Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

BarbaraM 20:59, 12 lis 2013

Acha.
Ale ja chcę trochę inaczej.
Sposób na zdjęcie poprzednich farb mam - tzn.środek chemiczny po których te powłoki zejdą.
Potem myślę nie gładzić tego tylko odwrotnie: wyeksponować słoje drewna poprzez zdarcie szczotka drucianą miękkich części.
Wtedy uwydatnią się słoje twarde.
Mam taką myśl żeby zamiast czymś malować,tylko to wywoskować ale nie wiem czy tak można zrobić drzwi i futrynę. Może można ale czy to będzie praktyczne?...
malgorzata_s... 21:03, 12 lis 2013

Będzie trudne do umycia. Moje drzwi też nie na gładko wyszły bo były takie rowkowane i w tych rowkach nie dało się papierem tylko właśnie szczotką. Widziałam takie drzwi bejcą zrobione.
BarbaraM 21:05, 12 lis 2013

A...no właśnie...
Więc w takim razie jakiego środka użyć...nie wiem dalej...
Sebek 21:29, 12 lis 2013

Żeby uwydatnić słoje drewna potrzeba jest pasta do drewna. O tym najlepiej będzie wiedzieć Iza Konstancja oraz Ana, która o rzeczach hand-made wie chyba wszystko

U siebie wybieliłem jedynie kominek i jeszcze mi nie wyszło Ale nie poprawiłem do dzisiaj, może kiedyś
Zielona 21:36, 12 lis 2013

Basiu - jeśli mogę podpowiedzieć (drzwi nie odnawiałam, ale krzesła, stolik i takie tam robiłam).

Farbę musisz zdjąć dobrym środkiem chemicznym, ale dostosowanym do tego, czym drzwi są pomalowane.
Na starych meblach bardzo często jest politura - tę ściąga się denaturatem...

Farbę, lakier z drzwi najlepiej ściągniesz SCANSOL'em. Musisz pamiętać, żeby nakładać i zdejmować go ubrana w maskę na twarzy i w rękawiczkach, bo to bardzo żrący środek.

Potem szczotkowanie wzdłuż słojów - żeby wydobyć fakturę drewna.

Następnie - w zależności od potrzeby:
jesli mają być "na staro", - możesz uzyć olejów (inne do zewnątrznych drzwi, inne do wewnętrznych)

Oleje maja różne kolory - mogą pobielać, poszarzać etc. Mogą być matowe, z półpołyskiem - wybór jest ogromny. Moim zdaniem na takie większe powierzchnie najlepszy jest OSMO.

Jeśli olej wniknie w drewno, a Ty uznasz, że masz ochotę na jeszcze głębszą fakturę, to czeka Cię kilkakrotne nakładanie oleju, a potem szczotkowanie. Ale efekt jest obłędny. Takim sposobem wybarwisz drewno jak w meblach z Riviera Maison
BarbaraM 21:40, 12 lis 2013

Łał....dzięki.
Nie wiem co powiedzieć.
Chyba muszę to przemyśleć.
Ale wiem napewno że nie chcę wybielać,tylko poszarzyć drewno.
A co z tymi olejami?
Czy to wystarczy?
Nic już na to nie nakładać?
Zielona 21:58, 12 lis 2013

Basia - oleje są doskonałe, bo utwardzają, nadają kolor i zabezpieczają. Ale napisz /wybacz, nie cofnęłam się w wątku/ gdzie te drzwi będą>?
Zielona 22:07, 12 lis 2013

Wosk olejny OSMO nakłada się (w rękawiczkach!) bawełniana szmatką na wcześniej oczyszczona powierzchnię. Ten olej jest polecany przede wszystkim dlatego, że ładnie wybarwia każdy rodzaj drewna i - co ważniejsze - po nawet latach nie zmienia koloru - nie żółknie jak stare boazerie

Poczytaj:
http://www.osmo.com.pl/pl/produkty.php

Jeśli chcesz uzyskać inny efekt - koloru tylko w niektórych miejscach - takiego shabby chic - to zrobisz to najlepiej suchym pędzlem moczonym w rozwodnionej farnie akrylowej dobranej do rodzaju powierzchni. Można potem przetrzec szmatką, zeszlifować kanciki - ale to taki efekt szarych plam, smug... Nie wiem, o jaki Tobie chodzi.

Jeśli drzwi mają mieć kolor jak blaty stołów wspomnianej firmy Riviera Maison to zdecydowanie polecam OSMO.
Zielona 22:31, 12 lis 2013

A tak w ogóle - kolor szarobrązowy, o który pewnie Ci chodzi nazywa się taupe Ja długo szukałam określenia na ten odcień szaro-brązowego koloru...
BarbaraM 08:27, 13 lis 2013

Marta,jesteś WIELKA!

A więc odpowiadam na szereg pytań
Drzwi są wewnętrzne do salonu.
Właśnie o taki szarawy kolor mi chodzi.
Jak kojarzę to shabby chic jest pobielane a raczej tego nie chcę.
Zależy mi trochę aby uzyskać wnętrze w stylu kolonialno-podróżniczym.
Z tym że meble nie mają być lakierowane tylko woskowane,a ich kształty mają być uproszczone.
Tzn bez żadnych wywijasów itp.
Prostota.
Ogólnie wszystko ma być jakby wiekowe.
Panele podłogowe i płytki kupiłam postarzane.

Napisz mi coś więcej na temat tych szarych smug z farby akrylowej.
Na razie nie wiem gdzie tego szukać i jak to wygląda.
Może nie będzie to złe,porobić smugi i plamy.
To chyba niekoniecznie tylko biała farba,tak?
Może być inny kolor?
W ogóle to zielona jestem,jak zauważyłaś,ale szybko się uczę i za chwilę będę mądrala