Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Mariusz 09:00, 18 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Pozdrawiam serdecznie i przyłączam się do gratulacji

Kwiat godny fachowca od roślin wodnych, piękny kształt i kolor. Bardzo Ci dziękuje. Przy okazji zauważę że robisz jeziorko w cieniu to będzie problem z kwitnieniem lilii ale może masz inne plany związane z tymi kwiatami. Pozdrawiam serdecznie.

Bardzo słusznie.
Sioux, Paul Harriot, Chromatella i kilka innych oraz naturalne, choć lubią, to nie potrzebują dużo światła. Można powiedzieć cienioznośne. Zastanawiam się czy tutaj jakaś lilia będzie, raczej zrezygnuję na korzyść innych roślin..
Pozdrawiam

Dobrze wiedziec bo ja dotad myslałam że wszystkie muszą miec słońce.Musze zapisac żeby nie zapomniec bo to przydatna wiadomośc. A u siebie jestem pewna ze zrobisz piękny kącik z ciekawymi roślinami i będzie co podziwiac. Pozdrówka.

W temacie o liliach prędzej czy później opiszę te cienioznośne. Wygląda to tak, że wszystkie lilie uwielbiają słońce (bez wyjątku), wówczas bardzo obficie kwitną, ale spośród nich jest kilka odmian które można umieścić w miejscu cienistym - w miarę kwitną, kwiaty odbiegają nieco od rzeczywistych, zatraca się plamkowanie liści. Najlepiej w cieniu zachowuje się 'Marliacea Chromatella' o żółtej barwie kwiatów.
Życzę miłego dnia
Bogdzia 09:16, 18 sty 2013

Mariusz napisał(a)

Pozdrawiam serdecznie i przyłączam się do gratulacji

Kwiat godny fachowca od roślin wodnych, piękny kształt i kolor. Bardzo Ci dziękuje. Przy okazji zauważę że robisz jeziorko w cieniu to będzie problem z kwitnieniem lilii ale może masz inne plany związane z tymi kwiatami. Pozdrawiam serdecznie.

Bardzo słusznie.
Sioux, Paul Harriot, Chromatella i kilka innych oraz naturalne, choć lubią, to nie potrzebują dużo światła. Można powiedzieć cienioznośne. Zastanawiam się czy tutaj jakaś lilia będzie, raczej zrezygnuję na korzyść innych roślin..
Pozdrawiam

Dobrze wiedziec bo ja dotad myslałam że wszystkie muszą miec słońce.Musze zapisac żeby nie zapomniec bo to przydatna wiadomośc. A u siebie jestem pewna ze zrobisz piękny kącik z ciekawymi roślinami i będzie co podziwiac. Pozdrówka.

W temacie o liliach prędzej czy później opiszę te cienioznośne. Wygląda to tak, że wszystkie lilie uwielbiają słońce (bez wyjątku), wówczas bardzo obficie kwitną, ale spośród nich jest kilka odmian które można umieścić w miejscu cienistym - w miarę kwitną, kwiaty odbiegają nieco od rzeczywistych, zatraca się plamkowanie liści. Najlepiej w cieniu zachowuje się 'Marliacea Chromatella' o żółtej barwie kwiatów.
Życzę miłego dnia

Dzięki Mariusz akurat mi tego trzeba bo częśc jeziorka wiecej w cieniu niż w słoncu jest. Zapisane . dzięki . Miłego dnia.
grazyna 09:32, 18 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Grażynko... Pieknie to poidełko wygląda , po prostu jest piękne.To teraz znów mam pytanie . Z czego ono jest? Tak ładnie się błyszczy i te wzory.Dzięki za to zdjęcie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z czego? Chyba jakiegoś marmuru, ciężkie jest Ładnie błyszczy cały czas
A... jak nie ma ptaszków to mój mały, stary kundelek (suczka) podpija wodę
Pozdrawiam
Urszulla 09:42, 18 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu i ja z radością wklejam to co lubisz najbardziej ...w najmniejszym wydaniu

Ula piękne bielutkie kwiaty. Wyglądaja jak róże . Piękne. Dzięki i miłego dnia życzę.

Bogdziu ta azalia (bez nazwy bo z B.) też mi się z różą skojarzyła.
Milka 10:13, 18 sty 2013

Witaj Bożenko
obie z Anią macie nowe telefony i słuchawki, więc rajdanie będzie
tych lilii jestem ciekawa, czy faktycznie będą takie wielkie, pewnie i dokarmianie wielkie potrzebne
Mala_Mi 17:09, 18 sty 2013

Rajdania nie było...bo słuchawki nie od tego telefonu.......
Kindzia 18:14, 18 sty 2013

Bogdziu przysyłają mi na pocztę...i takiego grubodzioba dostałam. Tak na prawdę wygląda ???

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113802,13183207,GRUBODZIOB.html

Bogdzia 18:34, 18 sty 2013

grazyna napisał(a)

Grażynko... Pieknie to poidełko wygląda , po prostu jest piękne.To teraz znów mam pytanie . Z czego ono jest? Tak ładnie się błyszczy i te wzory.Dzięki za to zdjęcie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z czego? Chyba jakiegoś marmuru, ciężkie jest Ładnie błyszczy cały czas
A... jak nie ma ptaszków to mój mały, stary kundelek (suczka) podpija wodę
Pozdrawiam

No jak to jeszcze naturalny kamień to już tylko zazdrościc pozostaje. Pozdrawiam.
Bogdzia 18:36, 18 sty 2013

Kindzia napisał(a)
Bogdziu przysyłają mi na pocztę...i takiego grubodzioba dostałam. Tak na prawdę wygląda ???

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113802,13183207,GRUBODZIOB.html

Kasiu tak to grubodziób. Ja też kilka razy wstawiałam jego zdjecia ale oczywiście nie umiem tak świetnie zdjec obrobic by były takiej jakości jak tu pokazali ale moje możesz zobaczyc np tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=622
Bogdzia 18:37, 18 sty 2013

asc napisał(a)
Rajdania nie było...bo słuchawki nie od tego telefonu.......

No i jak sie z Tobą umawiac?????????????????????????????????Żartuję.