Kasiu ja zawsze marzyłam o takim żywopłocie ale em nie.Kupiłam malutkie 2 letnie sadzonki i posadziłam w przechowalniku w dwóch rzędach.Urosły ładnie i zaczęły się już stykac.Mówię do ema zobacz jaki będziesz miał ładny żywopłot. Że posadzę przed hortensje i że widok z tarasu będzie ładny. No i dał się przekonać i nawet sam dziś resztę przesadził.W sumie prowadziliśmy 25 szt.
Mirko, napiszę co ja myślę.
Zaczęłaś bardzo dobrze, bo zajęłaś się "ulepszaniem" ziemi i siałaś poplon .
Drugie dobrze to rozmnażanie rośli .
A teraz poprosimy byś narysowała swoją działkę, bo masz długą i wąską (to jest plus i minus jeśli chodzi o jej aranżację - można utworzyć pokoje) i zaznaczyła jak chcesz ją podzielić.
Wiadomo:
- przedogródek,
- dom i jego otoczenie a więc rabaty reprezentacyjne - takie trochę poukładane?,
- trawnik i miejsce na altanę, ognisko itp.?
- warzywnik, bo musi być nie za daleko domu, bo przecież nie będziesz leciała 50 m w te i z powrotem, by urwać pomidora na śniadanie,
- na końcu działki masz naturalny "stawik", pisałaś, że chcesz go powiększyć i zrobić taki naturalny dziki zakątek?
Pokazałaś zdjęcie z urokliwymi brzozami i sosnami, ale nie wiemy w której części ogrodu to jest.
Jak będzie wyglądać komunikacja? Proste ścieżki czy wijące? Chcesz widzieć całą działkę (po długości) jak staniesz przed domem czy z okna? Czy chcesz oszukać rzeczywistość i optycznie poszerzyć swoje włości i stworzyć wrażenie przytulności i tajemniczości w miarę spaceru po ogrodzie?
A teraz zamknij oczy i wyobraź sobie jak sosny i brzozy będą wyglądać za kilkanaście lat. Sosny będą wymagały podkrzesania, brzozy chyba też. A może inaczej będziesz je prowadziła np. jako żywopłot i stale cięła? Wyobraź to sobie.
I warto rozważyć, kim będą Twoi sąsiedzi, a może już ich znasz? Czy chcesz się osłonić od nich czy się dogadacie i na końcu działki połączycie zieleń, która tam już jest i zachowacie jej naturalny wygląd taki trochę dziki wpisując się tamtejszy krajobraz? Bo warto go wykorzystać a nawet trzeba.
Trudno coś doradzić, jak nie znamy odpowiedzi na te pytania, bo nie wiemy przecież, o którą część działki Ci chodzi . Trudno projektować nasadzenia w oderwaniu od sąsiednich rabat, co nie oznacza, że ktoś zarzuci brak spójności, ale.... troszkę wiedzy tu jest potrzeba.
Ewa dzięki za to co napisałaś ja to wszystko wiem . .Ta część działki gdzie jest stawik z wysokim drzewostanem jest w granicy z drogą więc sąsiada tam nie ma.Ta strona gdzie brzozy posadziłam jast sąsiad już zaczyna lasek wycinać. Po przeciwnej stronie gdzie sadziłam Serby jest pole truskawek.Zrobię palnik to pokombinujemy.Dzięki buziol☺
Ja też jestem ciekawa tego planiku, bo areału trochę macie.
Zaraziłaś mnie sianiem trawek. Będąc na spacerze nazbierałam nasion rozplenic, Trzcinnka KF i prosa. Wiem, że siałaś w lutym, więc potem zgłoszę się po dokładną instrukcję.
No właśnie, Ty to wiesz, ale my nie wiemy .
Dlatego rysunek nam rozjaśni w głowach, zapewniam, że żadne słowa nie zastąpią prostego rysunku .
Co za sąsiad? A w czym mu lasek przeszkadza?
Bo pięknie napisałam o sadzeniu sosen razem z brzozami a ty mnie ol.....
Właśnie chciałam sie dopytać Ciebie czy się gniewasz i za co.
Jak chcesz zobaczyć zrobiłam foty moich serbów, jutro jeszcze wstawię świerki zwykłe, bo dzisiaj coś mi komputer mieli i mieli długo to trwa, mam już zapakowany fotami i innym badziewiem muszę go oczyść.
Z rozplenic możesz nasionka zbierać .KF i prosa nie siałam.KF mam sadzonki kupione w szkółce ,czekam aż podrosną i podzielę.Wydaje mi się że one nie wytwarzają nasion.Prosa nie mam.
Rozplenice już żółte.Fajnie wyglądają