Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 23:11, 04 wrz 2012

barbara_krajewska napisał(a)

http://www.youtube.com/watch?v=5ukusM5gt4Y&feature=related dobranoc

Podziwiałam ją u mojej działkowej sąsiadki. Ogromne kwiaty, niemal jak ludzka głowa!

Tak Basiu kwiaty są olbrzymie jutro wezmę metrówkę i przyłożę do kwiatu
Klamber 23:33, 04 wrz 2012

To czekam na fotki i rezerwuję jedną bo na pewno nie mam, jak nazwa mówi pewnie jakaś żółta będzie, a takowej nie mam.
monteverde 23:44, 04 wrz 2012

Klamber napisał(a)
To czekam na fotki i rezerwuję jedną bo na pewno nie mam, jak nazwa mówi pewnie jakaś żółta będzie, a takowej nie mam.

Dobrze odsadzę Ci jedną, atu masz linka, bo nie chce mi się szukać zdjęć, czytam relację Danusi
http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/byliny/zurawka-citronelle-pbr,5_722/
Richie 00:13, 05 wrz 2012

Dzisiaj rozsadziłam citronellę, uzyskałam 11 sadzonek z korzeniemz 3 krzaczków, jutro zdjęcia bo zapomniałam zrobić

Aniu, czy jest szansa, że się przyjmą?, czy nie lepiej na wiosnę bo też chcę to zrobić. U mnie nie do zdobycia, pozdrawiam
monteverde 00:19, 05 wrz 2012

Ryśku bardzo ładnie się dzieliły i przy każdej był spory kawałek korzonka, ja myślę,że się przyjmą, będę o nie dbała a co będzie ryzyk fizyk Do wiosny nie wiem czy dożyję
Richie 00:38, 05 wrz 2012

monteverde napisał(a)
Ryśku bardzo ładnie się dzieliły i przy każdej był spory kawałek korzonka, ja myślę,że się przyjmą, będę o nie dbała a co będzie ryzyk fizyk Do wiosny nie wiem czy dożyję

Ania co Ty, przeciesz obiecałaś spotkanie w przyszłym roku a na tamten świat to jeszcze masz czas i musisz sobie zasłużyć
monteverde 00:49, 05 wrz 2012

ja to wiem, ale nie wiadomo jakie plany maja wobec mnie na górze, coraz gorzej przechodzę każdą zimę
zawsze mówię,że jak zimę przeżyję, to cały rok żyć będę
AniaK 01:32, 05 wrz 2012

monteverde napisał(a)
Może ktoś zna tą roślinkę, karteczka mi się zgubiła, wygląda jak biała lawenda, ale listki ma inne
a to listki

Aniu wygląda mi to na Szałwię omączoną białą, to jednoroczna szałwia, trzeba nasionka zbierać. Mam taką u siebie niebiesko białą i niebieską.
Tess 10:12, 05 wrz 2012

O, Aniu, też jeszcze o tej porze roku dzielisz żurawki? Sebek i Danusia odradzają, że mogą się nie ukorzenic dobrze przed zimą i wymarznąć...
Ale ja też teraz dzieliłam.
Kupiłam zurawkę Eart Angel, nie dlatego, że mi się jakoś bardzo podobała, tylko dlatego, że kępka była cudownie rozrośnięta. Z jednego egzemplarza zrobiłam 17 (słownie: siedemnaście) sadzonek
A ta żurawka nie jest może jakoś pięknie wybarwiona, ma barwy raczej stonowane, ale ciekawa jest. Zamierzam ją zastosowac do nasadzeń na obwódkę wokół pni. Nie pamietam, kto mi to radził (chyba EwaG), ze w takim małym ogrodzie jak mój powinnam stosować rosliny o stonowanych barwach, bo to poszerza i strwarza perspektywę.

A citronelki są świetne do dzielenia. Ładnie i szybko się krzewią i tak jak piszesz - każda sadzoneczka daje się oddzielić z korzonkiem

Miłego dnia Aniu

PS. Trzmielina w kulkę wymiata
Pszczelarnia 10:26, 05 wrz 2012

Ania, wszystko dokładnie wyczytałam. Nie wybieraj się nigdzie (na górę), orzeł świetny ale dorób mu koronę, masz piękne róże (ja właśnie sobie zamawiam - ale trzymam "dyscyplinę kolorystyczną", więc u Ciebie mogłam sobie poszaleć wzrokowo). I kwiatów moc ale to już norma u Ciebie. Ściskam mocno.

Acha, ta roślinka wygląda mi na z psiankowatych. Jakby biały ... ten co anyżem pachnie .....?