Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 11:54, 05 wrz 2012

AniaK napisał(a)

Może ktoś zna tą roślinkę, karteczka mi się zgubiła, wygląda jak biała lawenda, ale listki ma inne
a to listki

Aniu wygląda mi to na Szałwię omączoną białą, to jednoroczna szałwia, trzeba nasionka zbierać. Mam taką u siebie niebiesko białą i niebieską.

Aniu masz rację znalazłam w notatkach, dzięki
monteverde 11:58, 05 wrz 2012

Tess napisał(a)
O, Aniu, też jeszcze o tej porze roku dzielisz żurawki? Sebek i Danusia odradzają, że mogą się nie ukorzenic dobrze przed zimą i wymarznąć...
Ale ja też teraz dzieliłam.
Kupiłam zurawkę Eart Angel, nie dlatego, że mi się jakoś bardzo podobała, tylko dlatego, że kępka była cudownie rozrośnięta. Z jednego egzemplarza zrobiłam 17 (słownie: siedemnaście) sadzonek
A ta żurawka nie jest może jakoś pięknie wybarwiona, ma barwy raczej stonowane, ale ciekawa jest. Zamierzam ją zastosowac do nasadzeń na obwódkę wokół pni. Nie pamietam, kto mi to radził (chyba EwaG), ze w takim małym ogrodzie jak mój powinnam stosować rosliny o stonowanych barwach, bo to poszerza i strwarza perspektywę.

A citronelki są świetne do dzielenia. Ładnie i szybko się krzewią i tak jak piszesz - każda sadzoneczka daje się oddzielić z korzonkiem

Miłego dnia Aniu

PS. Trzmielina w kulkę wymiata

Dobrze, że ją kupiłaś bo to rzadka odmiana żurawki u nas mnie się podoba
monteverde 12:02, 05 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, wszystko dokładnie wyczytałam. Nie wybieraj się nigdzie (na górę), orzeł świetny ale dorób mu koronę, masz piękne róże (ja właśnie sobie zamawiam - ale trzymam "dyscyplinę kolorystyczną", więc u Ciebie mogłam sobie poszaleć wzrokowo). I kwiatów moc ale to już norma u Ciebie. Ściskam mocno.

Acha, ta roślinka wygląda mi na z psiankowatych. Jakby biały ... ten co anyżem pachnie .....?

Pszczółko znalazłam w zapiskach to szałwia omączona Alba roślinka w nas jednoroczna, można zbierać nasionka, jest b. wdzięczna, a kolory lubię, gdzie nie zwrócę wzrok, zawsze coś mnie zaskakuje kolorem i formą, w moim ogrodzie nie można wpaść w monotonię
Tess 16:29, 05 wrz 2012

Aniu, w wątku Gosik przeczytałam, że pisałaś (w ubiegłym roku to było) jak to Roundapem perz się daje wyplenić, a mniszek nie.
Roundap jest na jednoliścienne chwasty skuteczny, dwuliścienne jedynie mogą taką operację lekko odchorowac i nadal rosną
Jeśli chce się coś wypalić "do żywego", to do Roundapu trzeba dodać Chwastoxu. Mój kolega ogrodnik (z zawodu wyuczonego i wykonywanego) tak mi doradził.
monteverde 17:58, 05 wrz 2012

o to świetnie, nie wiedziałam o chwastoxie a nie wiesz czy powój też weźmie ta mieszanka?
monteverde 18:07, 05 wrz 2012

Nie dawno przywieźli ambrowca ładne drzewko, listki pachną , nie jest duży jakoś ponad metr ale się bardzo cieszę dotąd mi sięga
Welka 18:11, 05 wrz 2012

O jejku, jejku jaki ładny. Musze o nich poczytać jak duże rosną, może jak zrobimy ogrodzenie to i dla niego znajdzie się miejsce
Pozdrawiam
monteverde 20:50, 05 wrz 2012

Rośnie 10-20 metrów
monteverde 21:13, 05 wrz 2012

Ostróżki kwitną po raz drugi i jeszcze jedna lilia a myślałam,że już koniec dla Basi zmierzyłam kwiat Tsuki Yori , wcześniej były jeszcze większe kwiat nasturcji kanaryjskiej niepozorne kwiatki Callicarpy inaczej pięknotki
EPODLAS 21:21, 05 wrz 2012

Aniu, pięknotki to śliczne krzewy. I mają fajne ciemne owoce. Ale u mnie chyba by nie przeżyły zimy. A tak mi się podobają. Pozdrawiam.