Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 20:04, 21 lis 2013

Robaczek napisał(a)
Sylwuś,
Różę możesz zakopać razem z doniczką, chyba ze masz jakąś ozdobną - wtedy wsadź do plastikowej, ale tak żeby nie uszkodzić korzeni (zwłaszcza tych drobnych, włośnikowych).
Jak masz miejsce na rabacie, to przekop ziemię, żeby jej lekką była i połóż różę na płasko.
Oberwij jej wszystkie liście i wykop dołek na tyle głęboki, żeby cała korona się w nim mieściła.
Połóż różę do dołka, zasyp tylko doniczkę. Pień i koronę zasypujesz po pierwszych przymrozkach.
Na kopiec można położyć jeszcze stroisz, ale to już przy super-hiper mrozach.

Generalnie takie zimowanie piennych w donicach to żaden problem, nie ma jak jej złamać.
Gorzej jest nieco, jak róża jest w gruncie - bo po pierwsze primo, trzeba mieć miejsce na rabacie, żeby ją położyć, a po drugie primo, trzeba jej podkopać korzenie z jednej strony żeby udało się ja zgiąć do ziemi. Po trzecie primo ultimo - jak ją nachylasz ku dołowi to nie dociskasz siłą, tylko trzeba pociągnąć w swoim kierunku, żeby swobodnie chciała się nagiąć
Przetestowany sposób

O rany , ale proceder z tym naginaniem To może ja już poświęcę te donice ? No chyba , że M zmieni zdanie i przyjmie je na spoczynek do garażu
Bardzo dziękuję za wyczerpujący instruktaż !
Robaczek 20:10, 21 lis 2013

A z czego te donice? Generalnie nic im się nie stanie w ziemii, możesz jednak je owinąć agro albo folią to się nie zabrudzą. Zimowanie w ziemii jest o wiele skuteczniejsze niż w nieogrzewanym garażu, bo tam i tak musisz okryć ( jesli temp. spadnie poniżej -10) , a poza tym pilnować, żeby ziemia nadmiernie nie przeschła.
butterfly 20:16, 21 lis 2013

Syla napisał(a)

Cześć Motyllllku myślisz , że raj istnieje ??? jak byś kiedyś chyłkiem , to serdecznie zapraszam

Syla, u ciebie ten raj , u ciebie przecież
Z zaproszenia na pewno skorzystam - nie wiem kiedy, ale na pewno tak
Jagodaa 20:23, 21 lis 2013

Witaj Syla rok temu przeczytałam pierwszą część Twojego wątku, lektura zmotywowała mnie do wielu działań, z drugą częścią już nie jestem na bieżąco tekstowo, ale zdjęcia zawsze mam czas obejrzeć. Przepięknie komponujesz rabaty, a rośliny najwyraźniej świetnie się na nich czują. Gratuluję Ci ślicznego ogrodu już teraz, a przecież to jeszcze nie koniec!

PS. Zainspirowałam się pewnym miejscem u Ciebie (żurawkowy dywanik+sosenki na pniu)
Madzenka 06:43, 22 lis 2013

Heloł na gardenie w ubiegłym roku Kondzio przyjechał wiec liczę, że się zastanowisz....
Milka 06:48, 22 lis 2013

Syla napisał(a)

To moja pięknotka, a imię jej to róża wielkokwiatowa Landora

Generalnie nie lubię żółtego w kwiatach, ale róże stanowią wyjątek, śliczna
ana_art 13:13, 22 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)
Heloł na gardenie w ubiegłym roku Kondzio przyjechał wiec liczę, że się zastanowisz....
łoj ale pogoda była marna....
Robaczek 19:01, 22 lis 2013

Jak to pod koniec lutego bywa
Co i tak nie przeszkadza maniakom ogrodowym
Syla 10:26, 23 lis 2013

Robaczek napisał(a)
A z czego te donice? Generalnie nic im się nie stanie w ziemii, możesz jednak je owinąć agro albo folią to się nie zabrudzą. Zimowanie w ziemii jest o wiele skuteczniejsze niż w nieogrzewanym garażu, bo tam i tak musisz okryć ( jesli temp. spadnie poniżej -10) , a poza tym pilnować, żeby ziemia nadmiernie nie przeschła.

Przerabiałam już zimowanie ostrokrzewów w garażu i róży ..... Bez okrycia dały radę .... Jedynym mankamentem była ciasnota . Dzisiaj podejmę decyzję , bo zapowiadają od przyszłego tygodnia przymrozki i pierwsze opady śniegu .
Milka 11:03, 23 lis 2013

Sylwia, te ostrokrzewy masz w donicy?
Mój jest w gruncie, ubiegłą zimę super przetrwał, powoli tnę go w stożek, ale trudne to
pozdrawiam