Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

Pszczelarnia 08:41, 22 lis 2012

Aniu, ja już u Vity widziałam, ze wstawiłaś agapanty. Ja na nie choruję od dłuższego czasu ale nie umiem ich znaleźć nigdzie.
Z topinamburem było tak: przyjechał z Norwegii do mnie jako dodatek do sałatek. Ale po czasie zorientowałam się, że to gagatek i wyrzuciłam na skarpę. I teraz mam za swoje. Tak miałąm kiedyś z tym szalonym rdestem - cieszyło mnie, że we wrześniu pszczoły pożytek na nim mają. Ale na szczeście kolega zainterweniował (wiedza fachowa przyrodnika) i rdest zwalczony. Dojrzałam też do eksmisji nawłoci.
Nie wiem, jak dalej ze skarpą, bo tam jest wszystko i wszystko należałoby zrandapować i posiać trawę/łąkę a nie perz. Ale teraz już za zimno na randap? Kopanie skarpy nie wchodzi w grę, bo jest obłożona siatką metalową. Nie wiem, jak zadziałać.
monteverde 20:37, 22 lis 2012

Jeżeli nie masz minusowej temperatury to jeszcze można popryskać, a kłącza topinamburu wykop i wysiedl gdzieś pod las dla dzików
monteverde 20:45, 22 lis 2012

vita napisał(a)

Piszesz o agapantach? no to wkleję fotki, białe z tamtego roku i niebieskie z tego

Aniu! Uwielbiam agapanty, te białe fantastycznie wygladają na tle białej drobnicy.
Jak to Ci zmarzły? Podczas przechowywania? Pisałaś coś na temat ich uprawy? Chętnie poczytam, mam też kilkanaście doniczek, ostatnio przywiozłam takie białe na bardzo długich łodygach.

Mam takie zimne pomieszczenie, salą to nazywam, ludziska co u mnie byli wiedzą o co chodzi i tam zestawiam wszystkie donice ze schodów i tarasu, niestety w tą zimę poszły mi agapanty białe, wszystkie calle , zephyranthes candida i jeszcze inne cebulowe, chociaż były zabezpieczone no cóż zdobywam następne
monteverde 20:45, 22 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, ja już u Vity widziałam, ze wstawiłaś agapanty. Ja na nie choruję od dłuższego czasu ale nie umiem ich znaleźć nigdzie.
Z topinamburem było tak: przyjechał z Norwegii do mnie jako dodatek do sałatek. Ale po czasie zorientowałam się, że to gagatek i wyrzuciłam na skarpę. I teraz mam za swoje. Tak miałąm kiedyś z tym szalonym rdestem - cieszyło mnie, że we wrześniu pszczoły pożytek na nim mają. Ale na szczeście kolega zainterweniował (wiedza fachowa przyrodnika) i rdest zwalczony. Dojrzałam też do eksmisji nawłoci.
Nie wiem, jak dalej ze skarpą, bo tam jest wszystko i wszystko należałoby zrandapować i posiać trawę/łąkę a nie perz. Ale teraz już za zimno na randap? Kopanie skarpy nie wchodzi w grę, bo jest obłożona siatką metalową. Nie wiem, jak zadziałać.

Jak chcesz pomogę w zdobyciu agapantów
annawu 20:46, 22 lis 2012

Witaj Aniu, śliczne te Twoje agapanty, też już dohodowałam się białego i niebieskiego tylko jeszcze nie umię wyhodować fiołeczków; dorodna roślinka po pewnym czasie ginie a listki nie chcą wupuścić korzonek
dorkow0 20:56, 22 lis 2012

Witaj Aniu, napisz jeśli możesz, czym zasilasz Agapanty, bo u mnie ma piękne liście, ale nie kwitnie... W przyszłym roku spróbuję zasilać je nawozem do kwitnących, może pomoże...
Tess 20:57, 22 lis 2012

monteverde napisał(a)

Jak chcesz pomogę w zdobyciu agapantów

Możesz? To ja bym się chyba też pisała, ale czy dam im radę? bo wydaje się że to trudna w uprawie roślina...

I pomyśleć, że jeszcze niedawno nie miałam pojęcia o istnieniu apagantów...

Buziam
Gardenarium 20:58, 22 lis 2012

dorkow0 napisał(a)
Witaj Aniu, napisz jeśli możesz, czym zasilasz Agapanty, bo u mnie ma piękne liście, ale nie kwitnie... W przyszłym roku spróbuję zasilać je nawozem do kwitnących, może pomoże...

One lubią mieć ciasno w donicy.

Instagram Ogrodowiska
dorkow0 21:15, 22 lis 2012

Dzięki Danusiu... To, mój jeszcze troszkę poczeka, bo choć dorodna sadzonka, była, to jednak młody jeszcze jest...
bogumila 21:22, 22 lis 2012

Aniu twoje agapanty śliczne,u mnie niebieskie ładnie się rozrosły ale jeszcze nie kwitły. biały zaginął,mówią,że jest delikatniejszy...