Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

Mala_Mi 19:31, 02 mar 2014

A krokusy pokażesz????? Ja swoimi już daję po oczach
Justyna 20:53, 07 mar 2014

Aniu, członek rodziny nowy/stary. Gaja ma 10 miesięcy. W porównaniu z 9 letnią Efi, jest nadal stosunkowo ‘nowa’.
Zdjęcie zaraz wstawię Wygląda na nim jak aniołeczek, bo przed chwilą spała. Tak na co dzień jest hiperaktywna, takie psie ADHD. Niestety, jej aktywność w ogrodzie objawia się licznymi szkodami. Poprzecinała rabaty stałymi szlakami komunikacyjnymi po których cwałuje jak szalona tratując wszystko po drodze. Do tego jeszcze kopanie i gryzienie. Musiałam kupić setki metrów i teraz grodzę. Póki co osiatkowałam przód. Szkaradztwo straszne, aż zdjęć się odechciewa robić. W tym sezonie będą chyba same makro. Liczę, że siatka będzie rok, dwa, dopóki Gaja nie nabierze nowych nawyków. Jeszcze cały tył czeka na założenie odgrodzenie, ale coś oporuję przed tą ohydą estetyczną.

A co do krokusów, to bida. Kwitną tylko pojedyncze sztuki. Na jesień posadziłam ok. 300 sztuk i cisza. Pewnie przez to, ze wielkokwiatowe i pierwszy sezon.
U Ciebie podziwiam łany, jesteś królowa krokusowa i iryskowa!

Zbyszku, dzięki. Ty też masz super okazy! Ty jesteś bardziej igiełka, ja listeczek

Marzenko, w ogrodzie już prawie wszystko pociachane.
Do dużych drzew owocowych, wołam pomoc – Pana Miecia. Resztę sama tnę. Dużo tego, ogród w większości składa się z drzew i krzewów liściastych, do każdej rośliny więc trzeba podejść z sekatorem. Do tego byliny, trawy. Wiosną pracy jest dużo.
Opryski tez już częściowo zrobione. W połowie lutego promanal. Do miedzianu poprosiłam o pomoc ogrodnika, który spalinowym opryskiwaczem opryskał cały ogród w kwadrans. Ja bym machała pewnie z pół dnia. Został jeszcze topsin (klony) confidor (buki), a potem nawozy saletra amonowa (trawnik), itd., itd.

Aniu Monte, rutewka Delavaya biała jest opisywana jako Alba. Tunbergia już rośnie i ma się całkiem dobrze Pokażę zaraz zdjęcia. Rośnie też kobea (biała, różowa, fioletowa) i mina (ta kiepsko, cherlawe dwa kiełki). Ja podziwiam Twoją znajomość i nie raz z niej korzystam! Pozdrawiam

Bogdziu, Irenko, odwzajemniam pozdrowienia
Justyna 21:04, 07 mar 2014

A teraz zdjęcia

Gajcyk, największy szkodnik i niszczyciel ogrodu!

Wiosna radosna!
Ranniki już kończą kwitnienie

Justyna 21:06, 07 mar 2014

pojedyncze krokusy

wypatrzyłam biedronkę wygrzewającą się na wrzoścu

przebiśniegi
Justyna 21:08, 07 mar 2014

Doniczki zaanektowały przestrzenie parapetowe i nie tylko
Z nasionek wyrosły thunbergie, ostróżki i kobea. A w słoikach moczą się pędy hortensji VF i bzu koralowego. Wypuściły już liście, wkrótce powinny się pojawić korzonki. Nie wygląda to za ładnie, ale obserwacja życia/rozwoju/wzrostu rekompensuje dyskomfort estetyczny.

Justyna 21:10, 07 mar 2014

Na koniec nowa aranżacja – ogród warzywny w stylu angielskim.

Połączenie systemowego uporządkowania z elementami niesubordynacji. Rabaty warzywne symetryczne, sektorowe i lekko podwyższone. Oddzielone od otoczakowych ścieżek wiklinowym niziutkim (10 cm) płotkiem, znad którego gdzie nigdzie będzie się wylewał groszek pachnący/nasturcja/dynia ozdobna.
Epizodycznie wśród kamieni będą się pojawiały dzikie zioła np. rumianek. Widzicie to?
Do ogrodu będzie się wchodziło przez drewnianą pergolę (już jest, trzeba jeszcze pomalować) po której będą się wiły róże i powojniki (w tym roku kobea). Pod nią ułożone kamienne łupki (jako stopnie) otoczone pachnącą macierzanką. Na końcu warzywnika staną dwie skrzynie na złoto ogrodnika - kompost.
Tak mi się marzy Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Zamierzam też po raz pierwszy zabrać się osobiście za sianie i sadzenie warzyw. Chcę by w zagonach było symetrycznie i wielogatunkowo. Zbieram więc wszelkie warzywne informacje. Nie wiedziałam np., że marchewka powinna rosnąć z cebulą, a bazylia z ogórkami.
Nie wiedziałam też, że warzywa korzeniowe nie lubią odbiornika. Pewnie dlatego zamiast marchewek wychodziły nam mysie ogonki

Wersja robocza. Zdjęcia kiepskiej jakości, bo robione telefonem.

Justyna 21:15, 07 mar 2014

Aaa i jeszcze kupiłam takie nasionka do posiania koło wiklinowych płotków w warzywniku.

Zostawiam wiosenne pozdrowienia dla planujących i działających ogrodników
Mala_Mi 21:43, 07 mar 2014

Justyna.. fajnie , że sie odezwałaś. Warzywnik piękny.. ja z braku czasu zrobię tradycyjny O ile zrobię ..ale synuś już zamawia marchewki ekologiczne dla wnusia Mus zrobić
A pies w ogrodzie.. no cóż ja też mam nieestetyczne płotki.. tu i tam..... bo by wszytko stratował Ale kocham mego szkodnika
Justyna 21:35, 16 mar 2014

W ogrodzie krokusów niewiele, ale za to w mieście - dywany!

Wrocław malowany krokusami

bartek_luberda 21:47, 16 mar 2014

Dopiero dziś się u Ciebie znalazłam piękny ogród i te znajome Wrocławskie krokusy