Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

gusiarz 21:47, 03 cze 2013

Ala - bierz Reglinkę pod rękę i zasuwajcie do mnie - zapraszamy

Tesiu - ...... no.... nie wiem co napisać, bo mi głupio takich pochwał słuchać.... dziękujemy - razem z eMem. I co mnie dziwi - to wszystko było już w ubiegłym sezonie.... ale rośliny widać przyjęły się i ruszyły z kopyta dopiero w bieżącym. Buziaczki Tesiu - mąż już buszuje po Twoim wątku i mi o bobrach opowiada

PS
Wiedziałam, że "cybant" zrobi furorę na forum hihihi

Bibi - ja podziwiam Twoje Biele i Buksiki - coraz bardziej dociera do mnie piękno białych kwaitów

Sylwio - gabionowo się zrobi bardzo mi się to spodobało

Sławko - nie mogę oczu oderwać... coś pięknego - mogę tak siedzieć godzinami i na takie cuda sie gapić... dziękuję za linki

Asiu - no problem

Kwiatuszku
- bardzo dziękuję za link - padam na kolana przy takich projektach... dosłownie przenoszą mnie w inny wymiar. Tak myślę - pisałam o tym w odpowiedzi Gierczusi - że chcę by liście na drzewie były w jak największej masie. Chyba taką zasłonę mogę uzyskać upinając gałęzie jak na linku, który podałaś - czyli na bambusach. I nie musimy wkopywać metalowych słupków...

gusiarz 21:59, 03 cze 2013

Marzenko - właśnie nad formą jeszcze dumam. Chciałabym dużo zieleni - z wiadomych względów. Chyba będą bambusy - zobacz na link od Kwiatuszka - jest bambus a gałęzie się stykają...
Widziałaś brykieciki p.mszycowe w Mai - może pomogą - chyba firmy Bross.
Co do odległości - trochę trzyma mnie ta krótka rabata na lewo od ścianki wodnej. Trzy drzewka tam mi nie wejdą - byłoby za ciasno. Dwa (mimo, że może będą dziwnie wyglądać) wchodzą idealnie. A reszta pójdzie ich rytmem...
Na bambusach można gałęzie puścić liniowo lub jak na linku od Kwiatuszka. I co tu wybrać...
Evchen 22:58, 03 cze 2013

Aga, a dlaczego dwa dziwnie?.... Ja też masz skłonność do PoTrzyKrotności ale powiem Ci, ze zaczynam doceniać też Dwójeczki
Evchen 23:00, 03 cze 2013

gusiarz napisał(a)

Bibi - ja podziwiam Twoje Biele i Buksiki - coraz bardziej dociera do mnie piękno białych kwaitów

Bardzo się czuję zaszczycona Tesi propaguje kopytnika, a ja Biele ... no nie jestem sama i na pewno nie pierwsza
gusiarz 06:51, 04 cze 2013

A ja rozsławiam szałwię - wszem i wobec. Kopytnik jest piękny BiBi - bardzo mi się podoba i nawet mam go na liście chciejstw - ale czytałam, że nie jest łatwą rośliną... widocznie trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki - nie rośnie przecież gdzie popadnie
Mam dwie kule buksikowe przy wejściu do domu, dwa gabiony - stoją jak strażnicy - czyli że system dwójkowy jest oswojony.
A propos listy chciejstw - mak lekarski "Pink Peony" - widziałam w jakiejś gazetce ogrodniczej i się zakochałam - piękna różowa kula - ma wysokość 70-90 cm kwitnie od czerwca do września i nadaje się do bukietów... nasiona sieje się od maca do czerwca wprost do gruntu... Tylko gdzie go kupić??
Tak wygląda

Evchen 08:18, 04 cze 2013

gusiarz napisał(a)
A ja rozsławiam szałwię - wszem i wobec. Kopytnik jest piękny BiBi - bardzo mi się podoba i nawet mam go na liście chciejstw - ale czytałam, że nie jest łatwą rośliną... widocznie trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki - nie rośnie przecież gdzie popadnie
Mam dwie kule buksikowe przy wejściu do domu, dwa gabiony - stoją jak strażnicy - czyli że system dwójkowy jest oswojony.
A propos listy chciejstw - mak lekarski "Pink Peony" - widziałam w jakiejś gazetce ogrodniczej i się zakochałam - piękna różowa kula - ma wysokość 70-90 cm kwitnie od czerwca do września i nadaje się do bukietów... nasiona sieje się od maca do czerwca wprost do gruntu... Tylko gdzie go kupić??
Tak wygląda

A to prawda Szałwię oswoiłam dzięki Tobie A co do kopytnika... no fiesz,... dobry koń to trudny koń
Dwa i trzy to pięć, ogród na piątkę. System trójkowo-dwójkowy to super duet
Mak piękny.. ale na razie jestem zauroczona chabrami
kwiatholandii 14:46, 04 cze 2013

Kwiatuszku[/b] - bardzo dziękuję za link - padam na kolana przy takich projektach... dosłownie przenoszą mnie w inny wymiar. Tak myślę - pisałam o tym w odpowiedzi Gierczusi - że chcę by liście na drzewie były w jak największej masie. Chyba taką zasłonę mogę uzyskać upinając gałęzie jak na linku, który podałaś - czyli na bambusach. I nie musimy wkopywać metalowych słupków...

Znalazlam jeszcze coś takiego na drewnianych palach, albo listewkach

gierczusia 14:47, 04 cze 2013

Mak lekarski ... Łaaaaa.. Bossski .. Zaraz bedem szukać
gierczusia 14:48, 04 cze 2013

A co to system dwójkowo - trójkowy ??.. Z matmą mi się kojarzy ,a le to chyba nie te klimaty ??
AniaDS 14:54, 04 cze 2013

Hej, Kochana, muszę Ci się pochwalić, że wszystkie szałwie od Ciebie, nawet te mikrusie żyją , ale są piękne, zaszałwiuję nimi caaały ogród . jak już się będzie je dało podzielić .