z moich piwonii a to się bardzo liczy.
Bogdzia 11:38, 30 sty 2019

jolanka napisał(a)
Ale śliczności peoniowe Hmm, niedobrze, za ładne są,
Fajnie, ze możecie się spotkać, od razu widać power

Spotkanie w srodku zimy i pogadanie o planach i roślinkach faktycznie daje power, świetnie było.Piwonie oczywiscie kupuj , kazdy rodzaj jest fajny i drzewiaste i itoh i bylinowe.
Bogdzia 11:42, 30 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Bogdziu! Wiedziałam, że kochasz piwonie ale nie myślałam, że taką liczną i cudną masz ich kolekcję.
Mam u siebie kilka i żałuje, że miejsca tak mało w ogrodzie...
U Ciebie nasyciłam oczy i... może na którąś się skuszę?
Zapisałam nazwy kilku z nich

Edit: Spotkania Ogrodowiskowego pozazdrościć można Super, ze podładowałaś akumulatory

Gosiu spotkanie w srodku zimy -fajna sprawa. Jestesmy wyjątkowym przypadkiem na Ogrodowisku bo jestesmy trzy z jednej wsi i własnie tak się spotkałyśmy.Planujemy dalsze spotkania.Ja tez nie mam miejsca ale jeszcze kilka muszę kupic , jak się postarasz znajdziesz miejsce a w piwoniach jest w czym wybierac, mnóstwo gatunków i ceny bardzo różnorodne.
Bogdzia 11:43, 30 sty 2019

Nikita napisał(a)
Bogdziu, i Ty piszesz, że troszkę wiosny przywiozłam z Holandii. Toż to u Ciebie w wątku najcudowniejsze lato !!!!!!!!

Ano lato ale sztuczne bo tylko na zdjeciach , za to krokusy za oknem coraz wieksze pomimo śniegu i zimnych nocy.
Bogdzia 11:44, 30 sty 2019

anpi napisał(a)
O jacie...nigdy w życiu nie widziałam tylu piwonii,nie wiedziałam że istnieje tyle odmian
Najbardziej ze wszystkich kwiatów najbardziej lubię zapach piwonii, ale wąchałam tylko te najpopularniejsze stare odmiany.Ciekawa jestem czy wszystkie ładnie pachną?

Odmian jest bardzo dużo a najpiękniejsze jeszcze nie do kupienia u nas. Nie wszystkie piwonie pachna , najbardziej jednak chyba te stare gatunki.
Bogdzia 11:47, 30 sty 2019

yolka napisał(a)
Czytam, że szydełkujesz
A teraz doznałam kolejnego olśnienia, nie wiedziałam, że masz tyle piwonii tak jak w maju nie widziałam że masz róże. Twoje rododendrony przykuły moją uwagę aż tak bardzo.

Na razie nie szydełkuję choc kiedys sporo serwet robiłam , ciekawa byłam jak robic bombki , jak je usztywniac , no i się dowiedziałam , teraz tylko o wzory sie postarac i można robic ale do świat daleko więc nie wiem kiedy się zabiorę.
No cóz u mnie widac tylko rododendrony bo to wielkie krzaki , reszta jest widoczna jak zrobię zdjecia bo wtedy uwagi nie rozpraszaja krzaczyska.
Bogdzia 11:55, 30 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Wiedziałam, gdzie zobaczyć kolekcję piwonii, Królowo!

Też zamówiłam sobie 4 na ten rok. Bardzo lubię p. Ursyn Niemcewicz, w zeszłym roku bardzo ją podzieliłam na kilka kłączy. W zasadzie wiele piwonii zostało przesadzonych i wiele jest zadołowanych w donicach (odsadziłam karpy).

Czy u Ciebie te piwonie kwitną razem z różanecznikami koło siebie? Niesamowity to musi być widok. Jak masz je posadzone, w jednym miejscu czy wszędzie?

Królowa mieszka pod Wrocławiem (Pi-Ma) tam jest co oglądac.Szkoda ze tak daleko od nas.Ja mam piwonie w róznych miejscach ale jedno skupisko przed samymi rh, nie jest to najlepsze bo zakwitaja zaraz po rh zanim zdązymy oberwac z rodków kwiaty i robią brzydkie tło dla piwonii.Piwonie tez sie im odwdzieczają bo jak kwitną rh to piwonie są juz wysokie i je zasłaniają ale poniewaz nie mam miejsca to tak musi byc.Tez chcę kupic kilka ale muszę je miec wiosną wiec czekam az ziemia rozmarznie bo pan wysyła natychmiast po zamówieniu i mocno się zdziwiłam jak dostałam duże kempy w lutym, więc teraz czekam z zamówieniem.Tez myślę o około czterech w tym jedna drzewiasta , jedna itoh i ze dwie bylinowe.Na jesieni sporo ich przesadziłam i trochę sie martwię bo tez dzieliłam a potem było sporo deszczu nie wiem czy nie zgniją.No cóz najwyżej kupię nowe ale to te najdroższe dzieliłam.

Poprawka: nie chodziło o Pi-Ma a o Peony-Max, stale gadam przez telefon pisząc i takie pomyłki robię. Przepraszam.Za to zdjecie piwonii na tle rh

Bogdzia 11:58, 30 sty 2019

BASIA8 napisał(a)
Bogdziu, ale Masz piękną kolekcję piwonii tyle odmian to nigdy nie widziałam, chyba że w sklepie na półce
Buziaki zostawiam.

Basiu miło Cię widziec. Trochę się nazbierało i to pewnie nie wszystkie pokazałam bo zdjecia rozproszone trudno pozbierac.Muszę polizyc ile ich mam. Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 12:00, 30 sty 2019

Rench napisał(a)
OMG nie wiedziałam,że masz tak wspaniałą kolekcję piwonii.

Czy Coral Charm ma zapach ?

A mamCoral Charm nie pachnie a własciwie niezbyt ładnie pachnie bo jakis zapach jednak ma,za to pięknie wygląda. Ja mam dwie jedna niższa a druga bardzo wysoka i wyniosła , ta własnie jest super.Pozdrówka Reniu, buziaki.
Pszczelarnia 12:01, 30 sty 2019

Na Twoim piasku nie powinny zgnić.

Do drzewiastych nie jestem przekonana (mam dwie) - nie wiem jak je traktować: jak krzaki?

Ale są bardzo pyłkodajne i to działa na plus.

Kiedy zawitają te piwonie zagranicznych znawców i szkółek do nas bardziej masowo? Teraz czekam na angielskie od Claire Austin.