no to muszę przesadzać jesienny żywopłot.... sadziłam w dwóch rzędach, a Madżen pisała gdzieś, że lepiej w jednym, bo szybko rośnie i drewnieje... jak mogłam to przeoczyć?????
Bożenko istna komedia... Dzisiaj wysłałam maila i znów telefon... Że jednak te co zamówiłam to takie obite i czy chcę? Szkoda, że nikt się nie pokusił chociaż o jedno zdanie komentarza do zdjęcia... A jak zadałam pytanie za ile takie obite sprzedadzą.... to pani nie wie.... Przecież nie kupię obitej donicy za 200 zł... Chyba ktoś w tej firmie upadł na głowę.... Zamówię u konkurencji...
To się cieszę
Jula trawka wyglądała masakrycznie. Jednakże 29 marca nasypałam azofoski, potem spadł śnieg, potem deszcz i już się zieleni. Koszenie nas w sobotę czeka
Za miesiąc? Chyba będzie już po tulipanach i magnoliach a w trakcie rh i azali
Jeszcze by cię w altance zamknął w obawie, że to szaleństwo może być groźne.
Obiecuję fotki
Dziękuję
Mamy wertykulator Arko , najtańszy z areatorem , elektryczny, nadaje się tylko do malutkich trawnikow. Pożyczyliśmy sąsiadowi, który ma kilkaset metrów trawnika mało ducha nie wyzionął. Przy duży, trawniku uważam, że to niezbędne narzędzie, bo wertykulację robimy. 2 x w roku oraz 1 x areację.
Wcześniej bylo,walcowanie. Powinno przy mojej glinie być jeszcze piaskowanie
Poczekaj jak u Ciebie na ogrodzie urządzimy spotkanie
Grabiłam, wygrabiałam pleśń śniegową. Wertykulator zbierze Ci wszystkie śmieci
Wertykulator wszystko zbiera... Czytałm dzisiaj że nie można na krzyż wertykulować... Za późno... Właśnie M nakazałam na krzyż zrobić..... A teraz powinnam podlać a zawór pękł.... W sobotę będzie wymieniany....
No to witamy w wariatkowie... na mnie dziwnie się patrzą gdy już za pgrodzenie na ulicę z nasadzeniami wychodzę.... I ciągle zmieniam No cóż ktoś musi standardy wyznaczać
Po krokusikach w tym miejscu władzę przejmują goździkii, szafirki a na końcu dzwonki karpackie potem już władza nieodwołalnie przekazana karmnikowi i macierzance
Aby był gęsty, ładny i symetryczn z ob stron... Mój ma być jak piekny angielski... Gęściutki i równiutki... Jeszcze kilka lat...
Dokładnie tak
No przeoczyłaś..... Sadzone pk 80 cm od ogrodzenia, tnę z każdej strony. Mam przejście pomiędzy płotem a żywopłotem ...
Ja się nie chwalę a przez rok z palet taras miałam
Irenko limit pelargoniowy już wyczerpany Teraz juź dokupię tylko surfinie. Jęsli będziesz białe, biało niebieskie widziała daj szybko cynk
Pojawiło się wiele pytań o trawnik...
Specjalistą nie jestem ale zabiegi, które wykonujemy, dodam tylko że na maluteńkim 90 m trawniczku:
- Nawóz natychmiast gdy śnieg stopnieje. - azofoska lub florovit ( ja kupiłam z dużą ilością azotu i żelaza w celu wzmocnienia korzeni)
- Wygrabienie pleśni jeśli takowe jest
- Wałowanie gdy trawnik jest jeszcze mokry w celu usunięcia wypietrzeń korzeni po mrozach
- Wertykulacja w celu wyczesania suchych traw tzw. Filcu
- piaskowanie przy gliniastej glebie (wykonywałm w ubiegłym roku, przydałaby się powtórka ale kto zamówi 0,5 m3 piasku?)
- koszenie, kolejne nawożenie co 3-4 tygodnie i przede wszsytkim podlewanie
Gdy ktoś się pyta dlaczego mam taki mały trawnik odpowiedź powyżej.... Przy 30 m2 w poprzednim domu w zabudowie szeregowej była to najbardziej pracochłonna część ogrodu...
Aktuelnie jestem przed pisakowaniem ale chyba w sobotę powtórka wertykulacji, bo jest jeszcze dużo filcu...
Kulee .. Ja nie wiedziałam ,że tu Dziewczynki takie zdolniachy ,że nawet mebelki z palet mają .. Przynajmniej jak złodzieje zajumają to wielkich strat nie ma i mebelki można odtworzyć i wprowadzić ulepszenia
Ja zamówiłam zeolit do piaskowania .. Ciekawe czy się spisze , bo to mój pierwszy raz z zeolitem
I nawet Florowit już mam .. Tylko jeszcze nie użyłam .. Możecie mi powiedzieć dlaczego ??