Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

asiak 19:04, 20 maj 2019

Bogdziu moje rododendrony się przestraszyły eksmisji i pięknie kwitną
Postanowiłam zostawić je na miejscu.
Bardzo proszę zerknij na moją stronę 721, tam jest fotka rabaty z różanecznikami.
Pierwszy z prawej wyrzucam, bo jest w bardzo złej kondycji. W zamian muszę dokupić nowy. Moje to Haaga, ale w tej chwili nie ma ich u Ciepłuchy. Myślisz, ze mogę zakupić do nich jakąś inną odmianę? Zaproponujesz coś, żeby ładnie się razem komponowało?
Z góry dziękuję za poświęcony czas
Margarete 19:15, 20 maj 2019

U mnie już też po ostatnich deszczach rodki i azalie ruszyły pełną parą.

anna_t 20:12, 20 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

Aniu mam pontyjskie i rzeczywiscie pachną ale kiedys słyszałam ze przy tym zapachu można zasnac na zawsze, nie wiem ile w tym prawdy raczej nie wierze ale może trzeba wziac to pod uwagę? Byłam u Ciebie i lepszą propozycją jest chyba palbin który dziewczyny proponują.
kupiłam palbina A jak czytam co piszesz z Ela o pontyjce to aż dreszcze przechodzą
Pozdrowionka
Bogdzia 20:22, 20 maj 2019

Mariposa napisał(a)
Podobno zapach pontyjki jest bardzo silny, wręcz odurzający, porównywany z zapachem hiacyntów, u osób wrażliwych może wywoływać ból głowy. W ten sposób Rh luteum zapachem nadrabia małą atrakcyjność kwiatów (w porównaniu do innych azalii).
Doczytałam też, że "Nektar z kwiatów azalii pontyjskiej i jej odmian jest silnie trujący. Miód wyprodukowany w pasiece zlokalizowanej w pobliżu kwitnącej azalii pontyjskiej nie będzie nadawał się do spożycia"

Trujące są glikozydy zawarte w nektarze, "zasnąć na zawsze" można by po spożyciu nektaru, ale od wąchania to chyba nie ...

Trujące sa i azalie i rododendrony , co do zapachu tez mi sie wydaje ze az tak źle nie może byc ale to mówiła poważna osoba zajmujaca sie zawodowo roślinami.
Bogdzia 20:22, 20 maj 2019

Waclaw napisał(a)

Te buki pięknie wyglądają zwłaszcza gdy maja ponad 100 lat

Mój ma 14 lat , mnie sie juz podoba.
Bogdzia 20:25, 20 maj 2019

aga55 napisał(a)

Witaj Bogdziu. Podziwiam Twój ogród po cichu za szklanego ekranu od kilku lat i myślę, że nie ja jedna chciałabym mieć ogród choć w części "taki sobie".
Jest wiele ładnych ogrodów na forum, ale Twój jest wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju.

Nie stary tylko dojrzały. I z roku na rok coraz piękniejszy.
Żałuję, że przegapiłam w zeszłym roku ostatnie majowe spotkanie, chętnie bym popodziwiała na żywo. A może jednak będzie jeszcze kiedyś?

Agnieszko dzieki za dobre słowo o moim ogrodzie ,dzis i mnie sie podobał , wszystko zaczyna kwitnąc , trawa doszła do siebie i juz nie straszy, pogoda była ładna, nawet posiedziałam trochę. Co do spotkań to w tym roku bedzie u mnie 20 lipca ale rododendrony juz nie bedą kwitły.
Bogdzia 20:28, 20 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

Nie najlepiej, choć musiały wytrzymać sporo w upale w donicach zanim przygotowałam im miejsce na rabacie. Z trzech sztuk, dwie wyglądają jaky miały pąki kwiatowe. Liście kiepskie, a najbardziej oberwały w czasie wczesnowiosennych wichur. Powiedz Bogdziu czy kilka kwiatków powinien mieć?

i pierwszy kwiatek Alfreda bardzo mnie cieszy

daj znać to przeniosę zdjęcia do siebie

Gosiu mój wygląda podobnie i ma 2 pąki kwiatowe. Te zdjecia które pokazałas to z pąkami kwiatowymi wiec zakwitna. Najgorszy pierwszy rok , potem powinno byc lepiejZdjec nie zabieraj.
Bogdzia 20:33, 20 maj 2019

Milka napisał(a)

Wszystko pięknie kwitnie, buk śliczny piwonie też, niektóre mamy te same szkoda tylko, że po deszczu bidne, pozdrawiam

U mnie deszcz padał 17 maja i od tego czasu ani kropli. Dzis padało w Łodzi u mojej siostry i u syna a u mnie podlewanie musielismy zrobic. Ten deszcz z 17 maja to był taki ze piwonie pozwieszłay łebki a drzewiastej podwiedły dwa pędy z pąkami kwiatowymi, myślałam ze dlatego ze piwonie nie lubią zbyt dużo wody a okazało się ze one usychały bo pod krzaki nic nie napadało.Chmury na niebie są codziennie ale deszcz nie pada, dzis cały ogród podlewalismy bo chyba by wszystko uschło, kwitnące rh potrzebuja dużo wody.
yolka 20:33, 20 maj 2019

Bożenko masz cudnego buka, u siebie pokazałam mojego. Czy jest możliwe że mój jest taki sam jak Twój?
Bogdzia 20:34, 20 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bożenko zachwyt ogarnia patrząc na Wasz ogród kolekcaj rododendronów i azalii, ale i piwonii i wiosną krokusy, magnolia cudo

Zjrzyj w wolnej chwili mam nowego ptaszka do rozszyfrowania, a fotki ostre
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9663-ranczo-szmaragdowa-dolina-ii?page=533

Bylam.