Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 17:33, 25 mar 2013

przemekg napisał(a)
Witaj Mariusz zaczytałem się w Twoim wątku o poczynaniach z piwoniami, ta przedłużająca się mroźna zima, sprawiła iż rozgladam się za bardzo kolorowymi kwitnącymi roślinami i padło mi na piwonie, te bylinowe obecne od pokoleń, natomiast krzewiaste wzbudzają obawy moje czy poradza sobie w niezbyt łagodnym klimacie, ciężkiej glebie, ale jak widzę u Ciebie mają się świetnie, rosną kwitna i jeszcze wysiewają, więc orócz 10 zamówionych bylinowych chyba poszukam i jakiejś krzewiastej
Świetne te ptasie historie, a mnie po głowie chodzi pomysł z drobiem ozdobnym, kilka ptaszków na początek.
Ubiegłorocczna zima chyba najgorsza jaką pamiętam, ale już w analogicznym okresie cieszyliśmy się wiosną, a teraz chyba zupełnie o nas zapomniała.

Pozdrawiam. Przemek.

Moje piwonie są z siewu, przyznam, że nie kapryszą, choć poprzednia zima 2011/12 poczyniła małe straty, ale wiemy jak dziwna ona była. Rosną u mnie na ciężkiej, żyznej glebie, którą wzbogacam obornikiem i przekopuję widłami amerykańskimi. W tym sezonie zastanawiam się nad dodaniem sporej ilości piachu, jeśli nie pod matecznik, to na pewno pod świeżo sadzone.
Ptactwo ozdobne, to fajne zajęcie – myślałem nad hodowlą mandarynek. Trzymam kciuki, pisz jak z czymś zaczniesz.

Mariusz 17:52, 25 mar 2013

Klamber napisał(a)
Mariusz, źle zidentyfikowałem ptaka, to Junko czarnogłowa , czarno oka ma biały brzuch. Tu jest chyba z 10 rodzajów wróbli, ładniejsze od naszych niestety.

Dzięki, dzięki...w wolnych chwilach czytam o ptakach które prezentujesz, o Junko jeszcze nie miałem okazji.
Pozdrawiam

Mariusz 18:00, 25 mar 2013

irena_milek napisał(a)
I już wszystko wiem, mrozy -20! szok i strach, oby ta pierzynka dobrze ochroniła
dżungla, jak najbardziej pasuje, bo u ciebie pełno tego wszystkiego, a już piwonii drzewiastych bardzo zazdraszczam; moje ruszyły, mróz ruszył i tez nie wiem, co będzie, bo śniegu tam nie ma
zatem aby do wiosny, mam nadzieję, że niebawem

Było -22! - gunnery całe i zdrowe.
Wiosna za dwa, trzy dni, już nic chyba tego nie zmieni.

Mariusz 21:49, 25 mar 2013

Śnieżyca karpacka - podgatunek śnieżycy wiosennej. Na pędzie jest dwa, a nie jeden kwiat jak u wiosennej.

Bogdzia 22:01, 25 mar 2013

Mialam u Ciebie trochę zaległosci ale już nadrobiłam. Piekne zdjęcia pokazujesz i ciekawie piszesz..Kosy i śnieżyce świetne , szczególnie te śnieżyce cudne. Pozdrawiam serdecznie (nie tylko Ciebie).
Kasiek 22:26, 25 mar 2013

Mariusz,chodz do mnie na chwilke, Asc pokazala mi jeszcze inna sniezyce
Kasiek 19:10, 26 mar 2013

Mariusz zobacz co znalazlam ,za pare dni po nie pojade
www.dehner.de/garten/saemereien-blumenzwibeln/produkte/blumenzwiebeln/fruehjahrsblueher/artikel/sommer-knotenblume.html
Mariusz 09:43, 27 mar 2013

Bogdzia napisał(a)
Mialam u Ciebie trochę zaległosci ale już nadrobiłam. Piekne zdjęcia pokazujesz i ciekawie piszesz..Kosy i śnieżyce świetne , szczególnie te śnieżyce cudne. Pozdrawiam serdecznie (nie tylko Ciebie).

Dzięki za wizytkę, odwzajemniam pozdrowienia.
Mariusz 09:45, 27 mar 2013

Kasiek napisał(a)
Mariusz,chodz do mnie na chwilke, Asc pokazala mi jeszcze inna sniezyce

Byłem, byłem...widziałem i podziwiałem.
Dzięki i pozdrawiam
Betka 09:47, 27 mar 2013

Radosnych oraz przepełnionych nadzieją,

Świąt Wielkanocnych,

Świetnego i niezapomnianego Śmigusa Dyngusa,

Oraz pięknych spotkań,

Z powracającą do życia przepiękną przyrodą