Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 22:27, 26 paź 2017

Anabell napisał(a)
Mirko nie chce Cię straszyć ale u mnie jak tylko przyszłam tu mieszkać w szczere pole, nie było ogrodzone a ja już posadziłam z przodu wjazdu szpaler maleńkich świerków.
Przed świętami em polewał je kredą po wierzchu ze strachu by zainteresowani nie wycieli do sprzedaży.
Wówczas nie znałam się czy może im zaszkodzić.
Na szczęście od białego nic im nie było.

a i tak ileś... wycieli.

Haniu em też pomyslał o malowaniu.Ale na złodzieja nie ma rady on nas pilnuje a nie my jego.Z drogi ich bardzo nie widać bo zasłania góra piachu z budowy.No nic mam nadzieję że nie znajdzie się amator.Chociaż już mi raz szmaragdy ukradli.Ech życie
lindsay80 11:12, 27 paź 2017

Piękne te Twoje serby Mirka, ja też sadziłam w podobnych odległościach bo co 130 cm.
W przyszłym tygodniu wyślę nasionka.
Mirka 11:29, 27 paź 2017

lindsay80 napisał(a)
Piękne te Twoje serby Mirka, ja też sadziłam w podobnych odległościach bo co 130 cm.
W przyszłym tygodniu wyślę nasionka.
Dzięki.Czyli nie muszę rozsadzać
Rosa 12:13, 27 paź 2017

Mirka
wydaje mi się, że drzewa są posadzone zbyt blisko granicy działki.
Poczytaj: http://www.rp.pl/artykul/84762-Jak-daleko-sadzic-od-plotu--aby-nie-draznic-sasiada-.html
W którymś wątku dziewczyna pisała i wstawiała zdjęcia jak sąsiad zniszczył jej świerki bo gałęzie przerosły płot i dawały cień, przykro było patrzeć.
Mam podobną sytuację, prawie przy samym ogrodzeniu sąsiad posadził kilka dębów, śliwy, brzozy. Jest taki gąszcz korzeni, że nie można wbić łopaty. Nic nie chce tam rosnąć. O spadających liściach i żołędziach, które na wiosnę kiełkują już nie wspominam.
Chyba trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, może zapytaj Danusi.
Rosa 12:33, 27 paź 2017

sposób na złodzieja:
podpowiedział mi to sprzedawca z ogrodniczego. Powiązać grubym sznurem lub mocnym drutem wszystkie drzewa przy szyjce korzeniowej (zrobić pętlę z zapasem). Co kilka drzew wbić głęboko kołek i zamocować do niego sznur, tak żeby jak ktoś pociągnie za drzewko nie mógł go wyrwać. Po kilku latach jak drzewa się ukorzenią zdejmuje się zabezpieczenia. Niestety nie ochroni to przed wycinką. U mnie zdało to egzamin.
Mirka 15:13, 27 paź 2017

Rosa napisał(a)
Mirka
wydaje mi się, że drzewa są posadzone zbyt blisko granicy działki.
Poczytaj: http://www.rp.pl/artykul/84762-Jak-daleko-sadzic-od-plotu--aby-nie-draznic-sasiada-.html
W którymś wątku dziewczyna pisała i wstawiała zdjęcia jak sąsiad zniszczył jej świerki bo gałęzie przerosły płot i dawały cień, przykro było patrzeć.
Mam podobną sytuację, prawie przy samym ogrodzeniu sąsiad posadził kilka dębów, śliwy, brzozy. Jest taki gąszcz korzeni, że nie można wbić łopaty. Nic nie chce tam rosnąć. O spadających liściach i żołędziach, które na wiosnę kiełkują już nie wspominam.
Chyba trzeba dokładnie wszystko przemyśleć, może zapytaj Danusi.
Ewo rozmawiałam z sąsiadem ze chcę posadzić swierki.Powiedział mi ze to moja ziemia i mogę sadzić co chcę.A poza tym będę przycinała aby na jego stronę nie rosły ale to za kilka lat dopiero.

Ps.on 50cm.od granicy posadził maliny na całej długości mojej działki 100 m .I co zrobię jak zaczną do mnie przechodzić?
Mirka 15:13, 27 paź 2017

Rosa napisał(a)
sposób na złodzieja:
podpowiedział mi to sprzedawca z ogrodniczego. Powiązać grubym sznurem lub mocnym drutem wszystkie drzewa przy szyjce korzeniowej (zrobić pętlę z zapasem). Co kilka drzew wbić głęboko kołek i zamocować do niego sznur, tak żeby jak ktoś pociągnie za drzewko nie mógł go wyrwać. Po kilku latach jak drzewa się ukorzenią zdejmuje się zabezpieczenia. Niestety nie ochroni to przed wycinką. U mnie zdało to egzamin.

Przeczytam emowi
Rosa 15:44, 27 paź 2017

Mirka napisał(a)
on 50cm.od granicy posadził maliny na całej długości mojej działki 100 m .I co zrobię jak zaczną do mnie przechodzić?

Podmurówka betonowa ogrodzenia na głęb. 50-60 cm kosztuje, ale zapobiega przerastaniu malin.
Sposób na zabezpieczenie:
zdobyć używaną wykładzinę PCV (gumolit itp. folia kubełkowa) i wkopać pionowo. U mnie to działa, maliny się nie rozłażą. Poszukaj na portalach internetowych np. olx albo tam gdzie robią remonty. Albo sama daj ogłoszenie (bezpłatne) przyjmę używaną wykładzinę .
Mirka 15:59, 27 paź 2017

Rosa napisał(a)

Podmurówka betonowa ogrodzenia na głęb. 50-60 cm kosztuje, ale zapobiega przerastaniu malin.
Sposób na zabezpieczenie:
zdobyć używaną wykładzinę PCV (gumolit itp. folia kubełkowa) i wkopać pionowo. U mnie to działa, maliny się nie rozłażą. Poszukaj na portalach internetowych np. olx albo tam gdzie robią remonty. Albo sama daj ogłoszenie (bezpłatne) przyjmę używaną wykładzinę .
Ewo no nie żartój to ja mam teraz 100 m zasieki przeciw malinowe robić
bogumila 16:10, 27 paź 2017

Marcinki pięknie rozkwitły...u mnie chyba nie będzie kwiecia...jeszcze w pąkach.Podziwiam serbowy szpaler i nie zazdroszczę malinowych rozłogów.Pozdrawiam deszczowo.