Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

Tess 22:40, 14 sie 2014

Sebek napisał(a)
Moje zbiory dotychczas to jedna cukinia... I natka pietruszki... Chyba stąd idę )

Nie chodź, w kupie będzie nam raźniej
Moje jedyne zbiory to jeżyna, sztuk raz.

Aguś, obfitość zbiorów mnie powaliła.
gusiarz 15:15, 15 sie 2014

Marzenko... ty to jesteś miszczu pomidorowy ... i nie tylko

Sebciu nie uciekaj.... ja dawniej też marnie warzywnik prowadziłam... ale z roku na rok coraz więcej sukcesów

Nieszko - wielkie dzięki...

Tesiu ... ja też jestem w szoku

Dla onej... nienapasionej Juziiii

Juzia 15:53, 15 sie 2014

Ale dalej mi mało
Trawska widziałam tylko gdzieś w tle...

A jakie masz róże?
gusiarz 16:10, 15 sie 2014

Zamorduję! Słowo Juzek!!!
Róże wg kolejności od góry: Heritage, William Shakespeare i Louise Odier ... lecę przetwarzać pomidorki
ewakatowice 20:13, 15 sie 2014

gusiarz napisał(a)
Marzenko... ty to jesteś miszczu pomidorowy ... i nie tylko

Bardzo mi się podoba oj bardzo!
Więcej nie jestem w stanie napisać bo to aż podniecające tak piękne hahhahah
katiaxx 20:23, 15 sie 2014

Witam,
Nachodzę Twój ogród od dawna, jest przepiękny, na liście moich ulubionych , generalnie wchodziłam żeby tylko powzdychać ale doszłam do wniosku że powinnam na mojej "płaskiej" działce umieścić coś co by jej dało wymiar - powiedzmy bardziej 3 D i stąd moje pytanie ;

proszę powiedz z czego masz murowane murki - z bloczka ?
jakiej są grubości
no i najważniejsze - czy mają fundamentu i czy znasz ich głębokość
no i jaki mają tynk, czy nie zaciekają, nie pękają po zimie ?

Danusia gdzieś napisała że pod niski murek - nie trzeba fundamentu - wystarczy podsypka cem. ale ja chciałabym murek wyższy na ok 150 a pod nim niższy na ok 50 cm.
murki mają pełnić bardziej donic niż być oporowymi,
na pewno wiele osób cię o to pytało ale nie znajduję takich wpisów choć przyznam że bardziej oglądam zdjęcia i podczytuję niż czytam uważnie wątek od początku.
Juzia 21:18, 15 sie 2014

Nie morduj!!!
Fotki Twojego ogrodu można oglądać bez końca!

William mi się spodobał
nicol21 22:57, 15 sie 2014

ooo jakie zbiory! fajnie i kolorowo jest!
a pomidorki czymś pryskałaś? mi padły wszystkie, ale na dworze były i sporo pada u nas....
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
gusiarz 17:55, 16 sie 2014

Ewciu... bezwstydnica jestem... też się zachwycam

Witaj Katiaxx - dziękuję za przemiłe słowa ... pisałam kilkakrotnie o murkach, ale przypomnę oczywiście ... wysoki mur ma ok 1,8m - pod nim jest metrowy fundament, niski murek - rabatowy na wysokość ok.40cm a fundament ok 0,4-0,5m. Nie chcieliśmy ryzykować - taki mur to zbyt duży koszt, by później łapać się za głowę, że fundament był zbyt słaby i mur pękł czy pokrzywił się. Oba były budowane z putaków max i wytynkowane. Podpowiem ci, że wiosną wstawiałam fotki jak wyglądał teren w czasie budowy... poszukaj
Wysoki mur jest obłozony styropianem mniej więcej do poziomu ziemi w donicy i wytynkowany tynkiem akrylowym (jak na domu) - ma mały daszek z blachy. Nie zacieka, nie pęka.
Murek niski nie ma styropianu, położony jest tynk cementowo-wapienny, nie ma żadnego zadaszenia. Widoczne są lekkie rysy na tynku zdażają się też zacieki, ale raz na rok, dwa lata malujemy go lekko rozwodnioną farbą. Ufff... mam nadzieję, że pomogłam.

Juzia...

Ew... niczym pomidorów nie pryskałam... u nas też duużo deszczu, nwet w szklarni miałam kałuże - tak woda podchodziła. Jednak rośliny same się wybroniły. Ja niestety na dworze nigdy nie miałam ładnych zbiorów... zawsze musiałam palić chore rośliny.
jolka 20:59, 16 sie 2014

Wiedziałam kiedy przyjść, by się na sesję załapać
Róże zachwycają i jeszcze prelekcja o murku