Tak tak Toszka. Profilaktyka i jeszcze raz profilaktyka Na wiosnę kupujemy drzewka. Od strony kochanej sąsiadki posadzimy tuje aerospicata takie ok. 1.20-1.30 m . Wiadomo, że na początku za dużo to nie da ale z czasem będzie dobrze. Te tuje podobno szybko rosną
Witaj Anetko, czytam o warzywniaczku i deseczkach, które się malują
Ja właśnie w tym roku mam zamiar mój warzywniak przenieść do skrzyń...Jestem na etapie szukania materialu bo zastanawialam się z czego je zrobic i chyba na drewno postawię. Napisz proszę czym te deski malujecie??
lubczyk to coś fantastycznego w zupce...i od razu miłośnie się robi
a ja postanowiłam szpinak posadzić......wspaniały w sałatce ...jadłam na Andrzejkach ..lepszy od sałaty bo się nie gniecie...i smakuje wybornie. Ciekawe czy się uda
No niewiedzialam że masz takie zacięcie warzywne....a nawiasem mówiąc nie widzę tego piasku ??
Deseczki na płotek do warzywniaka już się malują. Już się nie mogę doczekać: truskawki, poziomki, ogórki, pomidorki, sałaty,zioła..... no i mój najukochanszy lubczyk. Bo ja zboczona na lubczyk jestem
lubczyk to coś fantastycznego w zupce...i od razu miłośnie się robi
a ja postanowiłam szpinak posadzić......wspaniały w sałatce ...jadłam na Andrzejkach ..lepszy od sałaty bo się nie gniecie...i smakuje wybornie. Ciekawe czy się uda
Wiesz to mnie zaciekawiłaś bo ja zawsze szpinak to tylko na ciepło i tak mi sie zawsze wydawało, że ja jakaś nie szpinakowa jestem
Koniecznie muszę przetestować w sałatce Ale to był sam szpinak czy mix sałat plus coś tam? Ulka jak masz przepis to dawaj.
Witaj Anetko, czytam o warzywniaczku i deseczkach, które się malują
Ja właśnie w tym roku mam zamiar mój warzywniak przenieść do skrzyń...Jestem na etapie szukania materialu bo zastanawialam się z czego je zrobic i chyba na drewno postawię. Napisz proszę czym te deski malujecie??
Juz odpisuję. Mój warzywniak (20x12m) będzie nie w skrzyniach tylko zwyczajnie w gruncie. Bedzie podzielony na 4 lub 6 sekcji przedzielonych ścieżkami/trawniczkiem. Te deseczki/sztachetki ( 420szt.-1 m wys.) są na ogrodzenie/płotek. Każdą deseczkę m. maluje najpierw lakiero-bejcą a potem jak dokładnie wyschną kładzie jeszcze jedną warstwę takiego spec. lakieru ochronnego do yachtów firmy:Sadolin. Ten lakier jest drogi ale naprawdę super.Chroni drewno przed działaniem wody, promieni UV i grzybami pleśniowymi. Można też tylko jest droższa opcja najpierw pomalować dwa razy impregnatem do drewna a potem po wysuszeniu tym lakierem do yachtów. Taką metodą m. maluje dla bardziej wymagających klientów, którzy nie tyle patrzą na koszt co na trwałość. U nas m. tak malował: domek na drzewie, taras, domek/składzik na działce i wiatę.
Aha,
myslałam, że skrzynie takie robisz i dlatego pytam czym malujesz...bo ja wlaśnie je mam zamiar zrobić i powinnam malowac czyms bez chemii więc szukam i pytam...
A widzisz ...lakier do jachtów....człowiek się całe życie uczy......szkoda że latem nie wiedziałam
Ścieszki w warzywniaku możesz wysypać odpadami drewnianymi z tartaku lub zrębkami. to z rad ogrodowiskowych.....trawa między grządkami to paskudztwo....przerabiałam w zeszłym roku.....nawet potem przekopać trudno warzywniak gdzie trawa rosła.
Anetko musisz kupić ziemię do wysiewów lub dać ziemię z ogrodu z kompostem, ja najpierw wysiewam pomidory w takie brązowe doniczki szerokie jak od chryzantem, potem jak wykiełkują i mają 3 listki pikuję je do małych chyba P9 doniczek, a potem wysadzam pod folię, a ogórki wysiewam do tulejek po papierze toaletowym , wkładam tam ziemię i ustawiam na palecie a potem do gruntu aha dobrze przed wysianiem pomidorów zamoczyć je w preparacie przeciwko grzybowi i już