Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Margerytka40 08:50, 09 kwi 2019

No właśnie nie mam żadnego, miałam ale jak robiliśmy rondo to wywaliłam bo nie miałam na niego pomysłu. Teraz by mi się przydał
Bogdzia 08:50, 09 kwi 2019

Dorota123 napisał(a)
Ja nie kupowałam ich bo bałam się, że nie przeżyją w moim piachu, ale skoro u Ciebie pięknie rosną to i u mnie powinny dać radę.

Na 100% dadzą radę u Ciebie.
Bogdzia 08:53, 09 kwi 2019

Margerytka40 napisał(a)
No właśnie nie mam żadnego, miałam ale jak robiliśmy rondo to wywaliłam bo nie miałam na niego pomysłu. Teraz by mi się przydał

Ja Ci moge dac ale ostrzegam że trudno się go pozbyc . U mnie wylazł za płot, jak zlikwidowałam w ogrodze to zza płotu wlazł spowrotem. Jako serdeczna przyjaciólka powinnam powiedziec że nie dam ale to Twój wybórJa bym wolała posadzic brunery , paprocie, hosty i wiele innych ale dac Ci moge.
Bogdzia 08:56, 09 kwi 2019

Waclaw napisał(a)
Bogdziu,
widziałem dzisiaj 3 krzewy wysokie na około 1,5 m obok siebie. To chyba były azalie ( a może rh?) ponieważ listki miały skórzaste jak rh lecz wielkości złotówki( wydłużone). Piszę o tym bo całe były obsypane drobnym kwieciem koloru ciemnego różu ( a może fioletu?). Jechałem samochodem i byłem zaskoczony tym, że o tej porze roku tyle kwiatów. Co to mogło być?
Zdjęcia niestety nie zrobiłem

To rododendrony , tez je mam i juz kwitnie jeden a drugi ma popękane pąki. Ten nazywa sie Staccato a drugi PJM Elite.Na zdjeciach tylko Staccato.

Bogdzia 08:58, 09 kwi 2019

zszywka napisał(a)
Przytuptałam się przywitać dawno mnie nie było, ale nadrobiłam i kwiecie cudaśnie pola krokusów u Ciebie zawsze mnie zachwycały, a ja się cieszę z moich kilku „rzeczek”

Mam tez pytanko, czy masz azalie soirée de Paris? Chciałabym ja posadzić, ale chce dopytać o nią. W zeszłym roku jedna azalia mi padła nie wiedzieć czemu i jakoś mam mieszane uczucia. Pozdrówka

Nie mam tej azalii ale ma ja Kindzia i nie tylko, zapytaj ją na pewno pochwali ale na miejscu padniętej azalii raczej nie sadz , chyba że wymienisz ziemię i zdyzenfekujesz, tam moze byc jeszcze choroba , pewnie fytoftoroza i nastepna azalia może zachorowac, lepiej znajdz inne miejsce dla niej.
Bogdzia 08:59, 09 kwi 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Trzymam kciuki by przymrozku nie było. Rozumiem obawy

Sylwia pomogło, oby jeszcze następne prognozy się nie sprawdziły.
Margerytka40 09:00, 09 kwi 2019

Między tymi trzema świerkami na froncie żadna z tych roślin nie da rady niestety, ledwo szpadel mogę tam wbić. Jeszcze tylko może bodziszek korzeniasty mi przychodzi do głowy bo widzę, że pod brzozami jako tako wygląda. Chyba zaryzykuję z tym barwinkiem, najwyżej będę się później martwić
Bogdzia 09:11, 09 kwi 2019

luk napisał(a)
witam, przyszła wiosna i cześć z moich rododendron ma brązowe liście. Co im może dolegać? Pryskaczem już 1 x zalecanym środkiem odżywką. Jutro powtórzę i tak co 5 dni. Widzę, że część pąków jest już sucha. Rododendrony i tak lepiej wyglądają niż w zeszłym roku. mały postęp

Mam oberwać te chore liście? za dużo słońca czy grzyb?

z góry dziękuję za pomoc.

No cóż jak pytasz to odpowiem ,zaniedbałes te rh. Nie wiem do jakiej ziemii posadziłes bo to podstawa powodzenia ale nawet jesli przyjąc że do dobrej to i tak widac że nie były podlewane latem , nie dostały nawozu i moim zdaniem nie powinny byc podsypane korą a chyba są. Takie zmiany na obrysie lisci są spowodowane warunkami atmosferycznymi , mrozem ( ale go w tym roku nie było) suszą , podlewaniem po lisciach itp. Rododendrony to na pewno najbardziej wymagajace rosliny co do podłoża i podlewania. U nas deszczu jest mało a one pochodzą z lasów gdzie stale pada a jak nie pada to jest mgla, rosna na zboczach gór wiec woda w korzeniach im nie stoi ale ziemia jest zawsze wilgotna, no i ich korzenie potrzebuja dostepu powietrza wiec ściólka a juz zbita sciółka im nie służy. Te plamy juz nie zniką żebys nie wiem jak sie starał. oprysk może tylko spowodowac ze rh bedzie bardziej odzywiony i będzie mógł pobierac składniki pokarmowe z ziemi ale trzeba mu je dac. Najważniejsze to napisz do jakiej ziemii posadziłes, często podlewaj i zdejm korę. Widac ze paczki sa maleńkie nie miały siły ich zawiazac.Ja je odzywisz to nowe liscie wyrosna duze i ładne .Najgorsze liscie cale brązowe oberwij , pozostałe zostaw bo będą jeszcze odzywiac roslinę.No i obrywaj przekwitnięte kwiatostany.
Bogdzia 09:12, 09 kwi 2019

Margerytka40 napisał(a)
Między tymi trzema świerkami na froncie żadna z tych roślin nie da rady niestety, ledwo szpadel mogę tam wbić. Jeszcze tylko może bodziszek korzeniasty mi przychodzi do głowy bo widzę, że pod brzozami jako tako wygląda. Chyba zaryzykuję z tym barwinkiem, najwyżej będę się później martwić

Ja bym nasypala ziemi , byle nie przy samym pniu i sadziła cieniolubne ale jesli chcesz barwinek to zadzwoń czy jestem w domu i przyjedz.
Margerytka40 09:17, 09 kwi 2019

Dam znać jakby co, lecę teraz kopać, może mnie jeszcze olśni