Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

lindsay80 13:29, 13 lis 2017

ale okazałe kłącza tych dalii, a jak mi się ta bordowa podoba!

Mirka, czekam aż wszystie dziewczyny podeślą adresy i z nasionkami na pocztę lecę.
Mirka 20:42, 13 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Ja jeszcze nie wykopalam dalii, ale nie mam duzo cztery krzaki. Dzisiaj odkurzylam zwir, skalnia zrobke w tym tygodniu. eM skosil trawniki nie wszedzie bo bardzo mokro, w nocy jakis duzy deszcz byl bo woda stala i znowu mam zalana 1/4 dzialki.
Jak w zimie tak bedzie padal snieg to bedziemy w tunelach chodzic.
Elu Ja też nie mam dużo bo 8szt.Ale i tak mi zeszło długo z wykonaniem bo sama kopałam,no i uszarpałam się trochę.Zalewania działki nie zazdroszczę. Nie myślałaś o wykonaniu stawu aby woda miała gdzie wpływać.?
Mirka 20:48, 13 lis 2017

lindsay80 napisał(a)
ale okazałe kłącza tych dalii, a jak mi się ta bordowa podoba!

Mirka, czekam aż wszystie dziewczyny podeślą adresy i z nasionkami na pocztę lecę.
Edyta Dalie co rok to większe. W tym roku już miałam problem z wykopaniem i uszarpałam się ciut.Ta bordowa dalia jest piękna w realu dużo ciemniejsze taka bordowo czarna.
ElzbietaFranka 22:07, 13 lis 2017

Mirka napisał(a)
Elu Ja też nie mam dużo bo 8szt.Ale i tak mi zeszło długo z wykonaniem bo sama kopałam,no i uszarpałam się trochę.Zalewania działki nie zazdroszczę. Nie myślałaś o wykonaniu stawu aby woda miała gdzie wpływać.?

Oj to dluzsza historia z tym zalewaniem. W skrocie sasiedzi za mna na lace zdjeli ok 40 cm humusu ok 2 m od mojego plotu i w tym mkejscu zrobil sie staw i ten staw przebiera i woda wplywa na moja strone pod tuje tam gdzie mam te suche oczka i zrobilo sie bagno i ciagle musimy pompowac wode z tych suchych oczek do studni drenazowej bo nie ma gdzie schodzic ta woda.
Nie chce sie z nimi klocic. ZroBie wiosna dren przy tujach, podwyzsze teren aby woda nie plynela i nie bedzie mam nadzieje klopotu. Zrobilabym to teraz ale tam braja, ze wjechac nie mozna nawet taczka.

Nigdy tego nie bylo, ale takie opady zrobily swoje.
MirellaB 10:29, 15 lis 2017

Mirko czy jakoś pielęgnujesz te wykopane kłącza dalii przez zimę np.czy je podlewasz?
Mirka 11:23, 15 lis 2017

MirellaB napisał(a)
Mirko czy jakoś pielęgnujesz te wykopane kłącza dalii przez zimę np.czy je podlewasz?
Mirelko tak jak wykopałam tak zostawiam na zimę, nawet ziemi nie otrzepuję bo trzyma wilgoć. Dopiero początkiem marca zaczynam lekko zwilżać karpy. Tak do połowy maja. Potem do ziemi sądzę i nawet już spore pędy wtedy mają.
To ostatnie kwiaty dali.
Mirka 11:28, 15 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Oj to dluzsza historia z tym zalewaniem. W skrocie sasiedzi za mna na lace zdjeli ok 40 cm humusu ok 2 m od mojego plotu i w tym mkejscu zrobil sie staw i ten staw przebiera i woda wplywa na moja strone pod tuje tam gdzie mam te suche oczka i zrobilo sie bagno i ciagle musimy pompowac wode z tych suchych oczek do studni drenazowej bo nie ma gdzie schodzic ta woda.
Nie chce sie z nimi klocic. ZroBie wiosna dren przy tujach, podwyzsze teren aby woda nie plynela i nie bedzie mam nadzieje klopotu. Zrobilabym to teraz ale tam braja, ze wjechac nie mozna nawet taczka.

Nigdy tego nie bylo, ale takie opady zrobily swoje.

Elu to nie fajnie zrobili. A tak to już jest z sąsiadami myślą tylko o sobie. Moi nasadzili malin to ja bez skrupułów posadziłam.Wiosną świerki, i myślę czy jeszcze drugie 25 nie dosadzić na wiosnę. Miała bym ładną wysłonę przeciw wiatrową.

Jeszcze mi Werbena kwitnie.
Rosa 21:12, 15 lis 2017

Odpukuję ☺.
Mirko zdecydowałaś się na nasionka o których pisałam?
Mam remoncik i tworzę leśny zakątek, napisałam u siebie co wyprawiam .
pozdrawiam
Mirka 22:22, 15 lis 2017

Rosa napisał(a)
Odpukuję ☺.
Mirko zdecydowałaś się na nasionka o których pisałam?
Mam remoncik i tworzę leśny zakątek, napisałam u siebie co wyprawiam .
pozdrawiam
Fajne że jesteś. Odpisałam na priv.
Ja w weekend popracowałam na działce ale i tak mam jeszcze cebulki do posadzenia.
MirellaB 16:16, 16 lis 2017

Kiedyś miałam dalie i je wykopałam. Przez jakiś czas karpy były, a później spruchniały. To mnie zniechęciło do ich wykopywania i teraz jeżeli sadzę to traktuje je jako jednoroczne