Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 12:19, 21 lis 2014

AgnieszkaW Agnieszko, nie ma pośpiechu, zima przed nami, ja już szukam na Pinterest, na zdjęciach Danusi i oglądam wszystkie docinki Gardeners World, coś wymyślę z czasem...na razie nie wiem, co chcę i szkolę się z innych rzeczy
stożek mam jeden, pozostałe cisy już 2 lata zaraz, jak tu są

Kindzia masz rację, już typowy listopad, ale dopóki jest na plusie i bez śniegu ani jednym słowem nie narzekam i ja Ani królestwo oglądałam, nie raz nawet mój może kiedyś w dalekiej przyszłości, póki co, nie ma parcia na szkłopoduchy jeszcze dokupię te poduchy, jak dojdą 2 fotele

Bogdzia no jedyny plus tych zielonych, że o każdej porze widać ogród a bylin rzeczywiście mam,ostatnio porządkowałam fotki i sama się dziwiłam pozdrawki

żal mi tych bukszpanów, takie już ładne były, tyle wywaliłam, jeszcze tak 10 mam do wywalenia....ale cóż, zamiast nich dam cisy, doszłam do wniosku, że z cisami jednak mniej problemów
są po lewej, gdzie hakone

resztki, co zostały...takie

Milka 12:58, 21 lis 2014

Gosia jak dla mnie też tak może zostać do wiosny grzebiemy się, ale coś codziennie przybywa, gdyby tylko na tym można się skupić, dawno byłoby skończone...ale choć poduchy cieszą

Marzena nadal jest dość ciepło, bo jak 7-9 na plusie, to ok to jakieś zwykłe berberysy, mają dość spore, okrągłe liście, sadziłam je w 98 r, nazw wtedy nie było, berberys i już

malgocha1960 Gosia, fajnie, że masz możliwość w tej Holandii pobuszować, ja głównie w necie i po wsi

Wieloszka to masz sukces! mnie cisy coraz bardziej się podobają, mało z nimi pracy ale mam wybrane typy i nimi będę uzupełniać wywalone bukszpany....no zmieniam, bo ciągle coś mi się nie podoba siły mizerne, ale jednocześnie ta praca pozwala zachować kondycję
wzbraniasz się przed różami, a jednak warto mieć, mam ich sporo i z patyków w tym roku usiłuję rozmnożyć, zobaczymy czy się uda

Mala_Mi sentyment mam do kosodrzewiny, uszczykuję, nadam im nowe wcielenie, jałowiec fajny, a kopanie w tych korzeniach nie, zatem nadam im formę...nie gadasz głupot, słucham wszystkiego, zanim coś zacznę ale sama nie wiem, co...znaczy się czekać muszę
pies odzyskuje oczy, wreszcie widzi i nie wali łbem..
nastawiam się też na te cisy, co tu...złote, szybko rosną

bdn Danusia, traw jest naprawdę mnóstwo, pewnie każdy ma swoje typy oczywiście z niezimujących rozplenica Rubrum i Vertigo są zachwycające; natomiast ze stałych, czyli zimujących moje typy to hakone, wszystkie odmiany, uwielbiam miskant cukrowy, choć ponoć bardzo inwazyjny...póki co, u mnie nie ma problemu, zachwyca mnie kolorem i pokrojem i kłosami miskant Flamingo, bardzo lubię Arundo Donax Aureivariegata, za kolor i pokrój i wysokość, tegoroczny nabytek carex Elata Aurea, ale w tej chwili tak sobie wygląda; polecam też rozplenicę Fire Works nie wiem czy pomogłam jeszcze lubie molinie:
a mam i carex we wszystkich odmianach, kilka rodzaje rozplenic itd, muszę spisać i skatalogować swoje trawy
Flamingo

tu masz niską rozplenicę Little Bunny

aga_pe 13:13, 21 lis 2014

Irenko poduchy idealnie do Ciebie pasują...cudne są

Fotele bym rozbieliła

Milka 13:14, 21 lis 2014

Tess a teraz już Tereniu nie można by uszczknąć? tylko wiosną? boję się, ze moja siostra ,,skleroza" i mnie dopadaja też chyba po kolejne podjadę, albo poczochrańce i coś wytnę na pniu wiem, ze nie pora na cięcie, może do wiosny wytrzymam;;;;;;;;
te stożki bukszpanowe wywaliłam, a mogłam je wystrzyc i tylko górę zostawić, pośpieszyłam się

Anitko już ciut brzydziej jest, ale nie najgorzej nadal
a w trawniku

EPODLAS Bożenko, no właśnie, to nie obóz, a presja taka, aby kanciki były, wyplewione, przycięte i nijak się nie wyrabiam i z pozycji kolan i ziemi podziwiam ogród raczej już chcę posiedzieć więcej,chyba zmęczenie wychodzina jesień mam najwięcej tej pracy..ale hamak i tak kupię
miskant ML sobie nadal kwitnie

Mirella miło mi słyszeć, że nowemu gościowi klimacik pasuje pozdrawiam i oczywiście wpadnę z rewizytą
wiosną koło Imprezowni głównie one będą królować

Kasik 13:30, 21 lis 2014

Bajkowo u Ciebie Irenko. Super są te ozdoby i tak pięknie komponują się z ogrodem. Kiedyś uważałam je za kiczowate, ale takie wrażenie robią u sprzedawcy, w ogrodach są fajnym dopełnieniem i sama już mam kilka malutkich postaci wytypowanych. Czekam tylko na to, by mój ogród się zapełnił i by mogły czarować, tak jak czarują u Ciebie.

Buziak

Ps. Czytam, że przesyłeczka doszła
Milka 13:51, 21 lis 2014

Ania monteverde czyli pierwszy śnieg zaliczony...lepiej niech topnieje i nie wraca jeszcze, na święta może być
te fotele nie są bujane, ale od mamy wezmę bujany, ma i nie używa pewnie szybciej z niego skorzysta u mnie
już nie mogę się doczekać wiosny!! no zaczęło się

Bogdzia nuda, to obce dla mnie słowo...czasu wolnego, jak wygranej w lotto szukam wiadomo, że nic nie robić w ogrodzie, to bez sensu, ale ja chcę grandzić z rodziną, w stylu włoskim, głośno i radośniea wkoło kwiaty i zapachy

Zielona tekst doskonały, ale nie dla mnie, ja non stop w pracy

kasiek bardzo dziękuję chyba i to tam przerzucę

Marzenko po remoncie w domu zostały mi 3 odcienie szarości, coś myślę, aby z 2 ściany w pasy zrobić...no myślęcieszę się, że się podobają, w całości chyba się to zgra, ale do końca nie wiem...
zabrakło mi traw do donic na Imprezownię, chyba zabiorę z tych rabat i podzielę, może to przeżyją i wiosną odbiją... wkurzają mnie te końcówki, w cieniu tak się nie robi.. i tak naparstnice je zdominowały!

eda Edytko, ja bym ciachnęła berberysy nawet jałowce jeszcze ciachnęłam dzięki

lojalna Jolu dziękuję bardzo, to cieszy bardzo

ta róża jeszcze kwitnie, nie wiem co za ona, muszę poszukać w papierach

AgnieszkaW dzięki za pomocnadal myślę, co będzie lepsze, przeglądam fotki z całego sezonu...coś w końcu powstanie, bo jakby... zyskałam wolny plac na rabatęz bylin mam tam; odętkę różową i fioletową, wilczomlecz, fioletowo różowy krwawnik, kocimiętkę, posiały się naparstnice, mogę je przesadzić, jakieś fioletowe i białe dzwonki, szkarłatkę chińską, trawy hakone Albostriata, reszty nie pamiętam jeszcze nie wiem, jak się będzie kopać wśród korzeni tych wielkich drzew...dziś bym w większosci w lasku tylko daglezje i jodłę kalifornijską sadziła

iwonaal dziękuję bardzo Iwonko
Kasik 13:57, 21 lis 2014

kasiek bardzo dziękuję chyba i to tam przerzucę

Pewnie- pasuje tam. gdzie Ty wynajdujesz takie rzeczy? No i fajnie, że można te przedmioty włożyć w "tło" ogrodu- one nadają mu takiej tajemniczości. Taki ogród, to mój typ.
Milka 13:58, 21 lis 2014

aga_pe napisał(a)
Irenko poduchy idealnie do Ciebie pasują...cudne są

Fotele bym rozbieliła

Aga dzięki no szperałam i szperałam w necie i znalazłam tak, fotele będą białe, ale nie wiem, jak się zabrać, muszę lakier zedrzeć jakoś i potem malowanie, ale w domu, bo za zimno i wilgotno, to nie wyschnie mi...
będę też przerabiać dębowe meble, które tam mam, myślę jaką technikę wybrać, jak już to sobie rozpracuję, pójdzie z płatka...ale chyba zrobię je tak, jak kominek robiłam...farbami A. Sloan
tę komodę dębową tak zrobiłam, bez przecierki...tylko farba i wosk

a kominek przecierałam i dopiero woskami

kiedy wpadasz po werbenę?
Milka 14:02, 21 lis 2014

Kasik napisał(a)

Bajkowo u Ciebie Irenko. Super są te ozdoby i tak pięknie komponują się z ogrodem. Kiedyś uważałam je za kiczowate, ale takie wrażenie robią u sprzedawcy, w ogrodach są fajnym dopełnieniem i sama już mam kilka malutkich postaci wytypowanych. Czekam tylko na to, by mój ogród się zapełnił i by mogły czarować, tak jak czarują u Ciebie.

Buziak

Ps. Czytam, że przesyłeczka doszła

Ja lubię te ozdoby, one z kamienia i betonu są, ciężkie bardzo jak nie za dużo, to ok jest nie wiem, jak tego gagatka wyciągnąć z rabaty hortensjowej, za mały jest, albo one za wielkie!
robił go nasz miejscowy artysta
o tu, mój gołodupiec
doszła, wieczorkiem pooglądam wielkie dzięki raz jeszcze
i już masz klimatycznie i to w jakim tempie, moje jest żółwie
Milka 14:04, 21 lis 2014

Kasik napisał(a)

Pewnie- pasuje tam. gdzie Ty wynajdujesz takie rzeczy? No i fajnie, że można te przedmioty włożyć w "tło" ogrodu- one nadają mu takiej tajemniczości. Taki ogród, to mój typ.

To akurat prezent od córci, ciężkie to jak diabli ale fajnie miga, jak palą się świeczki to akurat na naszej kwiatowej giełdzie, tam są różne cuda, donice jakie tylko chcesz i oczywiście kwiaty i dodatki