Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:11, 30 sty 2019

basia3012 napisał(a)
Bogdziu, jak miło, że do mnie zajrzałaś. Bardzo się cieszę. Taki gość, rzadki. Jak Tam Twoje oczka? Mam nadzieję, że coraz lepiej. Obejrzałam Twój przepiękny ogród razem z Mają. Super, że dziewczyny podały linki do tych odcinków. Tylko wiesz, ja nie mogę otworzyć tych starszych odcinków np ogród babci Jasi. Żałuję, bo też bym chciała zobaczyć.
Życzę zdrówka, pozdrawiam.
Często wracamy z Jasiem do bajek przyrodniczych. Dziękujemy.

Kiedys widziałam Ogród Babci Jasi , byc może ze teraz nie chce sie otwierac, zdaje mi sie ze Danusia podawała link w wątku ,,Ogród babci Jasi"spróbuj moze z niego wejdziesz.Pozdrówka dla Jasia i dla Ciebie oczywiscie.
Bogdzia 20:15, 30 sty 2019

basia3012 napisał(a)

Przepraszam ale nie doczytałam o oczach. Bardzo przykro. Oj to szanuj je Bożenko.
Przepiękna kolekcja piwonii i chyba masz kilka odmian piwonii delikatnej? Czy dobrze pamiętam nazwę? Pozdrawiam ciepło.

Oczy juz lepsze nie bedą , nie pozwalają mi dłużej posiedziec przy komputerze a jeszcze gorzej jak patrzę na tv, coż zrobic, starosc...... Piwonie delikatne mam trzy rodzaje .W prezencie od rzeszowianek dostałam pełne czerwone a sama dokupiłam czerwone pojedyncze i rózowa pojedynczą. To najwczesniej kwitnące piwonie.
Bogdzia 20:18, 30 sty 2019

Mala_Mi napisał(a)
Super, że się ruszyłaś .... na spotkanie fajnymi babkami
Kolekcja piwonii cudna... mogę się na piwonie gapić cały czas Maja w sobie jakaś magię .. Miss America .. jet na mojej liście .. tylko miejsca brak.. ale kilka krzaków wyciepię to coś się wciśnie

Aniu dobrze powiedziane ,,ruszyłam się", faktycznie tej zimy nigdzie mi sie nie chce wychodzic, dobrze ze dziewczyny mnie z domu wywabiły, od razu mi lepiej.Kup koniecznie Miss America to jedna z moich ulubionych ale jest ich kilka tych ulubionych.Nie mam juz gdzie sadzic, strasznie mnie to denerwuje.
Bogdzia 20:21, 30 sty 2019

paniprzyroda napisał(a)
Spotkanie super A piwonie cudne, nawet pamiętam miejsce, w którym część z nich rośnie A co to będzie, jak wszystkie zakwitną? Kolekcja
Niektóre z tych pokazanych też mam, więc już tak nie podnosi mi się ciśnienie
Widzisz, a u mnie róże i hortensje razem na pierwszym miejscu, na drugim właśnie piwonie.

W tym roku będzie gorsze kwitnienie bo wiekszosc przesadzałam i dzieliłam wiec na efekt nie liczę.Jak wiesz róże i hortensje to nie sa moje miłosci choc trochę mam ale to nie one są moja radoscia na zimą przeglądanych zdjeciach.Pozdrówka Mariolko.
Bogdzia 20:26, 30 sty 2019

Adela napisał(a)
Bogdziu, jak przeglądam Twoj wątek, to nie wychodzę z podziwu jak piękną kolekcję roślin zgromadziłaś.
Kiedyś Danusia napisała artykuł:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/482-ogrod-dla-milosnikow-roslin-i-kolekcjonerski
Cudownie, że tak rozwinęłaś swój ogród. Tymczasem ja jeszcze jestem na etapie ogrodnika - zbieracza i chyba już tak zostanie.
Gratuluję i pozdrawim

Ja tez jestem ogrodnikiem zbieraczem i tez nim zostanę ale kilka gatunków szczególnie polubiłam , są to krokusy, rh , piwonie i floksy. Róz tez mi nie brakuje ale ani one mnie ani ja ich , nie ma między nami chemii.Jeszcze kocham magnolie ale to duże rosliny więc zaledwie kilka mam.
Gabriela 20:33, 30 sty 2019

Co za kolekcja piwonii, z wielką przyjemnością obejrzałam zdjęcia. Najwięcej masz pojedynczych i anemononowych, też mi się spodobały i kupiłam przez ostatnie trzy lata także kilka takich odmian. Mają sztywne łodygi, to zaleta.
Zachwyciła mnie twoja Bartzella, powiedz mi proszę jak szybko się rozrasta, kupiłam zeszłej wiosny małą sadzonkę na próbę, ta odmiana b. mi się podoba, choć wolę piwnonie w tradycyjnych biało-różowo-czerwonych kolorach.
Bogdzia 20:50, 30 sty 2019

Gabriela napisał(a)
Co za kolekcja piwonii, z wielką przyjemnością obejrzałam zdjęcia. Najwięcej masz pojedynczych i anemononowych, też mi się spodobały i kupiłam przez ostatnie trzy lata także kilka takich odmian. Mają sztywne łodygi, to zaleta.
Zachwyciła mnie twoja Bartzella, powiedz mi proszę jak szybko się rozrasta, kupiłam zeszłej wiosny małą sadzonkę na próbę, ta odmiana b. mi się podoba, choć wolę piwnonie w tradycyjnych biało-różowo-czerwonych kolorach.

Bartzella w pierwszym roku miała jeden kwiatek a po trzech latach miała 17 kwiatów,dokupiłam jeszcze dwie , swietnie rozjasnia ogród i dosc długo kwitnie. Tak anemonowe są super bo z podpieraniem zawsze jest jednak kłopot a ich podpierac nie trzeba a i z wyglądu sa piękne.
sierotka 21:18, 30 sty 2019

Przyszłam się poduczyć te w zamiarze posadzenia czy to dobry wybór ? Bo kwiat piekny

1) Piwonia 'Kelway's Brilliant'

2)Piwonia 'Boule de Neige'

3)Piwonia 'Red Charm'

4)Piwonia 'Buckeye Belle'

5)Piwonia 'Kelway's Brilliant'

6)Piwonia jasnoróżowa

Bogusiu poproszę o opinię Twoją
Bogdzia 21:43, 30 sty 2019

Pierwsza i piąta to ta sama. Wybór dobry , mozesz kupowac.
Milka 07:58, 31 sty 2019

Piwoniowy zawrót głowy, nie umiem wybrać, ja tam wszystkie lubię
I nowe dzieło tworzysz, bombki, też fajne zajęcie pozdrawiam