Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:51, 19 maj 2019

Margerytka40 napisał(a)
A wiesz Bożenko, że tej Tang Glow nigdzie nie można dostać, szukam bo przydałyby mi się 3 sztuki i nic. Ciekawe czemu.

Pewnie nie produkują sami tylko sprowadzaja z Holandii . Obejrzyj Golden Eagle może Ci sie spodoba i może akurat będzie.
Bogdzia 20:52, 19 maj 2019

Zakrecona napisał(a)
Piękne azalie i piwonie. Dla tych ostatnich muszę mieć miejsce mimo,że krótko kwitną.

Rzeczywiscie za krótko kwitną, najkrócej drzewiaste , potem bylinowe a najdłużej itoh ale i tak za krótko ale na miłosc nie ma rady , trzeba je miec.
Bogdzia 20:53, 19 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

To bardzo budujące. Zdecydowanie takie zdjęcia należy sobie co roku dla pamięci pokazywać

Gosia jak się Wam przechowały te pachnące rh?
Bogdzia 20:57, 19 maj 2019

anna_t napisał(a)
Bozenko masz azalie pontyjska? Podobno to najmocniej pachnaca azalia. Szukam czegos do posadzenia obok tarasu bo zanim louis odier zakwitnie to nic nie pachnie.

Aniu mam pontyjskie i rzeczywiscie pachną ale kiedys słyszałam ze przy tym zapachu można zasnac na zawsze, nie wiem ile w tym prawdy raczej nie wierze ale może trzeba wziac to pod uwagę? Byłam u Ciebie i lepszą propozycją jest chyba palbin który dziewczyny proponują.
Mariposa 21:12, 19 maj 2019

Podobno zapach pontyjki jest bardzo silny, wręcz odurzający, porównywany z zapachem hiacyntów, u osób wrażliwych może wywoływać ból głowy. W ten sposób Rh luteum zapachem nadrabia małą atrakcyjność kwiatów (w porównaniu do innych azalii).
Doczytałam też, że "Nektar z kwiatów azalii pontyjskiej i jej odmian jest silnie trujący. Miód wyprodukowany w pasiece zlokalizowanej w pobliżu kwitnącej azalii pontyjskiej nie będzie nadawał się do spożycia"

Trujące są glikozydy zawarte w nektarze, "zasnąć na zawsze" można by po spożyciu nektaru, ale od wąchania to chyba nie ...
Waclaw 21:20, 19 maj 2019

Bogdzia napisał(a)
A na koniec mój buk.

Te buki pięknie wyglądają zwłaszcza gdy maja ponad 100 lat
aga55 00:19, 20 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

...tu jest tyle pieknych ogrodów ze mój no.... taki sobie.

Witaj Bogdziu. Podziwiam Twój ogród po cichu za szklanego ekranu od kilku lat i myślę, że nie ja jedna chciałabym mieć ogród choć w części "taki sobie".
Jest wiele ładnych ogrodów na forum, ale Twój jest wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju.

Bogdzia napisał(a)

...Mój ogród juz stary...zmian nie da sie zrobic, teraz stagnacja.

Nie stary tylko dojrzały. I z roku na rok coraz piękniejszy.
Żałuję, że przegapiłam w zeszłym roku ostatnie majowe spotkanie, chętnie bym popodziwiała na żywo. A może jednak będzie jeszcze kiedyś?
Gosiek33 07:34, 20 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

Gosia jak się Wam przechowały te pachnące rh?

Nie najlepiej, choć musiały wytrzymać sporo w upale w donicach zanim przygotowałam im miejsce na rabacie. Z trzech sztuk, dwie wyglądają jaky miały pąki kwiatowe. Liście kiepskie, a najbardziej oberwały w czasie wczesnowiosennych wichur. Powiedz Bogdziu czy kilka kwiatków powinien mieć?

i pierwszy kwiatek Alfreda bardzo mnie cieszy

daj znać to przeniosę zdjęcia do siebie

Milka 07:44, 20 maj 2019

Bogdzia napisał(a)
A na koniec mój buk.

Wszystko pięknie kwitnie, buk śliczny piwonie też, niektóre mamy te same szkoda tylko, że po deszczu bidne, pozdrawiam
sylwia_slomc... 10:05, 20 maj 2019

Bożenko zachwyt ogarnia patrząc na Wasz ogród kolekcaj rododendronów i azalii, ale i piwonii i wiosną krokusy, magnolia cudo

Zjrzyj w wolnej chwili mam nowego ptaszka do rozszyfrowania, a fotki ostre
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9663-ranczo-szmaragdowa-dolina-ii?page=533