Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Madzenka 22:02, 02 cze 2013

Magda70 napisał(a)

No nieee....aż się cofnęłam...bo se myślę kto oślepł... No ja!

Horti a hosta niewielka różnica, zwłaszcza że horti nietypowa
gusiarz 22:03, 02 cze 2013

Marzenko - jak mi się u Ciebie podoba . Siedzę i nie mogę wyjść.... cudnie wszystko Ci rośnie - rodgresja ma przepiękne liście - ocham i acham . Zazdroszczę takiej ilości lawendki....
baraga1904 22:13, 02 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)

Spędziłam weekend w domu tylko 36 godzin byłam na wyjeździe

...ja również w domu ale w bardzo niesprzyjających okolicznościach zdrowotnych w towarzystwie grypy jelitowo - żołądkowej ...ani mi się w kompa patrzec nie chciało...mimo że nie zarażamdopiero odżyłam...pogoda równiez kiepska...ale Żon mi dzisiaj nadziei narobił na kwiatka tulipanowca...podobno...jutro, jak sił nabiorę to sprawdzę.. ogród Twój obłędny...a kombinezon dla piesa kupic musisz...
Milka 22:15, 02 cze 2013

Ta piwonia sorbet cudnie pachnie, u mnie drugi rok pod rząd strajkuje, cos nie kwitnie, a wcześniej kwitła
ogród wymuskany masz na cacy!
KasiaWB 22:19, 02 cze 2013

Marzenko, ogród super ponownie chwalę lawendę - potwory cudne !
dzięki za te linki do inspiracji, do projektantów, baaaardzo przydatne
Pozdrawiam
aneta230972 22:22, 02 cze 2013

Marzenka ależ Ty masz lawendę. Cudo. Jakoś nie mam szczęścia w zeszłym roku kupiłam 6 doniczek ale... wszystko padło po kilku tyg. Masz może jakieś sprawdzone żródełko prowadzące sprzedaż internetową czy raczej kupowałaś w lokalnych szkółkach ?. Pozdrawiam .
Madzenka 22:29, 02 cze 2013

aneta230972 napisał(a)
Marzenka ależ Ty masz lawendę. Cudo. Jakoś nie mam szczęścia w zeszłym roku kupiłam 6 doniczek ale... wszystko padło po kilku tyg. Masz może jakieś sprawdzone żródełko prowadzące sprzedaż internetową czy raczej kupowałaś w lokalnych szkółkach ?. Pozdrawiam .

Anetko kupiłam w casto i w centrum ogrodniczym. Ta obficie kwitnąca ma srebrno-szare liście i nie łysieje. Szukam jej wszędzie bo chcę 30 szt innej odminy wymienić ale nigdzie nie ma.... Tzn była w casto ale za 13.99.... Dokupiłam 3 szt teściowej...... Nawet nie wie że lawenda w cenie róży okrywowej

Jak nie upoluję tej odmiany to będę rozmnażać swoją, jakieś siewki na pewno będą po takiej ilosci kwiatów.
Zasada nr 1 lawenda lubi suche i przepuszczalne podłoże, najlepiej sadzić na górce (zobacz u Syli)
2. Nawoże ją dolomitem - to zasadowy nawóz mineralny
3. Tnę wiosna (koniecznie aby się rozkrzewila ) i w lipcu po przekwitniciu pierwszych kwiatów
4 musi rosnąć w pelnym słońcu.
Madzenka 22:30, 02 cze 2013

KasiaWB napisał(a)
Marzenko, ogród super ponownie chwalę lawendę - potwory cudne !
dzięki za te linki do inspiracji, do projektantów, baaaardzo przydatne
Pozdrawiam

Pooglądałam sobie , powzdychalam i poszłam do ogrodu
Stwierdziłam , że jedną rabatę sobie zrobię hidcotową vel Danusia na wzór CHFSh
Madzenka 22:31, 02 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Ta piwonia sorbet cudnie pachnie, u mnie drugi rok pod rząd strajkuje, cos nie kwitnie, a wcześniej kwitła
ogród wymuskany masz na cacy!

Irenko nie załamuj mnie.... Myślałam, że jak zakwitla jednym kwaitem, to za rok będzie min 5....
Syla 22:32, 02 cze 2013

Z kwitnieniem lawendy jesteś o krok szybsza u mnie dla odmiany szałwia omszona szaleje a lawenda się dopiero zbiera ale w liściach .... kwiatostanu jeszcze nie widać .... Fajne zestawienie kwitnących roślinek .... kiedyś i u siebie coś dosadzę .....