Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Bogdzia 13:35, 08 sty 2016

Mariusz Twoje piwonie równie piękne jak te czeskie. Weszłam na ich strone i zawału dostaję co tam mozna kupic , ale jak kupic???Ewa jak to zrobiłas????
Mariusz 07:55, 09 sty 2016

Bogdziu, nie wiem jak działa u nich sprzedaż internetowa, bo my zakupy okazyjnie robiliśmy na miejscu, ale pewnie jak wszędzie.
Wyszukuję fotki, których chyba jeszcze nie wstawiałem.

Piotr_ 10:10, 09 sty 2016

Cudne te rabatki piwonie i reszta kwituchów
vita 11:07, 09 sty 2016

Piwonię Delavaya kocham za jej zapach. Perfumy z górnej półki
W Lukon Bulbs też robiłam zakupy na miejscu, niestety, akurat oferta piwonii była mocno przebrana. Uprawiasz Mariusz jakieś itohy? Chciałam zapytać jeszcze o zawilce na pierwszej z fotek
Mariusz 12:16, 09 sty 2016

Podczas mojego pobytu, piwonii nie brakowało, za to oferta bylin była kompletnie przebrana. Vita, piwonii itoh nie mam, dopiero zaczynam przygodę z nowymi gatunkami, szkielet już jest. Piwonie sprawdzają się u mnie, tak więc warto je sadzić .

Zawilce wielkokwiatowe bardzo wdzięczne kwiaty. Kwitną od końca kwietnia do prawie połowy maja. Przypuszczam, że mam dwie formy (dwa ostatnie zdjęcia), ale regułą też jest, że te w cieniu zakwitają później i dłużej utrzymują kwiaty.
Na Podkarpaciu mamy naturalne stanowiska, słoneczne zachodnio-południowe stoki.
Rosną u mnie zarówno na stanowiskach słonecznych i cienistych, dobrze sobie radzą, gleby zasadowe, suche.

Kasya 12:18, 09 sty 2016

Bardzo ladne te twoje zawilce

one sie rozrastaja ? rozsiewaja ?
Mariusz 12:27, 09 sty 2016

I jedno i drugie , w niektórych miejscach pojawiły się same, nie walczę, pozwalam rosnąć.

Mariusz 12:42, 09 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Mam wrażenie, ze jestem w Ogrodzie Botanicznym. Tak, tyle tylko, że prywatnym. Cudnie. A w Czechach już zamówiłam jedna piwonię. Nie ma to jak piątek.

Ja próbowałem, ale nie przychodzi mi na pocztę link aby potwierdzić zamówienie, może spróbuje końcem stycznia, poszukam jeszcze innych źródeł w Polsce. Najchętniej bym tam pojechał, ale za daleko Dzięki za miłe słowa , oj Ewa, długa jeszcze droga .

vita 12:44, 09 sty 2016

Mariusz napisał(a)
Zawilce wielkokwiatowe bardzo wdzięczne kwiaty. Kwitną od końca kwietnia do prawie połowy maja. Przypuszczam, że mam dwie formy (dwa ostatnie zdjęcia), ale regułą też jest, że te w cieniu zakwitają później i dłużej utrzymują kwiaty.

Różnią się. Wszyscy mnie przed A. sylvestris przestrzegali, że mogą być inwazyjne, ale jakoś to u mnie się nie potwierdza. Też nie walczę. Mam jeszcze A. rivularis, te to chętnie widziałabym w dużej masie, mają ciekawy niebieski 'nadmuch' na płatkach i interesująco wyglądają jego nasienniki.
Dopytuję o itoh, bo (wstyd się przyznać) już trzy razy kupowałam 'Bartcellę', i nie mam żadnej. Pierwsza po kwitnieniu nie wyszła następnego roku, ostatnią niechcący ciachnęłam! Nie wypuściła nowych pędów. Trochę się boję inwestować w nowe.
Kasya 12:48, 09 sty 2016

Jestem zachwycona kazdym zdjeciem
Twoj ogrod jest naprawde wyjątkowy