Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Evchen 12:24, 16 kwi 2013

kwiatholandii napisał(a)

z obu stron

no to muszę przesadzać jesienny żywopłot.... sadziłam w dwóch rzędach, a Madżen pisała gdzieś, że lepiej w jednym, bo szybko rośnie i drewnieje... jak mogłam to przeoczyć?????
Magda70 12:35, 16 kwi 2013

Joaska napisał(a)
No wczoraj moi sąsiedzi mieli znowu ze mnie ubaw,
ponieważ sadziłam róże, zakupiłam w tym celu - widra budowlane- gdyż są duże i dużo tańsze niż jakiekolwiek doniczki plastikowe, aby wiadro stały sie doniczką należało w nich diury porobić i uchwyt zdjąć, więc sąsiedzi się zastanawiali
po 1. po co tej wariatce tyle wiader,
a po 2 po co ta wariatka wiadra dziurawi i uchwyty urywa!!
No nic - poprostu zrobię furrorę w nowym miejscu zamieszkania!,
skrzynie z paletowych nakładek, wiadra zamiast doniczek ..... M sie coraz bardziej załamuje, bo mu zapowiedziałam, że siedziska w ogrodzie z palet chcę zrobić .....

Oj...palety boskie...ja mam stoliczek z palet pomalowany na biało więc jak najbardziej na siedziska się nadają
Milka 13:38, 16 kwi 2013

76 postów, 9 stron, zanim skończę, to ja osłabiona padnę!
wracam czytać
Milka 13:40, 16 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

Aguś już dwa miesiące temu kolekcjonerskie gatunki już były niedostepne... Chyba będę musiała te pelargonie przezimować.....
A mi się zachciało bialych pelargonii, ktore w ubiegłym roku były nie do zdobycia....

Ja dzisiaj szukałam surfini i klapa .... Zdziwony zaprzyjaźniony ogrodnik był..... Za wcześnie...

Marzenko, zasuwaj na Opolską, są piękne angielskie pelargonie, a niebawem wszystko inne, polecam
Madzenka 18:51, 16 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)
Najwyraźniej wiedzą sami że bedziesz reklamowac.

Bożenko istna komedia... Dzisiaj wysłałam maila i znów telefon... Że jednak te co zamówiłam to takie obite i czy chcę? Szkoda, że nikt się nie pokusił chociaż o jedno zdanie komentarza do zdjęcia... A jak zadałam pytanie za ile takie obite sprzedadzą.... to pani nie wie.... Przecież nie kupię obitej donicy za 200 zł... Chyba ktoś w tej firmie upadł na głowę.... Zamówię u konkurencji...

Juzia_G napisał(a)

Zakotwiczyłam się

To się cieszę

JulkAd napisał(a)
No Marzenko nadrobiłam zaległości, pooglądałam wszystko...gołe nogi twojego eMa tyż...mnie jedank Twoja trawka zachwyciła, po zimie bardzo dobrze wygląda...też dumam czy opuchlaki nie urządziły sobie u mnie impry....cos żurawki mało ciekawie wyglądają...słonka na dzisiaj...ciepło ma być , nawet 20 stopni

Jula trawka wyglądała masakrycznie. Jednakże 29 marca nasypałam azofoski, potem spadł śnieg, potem deszcz i już się zieleni. Koszenie nas w sobotę czeka

Gosiniak napisał(a)
Marzenko nadrabiam, cosik już widziałam....zachwycają mnie twoje zdjęcia, ogrodowy szacun, co to będzie za miesiąc....
U mnie pada, ale nie narzekam, mogę tu siedzieć bez końca

Za miesiąc? Chyba będzie już po tulipanach i magnoliach a w trakcie rh i azali

jotka napisał(a)
Nowa stylizacja trawek śliczna Dobrze, że ich nie mam, bo już widzę, minę M. jak zabieram starą szczotkę na działkę

Jeszcze by cię w altance zamknął w obawie, że to szaleństwo może być groźne.

aneta230972 napisał(a)

Kapitalny pomysł już się nie mogę doczekać widoku za tydzień/dwa . Fotki proszę koniecznie.

Marzenka seson zainaugurowałaś cudnie. Gratki wielkie!.

Obiecuję fotki
asc napisał(a)

Na koszt firmy....

Dziękuję

kwiatholandii napisał(a)

Marzenko a jaki masz wertykulator? Nie wiem czy wypożyczyć czy kupić. Twój jest godny polecenia?

Mamy wertykulator Arko , najtańszy z areatorem , elektryczny, nadaje się tylko do malutkich trawnikow. Pożyczyliśmy sąsiadowi, który ma kilkaset metrów trawnika mało ducha nie wyzionął. Przy duży, trawniku uważam, że to niezbędne narzędzie, bo wertykulację robimy. 2 x w roku oraz 1 x areację.

Wcześniej bylo,walcowanie. Powinno przy mojej glinie być jeszcze piaskowanie

kwiatholandii napisał(a)

Ale się uśmiałam To musi być świetny widok

Poczekaj jak u Ciebie na ogrodzie urządzimy spotkanie

anula_wn napisał(a)
Madżenka, a grabiłaś trawę przed wertykulacją? bo ja wczoraj grabiłam , a M mi mówi, że nie trzeba....

Grabiłam, wygrabiałam pleśń śniegową. Wertykulator zbierze Ci wszystkie śmieci

Magda70 napisał(a)

Anula...raczej nie tyrzeba...
grabienie to po wertykulacji...przynajmniej mój tak robi...

Wertykulator wszystko zbiera... Czytałm dzisiaj że nie można na krzyż wertykulować... Za późno... Właśnie M nakazałam na krzyż zrobić..... A teraz powinnam podlać a zawór pękł.... W sobotę będzie wymieniany....

Joaska napisał(a)
No wczoraj moi sąsiedzi mieli znowu ze mnie ubaw,
ponieważ sadziłam róże, zakupiłam w tym celu - widra budowlane- gdyż są duże i dużo tańsze niż jakiekolwiek doniczki plastikowe, aby wiadro stały sie doniczką należało w nich diury porobić i uchwyt zdjąć, więc sąsiedzi się zastanawiali
po 1. po co tej wariatce tyle wiader,
a po 2 po co ta wariatka wiadra dziurawi i uchwyty urywa!!
No nic - poprostu zrobię furrorę w nowym miejscu zamieszkania!,
skrzynie z paletowych nakładek, wiadra zamiast doniczek ..... M sie coraz bardziej załamuje, bo mu zapowiedziałam, że siedziska w ogrodzie z palet chcę zrobić .....

No to witamy w wariatkowie... na mnie dziwnie się patrzą gdy już za pgrodzenie na ulicę z nasadzeniami wychodzę.... I ciągle zmieniam No cóż ktoś musi standardy wyznaczać

Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, a co potem rośnie w krokusikach?

Po krokusikach w tym miejscu władzę przejmują goździkii, szafirki a na końcu dzwonki karpackie potem już władza nieodwołalnie przekazana karmnikowi i macierzance

Evchen napisał(a)
Madżen, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie żywoplotu grabowego. Tniesz go z obu stron? tzn. od strony ogrodzenia i ogrodu?.. Trzeba go docinać obustronnie?.. nie brałam pod uwagę konieczności docinania od strony sąsiada, a teraz sama już nie wiem.... zdziczeje nie docinany?

Aby był gęsty, ładny i symetryczn z ob stron... Mój ma być jak piekny angielski... Gęściutki i równiutki... Jeszcze kilka lat...

kwiatholandii napisał(a)

z obu stron

Dokładnie tak

Evchen napisał(a)

no to muszę przesadzać jesienny żywopłot.... sadziłam w dwóch rzędach, a Madżen pisała gdzieś, że lepiej w jednym, bo szybko rośnie i drewnieje... jak mogłam to przeoczyć?????

No przeoczyłaś..... Sadzone pk 80 cm od ogrodzenia, tnę z każdej strony. Mam przejście pomiędzy płotem a żywopłotem ...

Magda70 napisał(a)

Oj...palety boskie...ja mam stoliczek z palet pomalowany na biało więc jak najbardziej na siedziska się nadają

Ja się nie chwalę a przez rok z palet taras miałam

irena_milek napisał(a)

Marzenko, zasuwaj na Opolską, są piękne angielskie pelargonie, a niebawem wszystko inne, polecam

Irenko limit pelargoniowy już wyczerpany Teraz juź dokupię tylko surfinie. Jęsli będziesz białe, biało niebieskie widziała daj szybko cynk

Madzenka 18:59, 16 kwi 2013

Pojawiło się wiele pytań o trawnik...
Specjalistą nie jestem ale zabiegi, które wykonujemy, dodam tylko że na maluteńkim 90 m trawniczku:
- Nawóz natychmiast gdy śnieg stopnieje. - azofoska lub florovit ( ja kupiłam z dużą ilością azotu i żelaza w celu wzmocnienia korzeni)
- Wygrabienie pleśni jeśli takowe jest
- Wałowanie gdy trawnik jest jeszcze mokry w celu usunięcia wypietrzeń korzeni po mrozach
- Wertykulacja w celu wyczesania suchych traw tzw. Filcu
- piaskowanie przy gliniastej glebie (wykonywałm w ubiegłym roku, przydałaby się powtórka ale kto zamówi 0,5 m3 piasku?)
- koszenie, kolejne nawożenie co 3-4 tygodnie i przede wszsytkim podlewanie

Gdy ktoś się pyta dlaczego mam taki mały trawnik odpowiedź powyżej.... Przy 30 m2 w poprzednim domu w zabudowie szeregowej była to najbardziej pracochłonna część ogrodu...

Aktuelnie jestem przed pisakowaniem ale chyba w sobotę powtórka wertykulacji, bo jest jeszcze dużo filcu...
gierczusia 20:41, 16 kwi 2013

Magda70 napisał(a)

Kulee .. Ja nie wiedziałam ,że tu Dziewczynki takie zdolniachy ,że nawet mebelki z palet mają .. Przynajmniej jak złodzieje zajumają to wielkich strat nie ma i mebelki można odtworzyć i wprowadzić ulepszenia
anula_wn 20:43, 16 kwi 2013

Magda70 napisał(a)

Anula...raczej nie tyrzeba...
grabienie to po wertykulacji...przynajmniej mój tak robi...

czyli mój M miał rację , a ja się narobiłam jak dziki osioł bez sensu zupełnie
ehhh
gierczusia 20:43, 16 kwi 2013

Do wertykulacji trzeba mieć ekstra oprzyrządowanie ??
gierczusia 20:44, 16 kwi 2013

Ja zamówiłam zeolit do piaskowania .. Ciekawe czy się spisze , bo to mój pierwszy raz z zeolitem
I nawet Florowit już mam .. Tylko jeszcze nie użyłam .. Możecie mi powiedzieć dlaczego ??