Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

barbara_kraj... 20:22, 06 lis 2012

monteverde napisał(a)
Ale zauważyłam , że niektóre liście gruszy są porażone, piszą żeby zgrabiać wszystkie owocowe liście a szczególnie jak są porażone, ostatnio jak byłam też grabiłam ale jeszcze naspadało Zacytuję, bo nie mam aparatu coby zrobić zdjęcie tekstu

"Bardzo dokładnie wygrabiamy opadłe z drzew owocowych liście i uszkodzone owoce, bowiem są one siedliskiem chorób grzybowych. Jeśli zauważycie na gałęziach resztki liści oplecione pajęczyną, usuńcie je, bowiem tam mogą się znajdować zimowe gniazda szkodników." tekst z listopadowego "Twój ogrodnik".

Pisza też aby teraz wycinać pionowe wilki z orzecha włoskiego( mam 2 orzechy) bo teraz jest na to pora, wiosną nie można bo orzech płacze

Całkowita racja!
Dodam, że liście buka, dębu i orzecha włoskiego na kompost i do przykrywania roslin się nie nadają ze względu na dużą zawartosć garbnika, który opóźnia rozkład komposu.
Suchymi i zdrowymi liśćmi można rośliny na zimę okrywać i składować na kompost dodając mocznika
Kompost liściowy jest wartościowy
kaisog1 20:29, 06 lis 2012

..... ja odnoszę wrażenia, że nie ma czegos takiego jak dzieci niejadki..... Dzieciaki po prostu jedzą to co lubią..... Jasne, że najlepiej by było gdyby jadły wszystko ale przypomnijcie sobie czy my w ich wieku jadłysmy wszystko????
monteverde 20:47, 06 lis 2012

Ale sporo dzieci teraz przegina pewno , że nie jadłyśmy wszystkiego ale nie w takim stopniu co dzisiaj, np. znajomej córka nie chciała nic jeść oprócz żółtego sera,na mięso nawet spojrzeć nie chciała, ale z Kuba nie jest tak źle, je dobry chleb, jogurty, warzywa, pomidorową rosołek, to przeżyje, potem mu się odkręci jak podrośnie
monteverde 20:49, 06 lis 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Ale zauważyłam , że niektóre liście gruszy są porażone, piszą żeby zgrabiać wszystkie owocowe liście a szczególnie jak są porażone, ostatnio jak byłam też grabiłam ale jeszcze naspadało Zacytuję, bo nie mam aparatu coby zrobić zdjęcie tekstu

"Bardzo dokładnie wygrabiamy opadłe z drzew owocowych liście i uszkodzone owoce, bowiem są one siedliskiem chorób grzybowych. Jeśli zauważycie na gałęziach resztki liści oplecione pajęczyną, usuńcie je, bowiem tam mogą się znajdować zimowe gniazda szkodników." tekst z listopadowego "Twój ogrodnik".

Pisza też aby teraz wycinać pionowe wilki z orzecha włoskiego( mam 2 orzechy) bo teraz jest na to pora, wiosną nie można bo orzech płacze

Całkowita racja!
Dodam, że liście buka, dębu i orzecha włoskiego na kompost i do przykrywania roslin się nie nadają ze względu na dużą zawartosć garbnika, który opóźnia rozkład komposu.
Suchymi i zdrowymi liśćmi można rośliny na zimę okrywać i składować na kompost dodając mocznika
Kompost liściowy jest wartościowy

Przez kilka lat robiłam kompost z liści właśnie w worku ale tylko same liście i ziemia, mocznika nie dodawałam , bo nie wiedziałam, że trzeba, super puszek był po 2 latach
barbara_kraj... 20:54, 06 lis 2012

monteverde napisał(a)
Przez kilka lat robiłam kompost z liści właśnie w worku ale tylko same liście i ziemia, mocznika nie dodawałam , bo nie wiedziałam, że trzeba, super puszek był po 2 latach

Dwa lata! Trzeba jeszcze mieć miejsce na skladowanie, no i cierpliwość)) Mnie brak jednego i drugiego))
Z mocznikiem trwałoby to krócej. Przyspiesza rozkład W tym roku go zastosuj
monteverde 20:56, 06 lis 2012

Ale w tym roku już go nie będę robiła a miałam gdzie składować worki, za kompostownikiem z tyłu stały ale będę pamiętała
Syla 21:02, 06 lis 2012

monteverde napisał(a)
To współczuje, nie ma nic gorszego jak dzieci niejadki

Właściwie to Kuba niejadkiem nie jest , wręcz przeciwnie ...natomiast ma apetyt na to co mu szkodzi, jest jest alergikiem pozostało mi nadal kombinować buziak
Syla 21:03, 06 lis 2012

monteverde napisał(a)
Ale sporo dzieci teraz przegina pewno , że nie jadłyśmy wszystkiego ale nie w takim stopniu co dzisiaj, np. znajomej córka nie chciała nic jeść oprócz żółtego sera,na mięso nawet spojrzeć nie chciała, ale z Kuba nie jest tak źle, je dobry chleb, jogurty, warzywa, pomidorową rosołek, to przeżyje, potem mu się odkręci jak podrośnie

i tej myśli się trzymam że mu się odwidzi oby .....
monteverde 21:07, 06 lis 2012

Syla przywieź go do mnie na ferie
Syla 22:46, 06 lis 2012

monteverde napisał(a)
Syla przywieź go do mnie na ferie

Pomyślimy