Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

Milka 15:09, 28 lis 2012

Aniu, wino się klaruje samo, czy coś dodać; 23.12 będzie 6 tygodni, dół już porzejrzysty, tylko na wierzchu jeszcze trochę placków; co dalej po kolei, jak ty robisz?
popcorn 15:24, 28 lis 2012

Znalazłam cyklameny u Ciebie Aniu, to niesamowite że tak bez okrywania? Piękne są!
To już wiem czemu moje ogórki też czasem się psują... sól jodowana

pozdrawiam!!
popcorn 15:27, 28 lis 2012

Aniu zajrzałam parę stron wstecz... do czego używasz tego chutney'u? wygląda smakowicie!
Porządki zrobione, jakie pączki! mniam a ile kwiatków jeszcze u Ciebie!

pozdrawiam serdecznie
monteverde 15:44, 28 lis 2012

irena_milek napisał(a)
Aniu, wino się klaruje samo, czy coś dodać; 23.12 będzie 6 tygodni, dół już porzejrzysty, tylko na wierzchu jeszcze trochę placków; co dalej po kolei, jak ty robisz?

Irenko wino można przelać jak przestanie pracować, tzn. rurka w ktorej jest woda przestanie bulgotać, zlewasz je delikatnie, osad z dna wylewasz przeplukujesz butel próbujesz czy wino dostatecznie słodkie jak nie to dodajesz jeszcze syropu( woda rozpuszczona z cukrem) ja na 1kg owoców dawałam 1/2 kg cukru i wtedy jeszcze niech popracuje a co to za placki na wierzchu, chyba nie pleśń?

Aha a czy to jest jeszcze miazga czy sok z cukrem?
monteverde 15:46, 28 lis 2012

popcarol napisał(a)
Aniu zajrzałam parę stron wstecz... do czego używasz tego chutney'u? wygląda smakowicie!
Porządki zrobione, jakie pączki! mniam a ile kwiatków jeszcze u Ciebie!

pozdrawiam serdecznie

chutneya używam do różnego rodzaju mięs najczęściej na zimno, fajny mi wyszedł w tym roku
Milka 16:05, 28 lis 2012

monteverde napisał(a)

Irenko wino można przelać jak przestanie pracować, tzn. rurka w ktorej jest woda przestanie bulgotać, zlewasz je delikatnie, osad z dna wylewasz przeplukujesz butel próbujesz czy wino dostatecznie słodkie jak nie to dodajesz jeszcze syropu( woda rozpuszczona z cukrem) ja na 1kg owoców dawałam 1/2 kg cukru i wtedy jeszcze niech popracuje a co to za placki na wierzchu, chyba nie pleśń?

Aha a czy to jest jeszcze miazga czy sok z cukrem?

i tę informację włąsnie chciałam; na wierzchu, to jest to co jeszcze pracuje, bo reszta powoli klarowna się robi; winogrona były wyciskane, czyli sok;..to czekamy
dzięki Aniu!
Bogdzia 16:18, 28 lis 2012

Moj M klarował wino białkiem z jajek.Lekko ubitą pianę wpuszczał do wina , ona pomału opadała i spadała na dno zabierając z soba osady.
Milka 16:26, 28 lis 2012

i tobie Bożenko dziękuję..tak to jest jak nowicjusze się biorą za wino, no ale szkoda tych winogron byłoby, może coś nam wyjdzie, bo winogrona przepyszne; zrobiłam okłady zgodnie z info w linku, który dostałam od ciebie
Aniu, sorki, że u ciebie się tak panoszę!
Rench 18:31, 28 lis 2012

Poczytałam,pooglądałam, pozdrawiam
Kondzio 18:40, 28 lis 2012

Dziekuję za zdjęcia cyklomenów widzę że masz też duży warzywnik