Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Madzenka 22:03, 11 cze 2014

Syla a nie pomyślalaś aby tego koła pod basen jakoś na bok przesunąć, nie zasłaniasz sobie widoku na ciurkadełko?
Syla 22:20, 11 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Syla a nie pomyślalaś aby tego koła pod basen jakoś na bok przesunąć, nie zasłaniasz sobie widoku na ciurkadełko?

Marzenko to koło już istniało o średnicy 3m ja je poszerzyłam .... ciurkadełka nie będzie bo jest ściana wodna - widoczna z ogrodu zimowego z altany oraz z huśtawki .... z kołem żywopłotowym bukszpanowym przy żwirku się rozprawię troszkę inaczej ale nie teraz ....
Zależy mi na dużym basenie , choć się w sezonie niewiele korzysta to jednak chcę aby był ....

Syla 22:22, 11 cze 2014

MalgosiaR napisał(a)

I dobrze zrobiłaś czerwony z szarym nie za bardzo, ale amarantowy miodziunio.
Oj będzie cudownie już to widzę (tak mi się przynajmniej wydaje)

Och Gosiu , bliżej końca i to mnie cieszy najbardziej
Syla 22:24, 11 cze 2014

Krakus napisał(a)

"...wzięło mnie na amarantowy ..."
Ckolwiek to znaczy wykracza to poza podstawową paletę barw facetów ważne że fajnie wygląda

Enya73 22:25, 11 cze 2014

Syla napisał(a)

tak to wyglądało w kolejnym sezonie po posadzeniu ...sadziłam co 30-35cm

teraz wygląda tak

Anita ale poszukaj dla niej stanowiska z cieniem . Będzie miała intensywną zieleń ... Ja mam posadzoną na stanowisku słonecznym (południowa strona ogrodu) ...Te upały jej nie sprzyjają niestety ... Nie żeby się coś z nią złego działo ale ten kolor ! Lata mamy coraz bardziej gorące i nie wiem czy wytrzyma takie warunki ekstremalne pomimo podlewania ... Do tej pory dawała radę ale temperatury coraz wyższe ....

tu jeszcze kilka ujęć z dzisiejszego dnia ... słońce praży
niemiłosiernie ...

Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. U mnie część runianki rośnie też na południowej wystawie i faktycznie też taka jakaś żółta . I wolniej rośnie. Chyba ją właśnie podzielę i posadzę pod umbrami. Tam jest zdecydowanie więcej cienia.

Podziwiam kolejne zmiany w Twoim ogrodzie. Świetny pomysł z tym basenem i trampoliną. Stożki cisowe też dorodne. U nas takich nigdzie n i e widziałam. Macie dobrze zaopatrzone szkółki.
pozdrawiam

Tess 22:26, 11 cze 2014

O matuchno, stożki mnie zabiły.
Fantastyczne.
I zmiany fantastyczne, i amarant w szarych donicach...

Twoja runianka daje nadzieję, że i u mnie będzie kiedyś tak piękna

A jak citronelki? Podsychają liście? Bo moje jednak podsychają nie z powodu słońca.
Madzenka 22:48, 11 cze 2014

Syla moją runiankę na słońcu dzisiaj przypaliło na maksa. Trzymała się przez z 3 dni a teraz jest brązowa... Masz rację runianka jest piękna w półcieniu , na palącym słońcu przypala ją. Niemal cały ogród mi przypaliło, rh, kiscienie, większość zimozielonych..

A basen i trampolina rozumię. Jak to mój M mawia dom jest do życia a nie na pokaz. U ciebie sa piekne widoki z ogrodu zimowego i ogród na tyle duży że i pożyć, znaczy popływać też jest miejsce 3)
Ozz 22:55, 11 cze 2014

Sylwio... a czy posiadasz plus/minus planik całej działki jak i co rozplaonwałaś? Bardzom ciekawa tego układu

No chociażby parę fotek z ,,piętra"
Syla 23:08, 11 cze 2014

Ozz napisał(a)
Sylwio... a czy posiadasz plus/minus planik całej działki jak i co rozplaonwałaś? Bardzom ciekawa tego układu

No chociażby parę fotek z ,,piętra"

Nie posiadam planiku.... nie robiłam .... nie lubię tego ... w głowie układam a potem uciekam do ogrodu Zrobiłam sobie jedynie mapę z narzuconymi liniami rabat i ogrodami zimowymi i altaną - jest niezbędna do rozplanowania nawadniania w ogrodzie i oświetlenia ...

Byłam , widziałam żwirek - pytałaś o ceny granitowego , jest sprzedawany po 25kg - 13zł
Syla 23:13, 11 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Syla moją runiankę na słońcu dzisiaj przypaliło na maksa. Trzymała się przez z 3 dni a teraz jest brązowa... Masz rację runianka jest piękna w półcieniu , na palącym słońcu przypala ją. Niemal cały ogród mi przypaliło, rh, kiscienie, większość zimozielonych..

A basen i trampolina rozumię. Jak to mój M mawia dom jest do życia a nie na pokaz. U ciebie sa piekne widoki z ogrodu zimowego i ogród na tyle duży że i pożyć, znaczy popływać też jest miejsce 3)

Caramen mi się dzisiaj poprzypalała ale jeszcze nie szpeci ... a runianka zrobiła się jasno zielona i nie ma śladów słońca ...
Reszta roślin daje radę .... Jak słońce zachodzi podlewam - ustalam sobie rewiry działania wodą bo wszystkiego nie jestem w stanie podlać na raz ....

Jest dziecko są zabawki a i ja chętnie korzystam czekam na dostawę dużego basenu ... oby pogoda wakacyjna sprzyjała

Jutro jadę po sztuczne trawsko i już piaskownica nie będzie rzucać się w oczy