Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 16:38, 14 lis 2014

Do forum
Będę cię męczyć jednak o podpowiedzi, chcę zimozielono, ale jakiś może zawilec biały choć wcisnę, u Danusi tak jest, a w pobliżu Marzenka go ma, może uszczknie mi kawałek
No właśnie, obie wtedy chyba kupowałyśmy, ale zleciało tak, ona jest niższa i strzelista, ta od Finki, to monstrum trawa, a to dopiero początek, bo widziałam, jaka wielka u niej i oczywiście koniecznie chciałam
I na topografię i na spod lady
malgorzata_s... 17:23, 14 lis 2014

Irenko ja tnę bo chcę mniejszą, ty nie tnij. Można ciąć azalie po kwitnieniu nim nowe przyrosty puści. J tak ze swoimi robię bo nie chcę olbrzymich krzewów, tylko bardziej zwarte i niższe. Ogólnie nie zaleca się przycinania.
Gardenarium 17:30, 14 lis 2014

W ogrodach japońskich tną bardzo mocno. Ale ty nie musisz aż tak ciąć, o ile w ogóle ciąć. Zależy jakie azalie, mam na myśli japońskie.

Instagram Ogrodowiska
Milka 17:44, 14 lis 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko ja tnę bo chcę mniejszą, ty nie tnij. Można ciąć azalie po kwitnieniu nim nowe przyrosty puści. J tak ze swoimi robię bo nie chcę olbrzymich krzewów, tylko bardziej zwarte i niższe. Ogólnie nie zaleca się przycinania.

Rozumiem, czyli jeśli po kwitnieniu przytnę, jest szansa że będzie gęściejsza i zawiąże nowe pąki? na razie nie będę ciąć, choć....mają być też nie za wysokie na początku, bo zdominują rh, hortki tez na początek nisko przytrzymam
Milka 17:45, 14 lis 2014

Gardenarium napisał(a)
W ogrodach japońskich tną bardzo mocno. Ale ty nie musisz aż tak ciąć, o ile w ogóle ciąć. Zależy jakie azalie, mam na myśli japońskie.

Danusiu, japońskie mam w innych miejscach i tych nie tnę wcale, choć widziałam, jak w Japonii tną, nawet rh, ale to ciut inne odmiany chyba...
tu rozmyślam o wielkokwiatowych, które do rh w lasku dosadziłam
zawitka 19:58, 14 lis 2014

Dziewczyny no nie mówcie ze azalie mogę ciąć ------na wiosnę po kwitnieniu próba ha ha
malgorzata_s... 20:06, 14 lis 2014

Ja tnę wielkokwiatowe. Niektóre gałązki mi nie pasują więc je ciacham. Trzeba to robić zaraz po kwitnieniu, chociaż tak jak mówię literatura nie zaleca cięcia
Bogdzia 20:48, 14 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)

A w maju...to ci nalot zrobimy... bo wiesz że ja też się zapisałam na inspekcję w topografii terenu

Napisałam u siebie że Anię bede namawiac na wyjazd ale okazuje sie że ona sama już podjęła tą decyzje. A wiec do maja.
Madzenka 22:03, 14 lis 2014

Milka napisał(a)
Do forum
Będę cię męczyć jednak o podpowiedzi, chcę zimozielono, ale jakiś może zawilec biały choć wcisnę, u Danusi tak jest, a w pobliżu Marzenka go ma, może uszczknie mi kawałek
No właśnie, obie wtedy chyba kupowałyśmy, ale zleciało tak, ona jest niższa i strzelista, ta od Finki, to monstrum trawa, a to dopiero początek, bo widziałam, jaka wielka u niej i oczywiście koniecznie chciałam
I na topografię i na spod lady

Wpadnij wiosna ukopiemy
Madzenka 22:05, 14 lis 2014

Milka napisał(a)

Rozumiem, czyli jeśli po kwitnieniu przytnę, jest szansa że będzie gęściejsza i zawiąże nowe pąki? na razie nie będę ciąć, choć....mają być też nie za wysokie na początku, bo zdominują rh, hortki tez na początek nisko przytrzymam

Moje azalie japońskie zaraz po kwitnieniu przycinam juz drugi rok z rzędu i kwitna. Nie możesz się spóżnić z cięciem. Nie ryzykowalam ostrego, ale kulkuje je trochę i radzą sobie z tym dobrze

A dopiero doczytałam , że dyskutujecie o wielkowkiatowych...

Piękna ta rozplenica moundry