Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Syla 15:36, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Nigdy bym się nie zorientowała, że jest taka różnica w lawendzie gdybym, sobie przez przypadek nie posadziła ich w ogrodzie. Potem zaobserowałam u Syli to samo. Nigdzie w necie nawet nie doczytalam, że może być taka zasadnicza róznica w wyglądzie. W przyszlym roku przebuduję skarpety pod wiśniami z lawendą i bukszpanami bo się zamierzam tej wąskolistnej pozbyc.... Chociaż przyznam, że pieknie kwitnie...

Ja się spotkałam z lawendą wąskolistną (bo takie chyba u nas zimują) o szerokolistnej nie słyszałam ... Mam u siebie wąskolistne o niebieskich i zielonych listkach ....
stychaz 16:14, 11 maj 2013

Marzenko jak Twoje trawki po przycięciu, odbijają?
Ewa 16:57, 11 maj 2013

Ufff rzeczywiście ciężko nadążyć za Wami.... dobrze,że dzis u nas pada deszcz
Pozdrowienia ślę
Madzenka 17:11, 11 maj 2013

Enya73 napisał(a)
Marzena, a czy urwać tylko główki czy nóżkę też ??????U mnie te biało-zielone tulipki o dziwo, mimo deszczu nadal się trzymają Ale innym już niestety opadły płatki

I zimno, deszcz co chwila. Ja chyba poproszę o zmianę godzin pracy i zatrudnię się na weekend, żeby w tygodniu, jak jest ładna pogoda, móc zrobić wszystko to, co zaplanowałam w ogrodzie

Ale to chyba dobry moment na nawożenie trawnika, co nie?

Pozdrawiam

Główkę z nóżką, max do pierwszego listka. Nóżkę też obcinam ( jak mam czas ) aby lepiej wyglądało. Jak nie mam czasu to chociaż szybko główki urywam
virdiflory najpóżniej kwitną i u mnie też z deszczu sobie nic nie robią.
Anitko u mnie będzie w tygodniu drugie nawożenie trawnika.... Pierwsze było przed Wielkanocą...

A ja się cieszę że nie pada, bo w weekend wreszcie odpocznę zamawiam na jutro rozpogodzenie...

Obawiam się jednak, źe będzie powodź, bo poprzednie opady jeszcze nie zeszły. Rzeki u nas wylewają....
Madzenka 17:13, 11 maj 2013

Sebek napisał(a)

No ja właśnie zajmuję się dzisiaj konserwacją powierzchni płaskich (toffam to określenie) włącznie ze sprzątaniem szaf- a ogród się mi cały czas podlewa W sumie się cieszę, że nowo posadzone rośliny mają dobre warunki do zadomowienia

Tulipany sadzimy późno......Dobrze wiedzieć - będę kupować na przecenach
A z tymi nitkami - genialny pomysł

Rewolucję w ogrodzie zimowym zrobiłam... Wyciepalam stare bambusy i w prostokątne donice pójdą kwiaty doniczkowe ..... Jeszcze błota nie uprzatnęlam ... A za oknem leje....
Madzenka 17:14, 11 maj 2013

Syla napisał(a)

Ja się spotkałam z lawendą wąskolistną (bo takie chyba u nas zimują) o szerokolistnej nie słyszałam ... Mam u siebie wąskolistne o niebieskich i zielonych listkach ....

Tak mi powiedział ogrodnik, bo ja moje jako NN kupowałam. Ale coś w tej szerokości lisci jest, zupelnie inaczej wyglądają a kwitną podobnie....
Madzenka 17:15, 11 maj 2013

stychaz napisał(a)
Marzenko jak Twoje trawki po przycięciu, odbijają?

Powoli.... Tego właśnie w trawach nie lubię.... Trzeba na nie długo czekać... Dobrze, źe teraz tulipany a za chwilę rh będą krółować.
Madzenka 17:16, 11 maj 2013

Ewa napisał(a)
Ufff rzeczywiście ciężko nadążyć za Wami.... dobrze,że dzis u nas pada deszcz
Pozdrowienia ślę

Dzisiaj Ewo odpoczywamy i gadamy
Syla 17:16, 11 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Tak mi powiedział ogrodnik, bo ja moje jako NN kupowałam. Ale coś w tej szerokości lisci jest, zupelnie inaczej wyglądają a kwitną podobnie....

być może jest .... będziem obserwować !
bociek 17:34, 11 maj 2013

Jestem i czytam, tylko na wolniejszych obrotach