Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 10:35, 23 paź 2014

leon60 napisał(a)
Doczytałam, że nad Flamingo dumasz, mnie on się niesamowicie podoba pokaż miejsce gdzie myślisz go posadzić
Buziaki

Oluś jednego posadziłam bo tylko jednego nabyłam i dosadziłam mu do towarzystwa żurawki lime marmalade własnej produkcji ... Poupychałam tak aby przetrwały zimę ...Załączę za chwilę fotkę ....

Nad gabionem będę jeszcze dumać zimą (jednak) .... Teraz nie będę się śpieszyć (tak sobie wymyśliłam wczoraj) Tym bardziej aura nie zachęca do dalszych prac a jeszcze mi trochę zostało aby sezon zakończyć ....

Do flamingo wydaje mi się być podobny malepartus , który również mi się mocno podoba
Syla 10:46, 23 paź 2014

Agacia napisał(a)
Fajnie, że jest wizytówka - ogród w pigułce. Lubię to oglądać

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Patrząc od furtki, dom jest położony w niecce, ścieżki biegną ku drzwiom wejściowym. Zawsze mi się podobał taki układ, uważam, że robi bardzo przytulne i zapraszające wrażenie. Zastanawiam się natomiast jak to jest z odprowadzeniem wody? Jak są ulewy albo roztopy to woda nie zbiera się pod gankiem?

Wizytówkę muszę zaktualizować , bo dużo się zmieniło w nasadzeniach ... Wprowadzę wkrótce zmiany

Jak zauważyłaś , słusznie , dom jest poniżej poziomu kostki .... Przy intensywnych ulewach takich ekstremalnych , zbiera się woda ale tylko wówczas gdy odpływ z rynien jest pozapychany nasionkami lub innymi z sąsiadujących lip .... Jeśli zadbam o to by koszyczki były puste , woda szybko znika i nie stoi w tych miejscach ....Ale nawet gdy wyleje to po ustaniu opadów woda szybko znika .... Kostka pod samym domem jest położona spadkiem w kierunku trawnika ....
Aby się jakoś dodatkowo zabezpieczyć przed przypadkowym wtargnięciem wody do domu zaplanowaliśmy stopnie które nie pozwolą wtargnąć wodzie do wewnątrza
Przy roztopach nie ma problemu .... Nadmiar śniegu rozrzucam na kostkę i tam odparowuje
Syla 10:47, 23 paź 2014

Janina napisał(a)
Sylwia ogród nocą piękny ale najbardziej urzekły mnie podświetlone brzozy. Efekt jest niesamowity.

Mnie również najbardziej podobają się brzozy jest klimat i w dzień i w nocy

Ale jak dojdą drzewa przy ścianie wodnej , również powinno być dobrze
monteverde 10:57, 23 paź 2014

Syla napisał(a)

Sylwia piękne zdjęcia ogrodu nocą chyba pierwszy raz pokazujesz? pozdrowka
leon60 11:57, 23 paź 2014

Syla napisał(a)

Oluś jednego posadziłam bo tylko jednego nabyłam i dosadziłam mu do towarzystwa żurawki lime marmalade własnej produkcji ... Poupychałam tak aby przetrwały zimę ...Załączę za chwilę fotkę ....

Nad gabionem będę jeszcze dumać zimą (jednak) .... Teraz nie będę się śpieszyć (tak sobie wymyśliłam wczoraj) Tym bardziej aura nie zachęca do dalszych prac a jeszcze mi trochę zostało aby sezon zakończyć ....

Do flamingo wydaje mi się być podobny malepartus , który również mi się mocno podoba

No pewnie nie ma się co śpieszyć
Malepartus też piękny tylko wyższy i później zakwita.
Jagodaa 14:44, 23 paź 2014

Sylwia, podświetlone brzozy wyglądają magicznie! I mają tą moc, że tak będzie przez cały rok. Też planuję lampki przy moich, ale na razie nie ma co oświetlać .
Monika76 15:22, 23 paź 2014

Sylwia kapitalnie wygląda twój ogród nocą, naturalnie w dzień również ma się rozumieć.
Madzenka 21:00, 23 paź 2014

Niby czytam ze zrozumieniem ale nic do mnie dzisiaj nie dociera. Poczekam na kolejne fotki, nawet zmęczony umysł jest wyczulony na piękno. Zatem plizz kolejne fotki
nicol21 21:07, 23 paź 2014

Bardzo fajne te klimaty nocne u Ciebie! Szkoda, że na zdjęciach tak ciężko to odzwierciedlić. Na żywo na pewno jest cudnie!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Agacia 00:16, 24 paź 2014

Rozumiem. Czyli w zasadzie to się wszystko da zrobić odpowiednim nachyleniem kostki, nawet jak na oko ścieżki biegną w dół do domu?