Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mariposa 20:33, 09 kwi 2019

Ciekawy ten rh. Też bym pomyliła z azalią.
P.S. Bogdziu, azalki i rodki dziękują za przewiewną kołderkę
luk 20:59, 09 kwi 2019

Bogdzia napisał(a)

No cóż jak pytasz to odpowiem ,zaniedbałes te rh. Nie wiem do jakiej ziemii posadziłes bo to podstawa powodzenia ale nawet jesli przyjąc że do dobrej to i tak widac że nie były podlewane latem , nie dostały nawozu i moim zdaniem nie powinny byc podsypane korą a chyba są. Takie zmiany na obrysie lisci są spowodowane warunkami atmosferycznymi , mrozem ( ale go w tym roku nie było) suszą , podlewaniem po lisciach itp. Rododendrony to na pewno najbardziej wymagajace rosliny co do podłoża i podlewania. U nas deszczu jest mało a one pochodzą z lasów gdzie stale pada a jak nie pada to jest mgla, rosna na zboczach gór wiec woda w korzeniach im nie stoi ale ziemia jest zawsze wilgotna, no i ich korzenie potrzebuja dostepu powietrza wiec ściólka a juz zbita sciółka im nie służy. Te plamy juz nie zniką żebys nie wiem jak sie starał. oprysk może tylko spowodowac ze rh bedzie bardziej odzywiony i będzie mógł pobierac składniki pokarmowe z ziemi ale trzeba mu je dac. Najważniejsze to napisz do jakiej ziemii posadziłes, często podlewaj i zdejm korę. Widac ze paczki sa maleńkie nie miały siły ich zawiazac.Ja je odzywisz to nowe liscie wyrosna duze i ładne .Najgorsze liscie cale brązowe oberwij , pozostałe zostaw bo będą jeszcze odzywiac roslinę.No i obrywaj przekwitnięte kwiatostany.

Dziękuję. Uważam, ze to podłoże. Zrobiłem zbyt mały dołek i ziemia wkoło jest zbita. Jak ja zmienić? odkopać i uzupełnić kwaśnym torfem? Liście nie są podlewane bo mam podlewanie kropelkowe. Pewnie za mało nawozu. Jak wymienić tą ziemię? Jak zakwasić ziemię? nawozem np. siarczonem amonu? Raz jeszcze dzięki

W innym miejscu mam posadzone w lepszej ziemi i pomimo kory wyglądają lepiej ale też im wody brakuje.

Milka 07:43, 10 kwi 2019

Te wczesne rodki, bardzo rzadkie, chyba tylko u ciebie
Bogdzia 08:47, 10 kwi 2019

Margarete napisał(a)
Pierwiosnki pierwszoklaśne...
I magnolie zapowiadają się pięknie tym bardziej Laura. Żeby kurczę nie przymrozilo tylko u nas. Pierwsze zapowiedzi dotyczyły tylko północnej Polski ale dziś w radiu mówili że centralną Polskę też ma sięgnąć aż do minus 3stopni. Szkoda by było bo i moja magnolia i inne okoliczne tu obok mnie wyglądają już prześlicznie

Nie mogłam dzis w nocy spac tak się denerwowałam tym przymrozkiem a temp spadła tylko do zera ale jeszcze do niedzieli zagrożenie .Pewnie kwiaty juz nie bedą tak piękne jak bez przymrozków ale żeby jakiekolwiek były.A tu kwiaty Laury sprzed przymrozków.

Bogdzia 08:48, 10 kwi 2019

Milka napisał(a)
Te wczesne rodki, bardzo rzadkie, chyba tylko u ciebie

Można kupic bez problemu.
Bogdzia 08:54, 10 kwi 2019

luk napisał(a)

Dziękuję. Uważam, ze to podłoże. Zrobiłem zbyt mały dołek i ziemia wkoło jest zbita. Jak ja zmienić? odkopać i uzupełnić kwaśnym torfem? Liście nie są podlewane bo mam podlewanie kropelkowe. Pewnie za mało nawozu. Jak wymienić tą ziemię? Jak zakwasić ziemię? nawozem np. siarczonem amonu? Raz jeszcze dzięki

W innym miejscu mam posadzone w lepszej ziemi i pomimo kory wyglądają lepiej ale też im wody brakuje.

Ja uwazam że najlepiej posadzic je od nowa. Dobry polski kwasny torf , pół na pół z ziemią z ogrodu i zadnych nawozów. Posadzic koniecznie na poziomie na jakim rosły dotąd, absolutnie nie głębiej no i oczywiscie podlewac.Przygotowac stanowisko szerokie jak dla 3-4 rododendronów bo one poza kwasna ziemie nie rosną a przeciez maja rosnac długie lata. Nawóz dopiero po roku , specjalny dla rh. Linia kroplująca najwyraźniej nie wystarcza w tym miejscu gdzie rosna więc dodatkowo podlewac trzeba. Te rh które teraz pokazujesz faktycznie lepsze , byc może są w tym miejscu lepsze warunki glebowe.
Bogdzia 08:57, 10 kwi 2019

Mariposa napisał(a)
Ciekawy ten rh. Też bym pomyliła z azalią.
P.S. Bogdziu, azalki i rodki dziękują za przewiewną kołderkę

W literaturze o rodkach różnie są zaliczane. Ja sie trzymam podzialu że azalie gubią liscie na zime a rh nie gubią a one nie gubią więc to rh, tak tez uwaza wielu innych ogrodników.Mój Staccato po przejsciach , drugi rok go próbuje wyprowadzic ze złego wygladu na razie widac ze lisci mało ale ma mu sie na lepsze i na pewno bedzie ładny.Dziekowac nie ma za co , mam wątpliwosci czy to taka wartosc jak myślisz.
Gosiek33 08:59, 10 kwi 2019

Zjawiskowa ta Laura. Zdjęcia nie oddają wielkości tego kwiatu
Bogdzia 08:59, 10 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Te rododendrony jak azalie kwitną przed liśćmi?

Nie Gosiu one mają liscie cała zimę tylko na zimę im czerwienieja. Jak pisałam mojego Staccato wyprowadzam z zaniebań w punkcie sprzedaży wiec dlatego listków ma mniej.
Bogdzia 09:01, 10 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Zjawiskowa ta Laura. Zdjęcia nie oddają wielkości tego kwiatu

Tak na zdjęciach nie widac proporcji a i kwiaty nie urosły przez przymrozki do normalnej wielkosci , olbrzymie są dwa które najwczesniej zakwitły ale na zdjeciu tego nie widac.