Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Laskiem

Pod Laskiem

Tess 19:16, 22 sty 2015

monia napisał(a)

Tess ja mam w tych rabatach ziemie i nie mam kory więc zamiast kształtować obrzeża to tyramy z mamą z plewieniem ( bardziej mama bo ja mam gości z agro na głowie). (...) Korę mam tylko przy wjeździe od zeszłego roku.

Monia, a nie próbowałaś rabat wysypywać ściętą trawą? Wiesz, jak to się robi? Ja w moim wiejskim ogrodzie sypię trawę na wszystkie rabaty tzn. te, które tego potrzebują, bo w miejscach zagęszczonych zielsko nie rośnie. A i w Gąszczu też to stosuję. Przy takim areale zaplewicie się na śmierć A jeszcze dodatkowe rabaty chcesz robić.

monia napisał(a)

Myślałam już o obwódkach z kostki granitowej .

No, czyli już zdiagnozowałaś problem i wiesz, jak go usunąć. OK.

monia napisał(a)

mam ten sam odcień żurawki co Mi starej żurawki którą muszę podzielić. Kiedy trafiłam na ogrodowisko to tak obserwując stwierdziłam że najlepiej kilka sztuk w kupie ale my mieliśmy remonty z moim Markiem tak jak do tej pory i kupowałam po 1 bo chciałam dużo różnych.

To ładna ta żurawka. Dziel, będziesz miała gdzie sadzić.
No tak, sadzi się po kilka sztuk - trzeci punkt Dekalogu Ogrodnika. Znasz?

Dekalog ogrodnika wg Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Ale duża ilość jednakowych roślin to wydatek. Spoko, podzielisz, pomnożysz i będziesz miała plamy
monia 19:21, 22 sty 2015

i to co za tym waszym żywopłocikiem

monia 19:34, 22 sty 2015

U mnie grzech najcięższy 5 bo zawsze jestem nie zadowolona z efektów jak zacznę i likwiduje. I skaczę z kwiatka na kwiatek nie lubię stać przy tych samych rabatach bo inne kąty w ogrodzie mnie denerwują. Ale wiecie że za nim to się wszytko rozrasta długo mija. Trawy mam aż ohhhh ciężko mi nadążyć z samym koszeniem oprócz tego co mam na mapie mam 2x większy sad który muszę kosić ze skarpami i drzewkami. A trawa to myślałam że rośliny się uduszą bo jak tak kupki nieraz robię to tam aż dymi w ciepłe dni i myślałam że je spale . Jaka to musi być warstwa trawy aby rośliny rosły ?
monia 19:45, 22 sty 2015

a znacie te roślinki wczesną wiosną kwitną i nie trzeba kosić taka łączka się robi i w sadzie to samo. Zdjęcie jabłoni koło domku hobitta działka nr 3
monia 21:12, 22 sty 2015

maj 2013

He a to nasz towarzysz i straszyciel żab w 2013 na szczęście się przeprowadził ale za to mamy wielki rechot żab ( co nie jest fajne wiosną pod oknem)

monia 21:36, 22 sty 2015

mam więcej zdjęć tylko muszę dogrzebać w stacjonarnym komp.Ale jak patrze to mi się wydaje że te rośliny na wbrew mojej woli się rozrastają i gdzie chcą a ja bym chciała taki jak syli ogród poukładany

[/img]

Tess 21:37, 22 sty 2015

Łał, jak pięknie!

Nie masz nad oczkiem kaczeńców? Są urocze. Ja mam, zwykłe nad brzegiem stawu pozyskane Jeśłi nie masz, posadź, klimatyczne są bardzo i do agro pasują jak najbardziej.

Do tego żywopłotowego kręgu nie dawałbym drzwi, on jest taki tajemniczy ale zachęcający do wejścia teraz.

trawą wysypujesz cienko, na tyle, żeby przykryć glebę. JAk wyschnie na słońcu, możesz znowu rozsypać kolejną warstwę. Ma się utworzyć warstwa chroniąca przed wysychaniem gleby i nie pozwalajaca chwastom rosnąć.
Nie zadusi roślin, bo rozsypujesz wokół nich, a nie na
Przy takiej grubości trawa nie dostanie samozapłonu, nie masz się co obawiać.
Są dwie szkoły - jedna mówi, żeby najpierw rozłożyć gazety (nie kolorowe), polać je wodą, i na nie dopiero trawę. Druga - że bez gazet.
Ja wolę z gazetami, bo lepiej chroni przed przebijaniem się chwastów. Ale jak mam to kłądę, a jak nie mam - sypię bez gazet.
Oczywiście nie chroni to przed chwastami w 100 %, ale kora też całkowicie nie chroni.
monia 21:43, 22 sty 2015

no nawet kora i szmata od chwatów nie chroni ale wolę korę niż bez, na trawę nigdy nie miałam pomysłu, więc trafiała albo pomiędzy młode choinki albo na obornik
monia 21:44, 22 sty 2015

i nad oczkiem mam kaczeńce ale nie mam zdjęcia jak kwitną, może w tym roku
monia 21:46, 22 sty 2015

będę próbowała z trawą pomiędzy kwiaty ale one są tam tak gęsto że mi się nieraz wydaje że jak tam wejdę to wszystko zgniotę wchodzę jak przekwitnie