Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

barbara_kraj... 21:03, 23 mar 2013

Kontrast niesamowity! Aż się wierzyć nie chce.

Mariuszu, zajrzyj do mnie na 489. Mój balkon odwiedził jakiś 'nowy'. A może nie 'nowy', tylko po prostu dzwoniec. Jednak coś mi na dzwońca nie pasuje...
vita 21:11, 23 mar 2013

Mariusz napisał(a)

Jaki zadowolony
Pracowity marzec miałeś onego roku, nie licząc spaceru po arboretum. Sadzonkę lotosu widzę po raz pierwszy, fajna, błotna robótka. Zabezpieczyłeś się na te -20? U mnie ma być podobnie.
Mariusz 06:43, 24 mar 2013

vita napisał(a)

Zabezpieczyłeś się na te -20? U mnie ma być podobnie.

Najbardziej obawiam się o zimozielone, często niszczy je wiosenne słońce na przemian z mroźnymi nocami - tak jak obecnie. Pociesza gruba warstwa śniegu, bo żywopłocik z bukszpanu widzę całkowicie zasypany śniegiem, a to on najczęściej dostawał słońcem i mrozem po liściach.
Piwonie drzewiaste śpieszyły się w tym roku, tak więc dostaną po pąkach, jak nie zakwitną będzie wielkie odmładzanie.
Laurowiśnie i ostrokrzewy, odmianowe juki zasypane grubą poduchą - bez strachu o straty.
Najbardziej martwią mnie gunnery - nie w moim ogrodzie - dodatkowo przykryte są 10 warstwami koców, foli, agrowłókniny.
Pozdrawiam
Klamber 06:54, 24 mar 2013

Witaj Mariusz, dzięki za odwiedziny mam dla Ciebie jeszcze innego jegomościa na tle tulejnika. Pogody Ci nie zazdroszczę. Życzę zdrowych i zielonych Świąt ja chyba znów wypruję na świeta do Vancouver.
Mariusz 07:00, 24 mar 2013

Mariusz 07:01, 24 mar 2013

Klamber napisał(a)
Witaj Mariusz, dzięki za odwiedziny mam dla Ciebie jeszcze innego jegomościa na tle tulejnika. Pogody Ci nie zazdroszczę. Życzę zdrowych i zielonych Świąt ja chyba znów wypruję na świeta do Vancouver.

Dzięki serdeczne .
Zaraz o nim poczytam.
Pozdrawiam
Mariusz 07:08, 24 mar 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Kontrast niesamowity! Aż się wierzyć nie chce.

Mariuszu, zajrzyj do mnie na 489. Mój balkon odwiedził jakiś 'nowy'. A może nie 'nowy', tylko po prostu dzwoniec. Jednak coś mi na dzwońca nie pasuje...

To samiczka dzwońca w stadku czyżyków.
Szerzej u Ciebie
Milka 07:45, 24 mar 2013

I już wszystko wiem, mrozy -20! szok i strach, oby ta pierzynka dobrze ochroniła
dżungla, jak najbardziej pasuje, bo u ciebie pełno tego wszystkiego, a już piwonii drzewiastych bardzo zazdraszczam; moje ruszyły, mróz ruszył i tez nie wiem, co będzie, bo śniegu tam nie ma
zatem aby do wiosny, mam nadzieję, że niebawem
Klamber 14:49, 24 mar 2013

Mariusz, źle zidentyfikowałem ptaka, to Junko czarnogłowa , czarno oka ma biały brzuch. Tu jest chyba z 10 rodzajów wróbli, ładniejsze od naszych niestety.
przemekg 18:24, 24 mar 2013

Witaj Mariusz zaczytałem się w Twoim wątku o poczynaniach z piwoniami, ta przedłużająca się mroźna zima, sprawiła iż rozgladam się za bardzo kolorowymi kwitnącymi roślinami i padło mi na piwonie, te bylinowe obecne od pokoleń, natomiast krzewiaste wzbudzają obawy moje czy poradza sobie w niezbyt łagodnym klimacie, ciężkiej glebie, ale jak widzę u Ciebie mają się świetnie, rosną kwitna i jeszcze wysiewają, więc orócz 10 zamówionych bylinowych chyba poszukam i jakiejś krzewiastej
Świetne te ptasie historie, a mnie po głowie chodzi pomysł z drobiem ozdobnym, kilka ptaszków na początek.
Ubiegłorocczna zima chyba najgorsza jaką pamiętam, ale już w analogicznym okresie cieszyliśmy się wiosną, a teraz chyba zupełnie o nas zapomniała.

Pozdrawiam. Przemek.