Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

Przetacznik 13:41, 10 wrz 2013

Ja jestem zdecydowanie za trzema trzmielinami - są lekko ażurowe, wesołe i nieprzesadnie elegance. Cisów osobiście nie lubię - jakoś ten ich kolor mnie przygnębia, ostrokrzew wydaje mi się nieporządny.

Do 3 trzmielin możnaby nawiązać trzema jakimiś roślinnymi kulkami na ziemi przy tym fioletowym przetaczniku czy szałwi po drugiej stronie ...
Sebek 14:14, 10 wrz 2013

BarbaraM napisał(a)
Na tym zdjęciu widać mój plan.
Są na nim pokazane trzy trzmieliny na pniu.
Byłyby posadzone od strony południowej i dawałyby cień na koło.

Jednak mówiłyśmy o cisie czy ostrokrzewie,więc ja sobie nie wyobrażam że stanęłyby tam aż trzy cisy...
I tak mi się sugeruje że ten cis miałby być posadzony zamiast pierwszej trzmieliny z prawej.
Nie chciałam jednak nic sugerować żeby sprawdzić czy dobrze myślę.

Jak dla mnie idealnie z tymi trzmielinami by było

Żurawki pod kulą powinny rosnąć w jednolitej plamie, Marmalade byłyby OK.
Wydaje mi się, że po prostu daj tej rabacie czas na rozrośnięcie się, nie warto przesadzać z ilością gatunków, bo to męczy - widzę po sobie
BarbaraM 14:32, 10 wrz 2013

Dzięki.Ta ocena sprawy to już coś.

A żurawki "Marmalade" są już pod kulą posadzone.
Czekam na rozrośnięcie.
gierczusia 14:40, 10 wrz 2013

BarbaraM napisał(a)
Ewa,ja na razie sama nie wiem,choć z żółtym bym tu uważała.

Beatko ja myślę o czymś żeby posadzić blisko murka co by dawało cień na tą stronę gdzie będzie stolik z krzesełkami.Miejsce do siedzenia w słoncu już mamy.Teraz szukamy cienia w ogrodzie.

Hmmmm.... Skoro jesteś zdecydowana szukać cienia , to jakie spore musiałyby być te kulki by Wam go zapewnić ???..... Spore , ojjjj spore ... Nie wiem , czy zywoppłocik cisowy nie byłby w kwestii cienia lepszy... Bo wizualnie , to wiadomo ,że kulki są bossskie ...a skoro miałby być cień.. To co np z jakimś płaczącym drzewkiem typu brzoza youngii ???? Cień zapewniony

Ależ znowu nabroiłam ... Buziam... Kciałaś burzę mózgów , to masz

Buziaki
BarbaraM 15:32, 10 wrz 2013

Elaaaa!!!.......

BarbaraM 15:36, 10 wrz 2013

Mam nadzieję że jak ta grusza po lewej jeszcze urośnie to będzie więcej cienia.
Najbardziej nasłonecznione jest tu w samo południe.
Wcześniej i później drzewa owocowe dają cień.

A tu kcę kącik romantyczny a nie żaden żywopłot cisowy...buuu...

Zresztą: cień,nie cień.
Chodzi również o to żeby się tu zrobiło miło i przytulnie.
beta 15:40, 10 wrz 2013

hej Basiu...coś się zalogować nie mogłam...ale widzę że doradców masz super

może zrób jak Sebek radzi , daj rabacie czas na rozrośnięcie się...ale z drugiej strony faktycznie tam patelnia w południe

a jarzębina jest romantyczna?
beta 15:42, 10 wrz 2013

choć jak tak dłużej patrzę na tą wizualizację z trzmielinami to zaczyna mi się bardzo podobać

ale to ma się Tobie Basiu podobać
BarbaraM 15:45, 10 wrz 2013

Jarzębina nie romantyczna...
Raczej naturalistyczna.

Wiesz Beatko,mi się podoba,tylko szukam innych rozwiązań.
Co dwie głowy to nie jedna.
A raczej kilka głów...
Każdy ma tam jakieś własne podejście.
Dobrze jest pokonsultować,czegoś się nauczyć...
gierczusia 19:06, 10 wrz 2013

Basiu ... Ja nie wiem jak ja patrzałam na to Twoje zdjęcie ,że tego drzewa i cienia nie widziałam.. Pomrocznosć jakowaś chyba mnie złapała .... Albo tak się zagapiłam na te ładne kulki z trzmieliny ,że już reszty nie dojrzałam ... W każdym razie ,reasumując : drzewo już jest , cień jest... Więc albo poczekać ,aż o co już jest posadzone się rozrośnie ( i to chyba jest najrozsądniejsze )... Ale my wiecznie - nagrzane- Ogrodniczki ..... Aaaaaa......... Bo mnie te kulki z trzmieliny podobają się zarąbiście i zdania nie zmienię