Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla roślin o mocnych nerwach

Ogród dla roślin o mocnych nerwach

Gabisia 14:59, 03 lut 2013

motylla napisał(a)
Jak dobrze, że tu wpadłam, Gabrysiu! Tyle wspaniałych zdjęć! Od razu lepiej Pozdrawiam serdecznie!

Motylku - pozdrawiam!
noemi 15:11, 03 lut 2013

Gabisiu jesteś ... kiedy umawiamy się na kawkę ... jak cebulowe ? szalejesz w domu z wiosną ?
Hogata 15:14, 03 lut 2013

Gabisia napisał(a)
Zasadziłam jeszcze (oczarowana oczywiście rabatą Danusi) trzy Umbrelki przy bocznej dróżce. Cudnie będzie jak już te korony się im powiększą

Ten pas pod wisienkami jest bardzo długi i chciałabym tutaj zasadzić coś, co szybko pokryje korę.
Najlepszy pomysł na jaki wpadłam to chyba Pachysandra.

Zaglądam na twoje wisienki. Koniecznie na wiosnę zamieśc zdjęcia jak przetrwały zimę.
U mnie wisienki będą na pewno, tylko nie wiem w jakiej odległości je sadzic?
Gabrysiu zmierzyłaś odleglości między wisienkami i domem? Bo ja też chcę je posadzic w pasie kolo domu.
ZbigniewG 15:51, 03 lut 2013

Gabi masz masę podpowiedzi to ja coś jeszcze namącę zastanawiałaś się nad świerkami na skarpie proponuję świerki serbskie(omorika) Pendula lub Bruns -jest węższy i bardziej malowniczy od zwykłego serba, również malowniczą i nieprzytłaczającą przesłonę zrobi cyprysik nutkajski Jubilee

również na miejsce Skyrocketów jeden cyprysik nutkajski Pendula - w dolnej części można go zrobić na płasko
tyle podpowiedzi takiego jednego co wcale nie przestrzega "żelaznych zasad"(oczywiście ogrodowych)
Zeta 15:53, 03 lut 2013

Gabisia napisał(a)

Ależ ta Toskania piękna ...bukszpany w donicach z wypalanej gliny wyglądają bajecznie ....no i do tego zapach lawendy ...ahhhh chce się żyć..

Jeszcze tylko troszeczkę Zetko i u nas w końcu też będzie pachnieć lawendą...

Myślisz???
Jak patrzę na moje zaspy...i półmetrową poduchę śniegu ....to jakoś nie chce mi się wierzyć ...że kiedyś znowu zakwitnie lawenda.....uwielbiam ja....a na moim piasku ma idealne warunki....chyba w tym roku jeszcze dokupię......fajne te zdjęcia dzieki trochę mi się cieplej zrobiło
Gabisia 18:25, 03 lut 2013

noemi napisał(a)
Gabisiu jesteś ... kiedy umawiamy się na kawkę ... jak cebulowe ? szalejesz w domu z wiosną ?

Madziu - kawka TAK, TAK, TAK!

W domu mam tylko prymulki (kończą się) i krokusy (kwitną)

Dziś robiłam obchód ogrodu i pod śniegami wszystko ładnie przetrwało (na razie
Wyszło mnóstwo cebulkowych zajawek

Pozdrawiam i czekam na tą kawkę w końcu

Gabisia 18:30, 03 lut 2013

Hogata napisał(a)

Zasadziłam jeszcze (oczarowana oczywiście rabatą Danusi) trzy Umbrelki przy bocznej dróżce. Cudnie będzie jak już te korony się im powiększą

Zaglądam na twoje wisienki. Koniecznie na wiosnę zamieśc zdjęcia jak przetrwały zimę.
U mnie wisienki będą na pewno, tylko nie wiem w jakiej odległości je sadzic?
Gabrysiu zmierzyłaś odleglości między wisienkami i domem? Bo ja też chcę je posadzic w pasie kolo domu.

Hogatko - moje wiśnie są tak około 1,5 metra od ściany domu i 2 m od siebie.
Myślałam, że to trochę za blisko, ale okazuje się, że koronę wiśni można spokojnie przycinać i formować.
Nie wiem jak będą rosły, bo niestety tam jest cień przez cały prawie dzień

Oczywiście dam zdjęcia
Pozdrawiam!
Gabisia 18:32, 03 lut 2013

ZbigniewG napisał(a)
Gabi masz masę podpowiedzi to ja coś jeszcze namącę zastanawiałaś się nad świerkami na skarpie proponuję świerki serbskie(omorika) Pendula lub Bruns -jest węższy i bardziej malowniczy od zwykłego serba, również malowniczą i nieprzytłaczającą przesłonę zrobi cyprysik nutkajski Jubilee

również na miejsce Skyrocketów jeden cyprysik nutkajski Pendula - w dolnej części można go zrobić na płasko
tyle podpowiedzi takiego jednego co wcale nie przestrzega "żelaznych zasad"(oczywiście ogrodowych)

Zbysiu (imię mojego ukochanego Taty).

Dziękuję za rady - ciągle się zastanawiam

Całusy - dla takiego jednego, co to wcale nie musi przestrzegać zasad
Gabisia 18:34, 03 lut 2013

Zeta napisał(a)

Ależ ta Toskania piękna ...bukszpany w donicach z wypalanej gliny wyglądają bajecznie ....no i do tego zapach lawendy ...ahhhh chce się żyć..

Jeszcze tylko troszeczkę Zetko i u nas w końcu też będzie pachnieć lawendą...

Myślisz???
Jak patrzę na moje zaspy...i półmetrową poduchę śniegu ....to jakoś nie chce mi się wierzyć ...że kiedyś znowu zakwitnie lawenda.....uwielbiam ja....a na moim piasku ma idealne warunki....chyba w tym roku jeszcze dokupię......fajne te zdjęcia dzieki trochę mi się cieplej zrobiło

Zetko - a u nas zero śniegu, trawka nawet zielona, słoneczko świeci i ptaszki śpiewają
Przyjeżdżaj do Wrocka na kawkę!!!
Zeta 21:28, 03 lut 2013

Ojjj żeby to bliżej było ....może jak pociągną autostradę z Krakowa do Przeworska.....ehhhh tylko kiedy to będzie.