Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:08, 30 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Na Twoim piasku nie powinny zgnić.

Do drzewiastych nie jestem przekonana (mam dwie) - nie wiem jak je traktować: jak krzaki?

Ale są bardzo pyłkodajne i to działa na plus.

Kiedy zawitają te piwonie zagranicznych znawców i szkółek do nas bardziej masowo? Teraz czekam na angielskie od Claire Austin.

Najwięcej nowych produkują w Ameryce , pewnie i do nas szybko dotrą. Lubię oglądac filmiki na you tube z nimi ale hodowane na Alasce, cudne.Drzewiaste najlepiej zostawic w spokoju jak puszczą liscie na wiosne wyciąc zaschnięte gałęzie , niektóre gałęzie zle wyglądaja nawet jak są żywe dlatego trzeba czekac z wycinamiem. Najważniejsze przygotowac im dobre stanowisko z kompostem , głeboko dac polifoski albo superfosfatu , wsadzic ok 10cm głębiej niz rosły i niech spokojnie rosną.Napisz nazwy tych angielskich to sobie pooglądam.
sierotka 12:21, 30 sty 2019

O rany ile piwonii to po różach najpiękniejsze kwiaty dla mnie
Kwiaty młodych lat
Agania 13:21, 30 sty 2019

Twoje piwonie jak tancereczki na festiwalu się wyróżniają...cudności
pozdrawiam
basia3012 15:55, 30 sty 2019

Bogdziu, jak miło, że do mnie zajrzałaś. Bardzo się cieszę. Taki gość, rzadki. Jak Tam Twoje oczka? Mam nadzieję, że coraz lepiej. Obejrzałam Twój przepiękny ogród razem z Mają. Super, że dziewczyny podały linki do tych odcinków. Tylko wiesz, ja nie mogę otworzyć tych starszych odcinków np ogród babci Jasi. Żałuję, bo też bym chciała zobaczyć.
Życzę zdrówka, pozdrawiam.
Często wracamy z Jasiem do bajek przyrodniczych. Dziękujemy.
basia3012 16:01, 30 sty 2019

Bogdzia napisał(a)

Moje oczy całkiem do niczego , głównie z tego powodu na forum bywam mało ale szydełko tak bardzo jak komputer czy telewizor oczu nie meczy, nie wiem czy przed wiosna zdąży sie poszydełkowac bo moze wiosna juz w lutym przyjśc.Macham Agnieszko.

Przepraszam ale nie doczytałam o oczach. Bardzo przykro. Oj to szanuj je Bożenko.
Przepiękna kolekcja piwonii i chyba masz kilka odmian piwonii delikatnej? Czy dobrze pamiętam nazwę? Pozdrawiam ciepło.
Mala_Mi 19:09, 30 sty 2019

Super, że się ruszyłaś .... na spotkanie fajnymi babkami
Kolekcja piwonii cudna... mogę się na piwonie gapić cały czas Maja w sobie jakaś magię .. Miss America .. jet na mojej liście .. tylko miejsca brak.. ale kilka krzaków wyciepię to coś się wciśnie
paniprzyroda 19:19, 30 sty 2019

Spotkanie super A piwonie cudne, nawet pamiętam miejsce, w którym część z nich rośnie A co to będzie, jak wszystkie zakwitną? Kolekcja
Niektóre z tych pokazanych też mam, więc już tak nie podnosi mi się ciśnienie
Widzisz, a u mnie róże i hortensje razem na pierwszym miejscu, na drugim właśnie piwonie.
Adela 19:50, 30 sty 2019

Bogdziu, jak przeglądam Twoj wątek, to nie wychodzę z podziwu jak piękną kolekcję roślin zgromadziłaś.
Kiedyś Danusia napisała artykuł:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/482-ogrod-dla-milosnikow-roslin-i-kolekcjonerski
Cudownie, że tak rozwinęłaś swój ogród. Tymczasem ja jeszcze jestem na etapie ogrodnika - zbieracza i chyba już tak zostanie.
Gratuluję i pozdrawim
Bogdzia 20:07, 30 sty 2019

sierotka napisał(a)
O rany ile piwonii to po różach najpiękniejsze kwiaty dla mnie
Kwiaty młodych lat

U mnie róże marnie rosna wiec piwonie wychodzą na prowadzwnie , choc i tak dominują rododendrony.
Bogdzia 20:08, 30 sty 2019

Agania napisał(a)
Twoje piwonie jak tancereczki na festiwalu się wyróżniają...cudności
pozdrawiam

Cała zime patrze na ich zdjecia, super poprawiaja samopoczucie.Macham Agatko.