Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Laskiem

Pod Laskiem

Ala106 09:32, 22 sty 2015

Zajrzałam, żeby się przywitać, jako nowa na forum. Łał, jaka inwestycja. Dziewczyno z rozmachem planujesz. Próbowałam śledzić zdjęcia i rabaty, ale się pogubiłam, gdzie co jest. , ale trzymam kciuki. Śliczne miejsce, w moim klimacie. Polecam kocimiętkę i szałwię omszoną, ładnie komponuje się z różowym i wpisuje w romantyczne klimaty. Będę zaglądać .
monia 12:40, 22 sty 2015

Ala106 napisał(a)
Zajrzałam, żeby się przywitać, jako nowa na forum. Łał, jaka inwestycja. Dziewczyno z rozmachem planujesz. Próbowałam śledzić zdjęcia i rabaty, ale się pogubiłam, gdzie co jest. , ale trzymam kciuki. Śliczne miejsce, w moim klimacie. Polecam kocimiętkę i szałwię omszoną, ładnie komponuje się z różowym i wpisuje w romantyczne klimaty. Będę zaglądać .

Witaj, Alu cieszę się z odwiedzin. Ja z tymi rabatami to sama się gubię no niestety kawał pola dookoła jeszcze dużo niezagospodarowanego miejsca. Niestety z roślinkami muszę jak najtańszym kosztem i z własnej produkcji większość bo przy tych budynkach kupę pracy i pieniędzy w remonty idzie, ale mam nadzieje że niedługo Unia wspomoże i za 2 lub 3 lata ogarniemy te nasze ruderki. Muszę stawiać na roślinki które będą mało pracochłonne głównie iglaczki, hortensje i trawy. Mam małą produkcję iglaków to jak słoneczko się pojawi to około marca się pochwale miniaturkami Mam nadzieję że znajdą się osoby które mnie nie zlinczują i nie wyrzucą z ogrodowiska, ponieważ planuję szmatę pod iglaki . Przy takiej powierzchni to tragedia z plewieniem. Później zajrzę do Ciebie w ramach rewizyty, pozdrawiam serdecznie z dzisiejszej zimnej, ponurej doliny rzeki Kwisy.
monia 12:49, 22 sty 2015

Dawałaś do siebie pod rabaty włókninę ?
Ala106 13:22, 22 sty 2015

Niech będzie, przyznam się, na początku dawałam. Ale Z rabat bylinowych usuwam systematycznie, wycinam, wyrywam, bo roślinki nie rozrastają się, korę wywiewa. Na tych, które pózniej zakładałam już nie kładłam. Przy iglakach też powoli usuwam, bo korzenie mają na wierzchu pod samą matą. Do kitu, a chwasty i tak rosną. Może mniej, ale rosną, bo my przy polu jesteśmy.
Ala106 13:44, 22 sty 2015

Jak stawiasz na własną produkcję, to jak najbardziej polecam kocimiętkę i szałwię. Szałwia rozsiewa się niemożliwie , a kocimiętkę sama rozmnożyłam z jednej roślinki (tej na zdjęciu z pieskiem, w moim wątku) z łodyżek wierzchołkowych, czy jak to się nazywa. Uzyskałam z 20 szt. Prawie wszystkie się przyjęły. Jak na wiosnę zakwitną to się pochwalę. Bo mi się wymarzyło takie obrzeże przy iglakach z kocimiętki .
monia 14:07, 22 sty 2015

masz zdjęcie z szafwią jaki gatunek masz ?
monia 14:22, 22 sty 2015

ja mam też kocimietkę ale może jakiś inny gatunek bo moja kilkuletnia jest malutka
Ala106 14:25, 22 sty 2015

Mam szałwię omszoną taką niebiesko-fioletową i białą.
Niestety ani jednego atrakcyjnego zdjęcia, ale widziałam tutaj na forum piękną rabatę z tą szałwią niebiesko-fioletową, tylko już nie wiem u kogo .
Znalazłam, w tym wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/948-salvia-szalwia?page=3
monia 14:28, 22 sty 2015

to ta co u syli

monia 14:33, 22 sty 2015

Piękna jest też popatrzę na nasiona a jak nie to na allegro sadzonkę chociaż jedną to sobie rozmnożę
Salvia nemorosa