Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

MartaC 18:25, 06 sty 2016

Mariuszu, zagladam niekiedy do watkow Ogrodowiska, rowniez do Twojego i wiem, ze masz zwiazek z Arboretum w Bolestraszycach, pare lat temu spotkalam w Arboretum rosline, ktora nie byla oznaczona i do dzisiaj nie udalo mi sie jej zidentyfikowac. Moze wiesz co to za jedna? Z gory dziekuje!

Mariusz 21:03, 06 sty 2016

Moim zdaniem cykoria podróżnik w cieniu, forma o różowawych kwiatach. Gra o życie, światło, to samosiew, dlatego wybujałe i silne rozgałęzione pędy o kwiatach umieszczonych na końcówkach
MartaC 16:46, 07 sty 2016

Hmmmm....sama nie wiem. Zapomnialam napisac, ze one mialy jakies 3 metry wysokosci i z tego co pamietam to bardziej mi sie kojarzyly z Senecio stellata niz z cykoria, tylko ze rzeczywiscie bujaly wysoko nad moja glowa. Nie pamietam jakie mialy liscie.
Mariusz 17:35, 07 sty 2016

Senecio to nie jest, nikt tego tutaj nie sadził, rośliny wprosiły się same, a że wypełniły ładnie pusta przestrzeń przy wierzbach, to zostały. Brzeg dużego stawu między wierzbami a metasekwoją? Cieniste miejsce. Po nos mi sięgały . Tyle co mogłem pomóc, ale oczywiście aby rozwiać wątpliwości co do nazwy, chętnie oznaczę raz jeszcze w sezonie , też we własnym interesie. Pozdrawiam
MartaC 18:07, 07 sty 2016

Tak, miejce to samo! Sprawdz jeszcze w sezonie, a moze i nasiona zbierz (?), moze to jakas ulepszona odmiana cykorii Bardzo atrakcyjna mi sie wydawala. Dziekuje Ci za szybkie odpowiedzi i rowniez pozdrawiam.
Mariusz 19:18, 07 sty 2016

Dobry pomysł ze zbiorem nasion. Już po liściach, jak tylko wyjdą, będzie wiadomo.
Bogdzia 21:49, 07 sty 2016

Też myślę ze to cykoria. Mariusz dwa dni szukałam nazwy piwonii tej ciemnej od Ciebie , znasz jej nazwe? Jeśli nie to jak myślisz może to byc Peter Brand????bo mnie najbardziej ta pasuje.
Mariusz 22:11, 07 sty 2016

Bogdzia napisał(a)
Też myślę ze to cykoria. Mariusz dwa dni szukałam nazwy piwonii tej ciemnej od Ciebie , znasz jej nazwe? Jeśli nie to jak myślisz może to byc Peter Brand????bo mnie najbardziej ta pasuje.

Witaj Niestety nie mam pojęcia co to za odmiana, szkoda, bo bardzo mi się podoba, ale nie byłem w stanie jej oznaczyć. Może komuś się uda, niewiele w internecie o tej Peter Brand?
Mariusz 22:12, 07 sty 2016

A jednak znalazłem https://www.google.pl/search?q=peonia+peter+brand&client=opera&hs=WMz&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiL-v3izpjKAhWJ8XIKHbQcDEIQsAQIJA&biw=1680&bih=941
Mariusz 22:33, 07 sty 2016

Bogdzia, nie za bardo mi jej opis pasuje, bo moja lekko pokłada kwiaty pod ciężarem i nie dorasta do metra, moje bordowe są niższe od wszystkich innych. Mam tez wątpliwości czy to jakaś odmiana, bo pochodzi z małego, wiejskiego ogródka.