Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu odpoczywam

Tu odpoczywam

grazyna 15:26, 18 cze 2014

elzbieta_g napisał(a)

bosko! różanka kipi kwiatami, czytam , że Kasia maczała troszkę paluszki w twoim ogrodzie

Oj tak, bez Kasi nadal błądziłabym jak we mgle Elu, dziekuję

grazyna 16:07, 18 cze 2014

Gabriela napisał(a)
Masz cudowne, zjawiskowe róże i cały ogród wygląda wspaniale. Tyle pięknych angielek. Taki prawdziwy ogrodowy salon. Widok z tarasu do kawy o poranku przepiękny. No i fajnie że rośnie Ci czosnek i koper między roślinami. Koper jest ładny i u mnie też jest na rabatach. Jak się wysieje sam, to rośnie dużo lepiej, ciekawe dlaczego?
Koper i czosnek dodają luzu w ogrodzie, Twój jest wymuskany, jednak zapewniam Cię, że ostrogowiec nie przekwita jakoś bardzo brzydko, a potem kwitnie jeszcze raz na tych samych łodygach, bez obcinania. Będzie świetnym wypełniaczem do róż. Mogę Cię obdarować białym, jeśli chcesz.
Zauważyłam młodą Louis Odier - ona rośnie naprawdę duża, zmieści się tam?

Miło się czyta tak dobre słowa od Ogrodniczki takiej jaką Ty Gabrysiu jesteś
Jeszcze 1 rok lub 2 i rośliny rozrosną się, będzie pełniej by nie powiedzieć bujniej.
Potwierdzasz moje przypuszczenia w sprawie Louiski - za mało będzie miała przestrzeni to fakt. Ją zostawię, przeniosę jesienią jałowiec.

Jasne, że piszę się na ostrogowca białego
Wiele bylin znikło mi przez ślimaki a wiele wyrzuciłam przez opuchlaki - uzupełniam teraz takimi, które te potwory nie ruszają
laurowisnia 17:10, 18 cze 2014

Witaj Grażynko, wspaniała ta różanka otoczona bukszpanem, bardzo tak lubię, masz zdaje się różę Tess of the D'Uberville, myślałam o jej zakupie wiosną czy możesz mi coś o niej napisać, może porównać do Williama.
O znikajacych bylinach też coś mogę napisać, chronię jeżówki, to przerzucają się na pysznogłówki, pytałaś o jarzmianki, z nimi nie ma problemu, ja dokupiłam je znowu.
Widzę, że masz nemezję, posiałam ją w tym roku, czy ona długo kwitnie? Pozdrawiam.
kasiek 20:37, 18 cze 2014

Nie no Grażynko nie przesadzaj! Juz jak byłam u Ciebie to się zachwycałam Twoim pieknym i kolorowym ogrodem. Tak naprawde to zaproponowałam tylko kilka korekt spajających w jedna całość styl ogrodu Cieszę sie strasznie że Ci się te zmiany spodobały, kawał roboty wykonałaś ale efekty są niesamowite!
Bedzie bajeczna impreza w bajecznym ogrodzie
Kindzia 06:45, 19 cze 2014

Poczytałam o tej pięknej Austina, też by mi się nadała Artur Bell też ładny i pewnie pachnie nieziemsko...
Ja ciągle bezskutecznie patrzę za Williamem Morrisem...jak bym ją trafiła, to mam takie dwie, które mnie nie zachwycają, było by na wymianę

Pozdrawiam Grażynko, miłego weekendu
grazyna 16:10, 19 cze 2014

laurowisnia napisał(a)
Witaj Grażynko, wspaniała ta różanka otoczona bukszpanem, bardzo tak lubię, masz zdaje się różę Tess of the D'Uberville, myślałam o jej zakupie wiosną czy możesz mi coś o niej napisać, może porównać do Williama.
O znikajacych bylinach też coś mogę napisać, chronię jeżówki, to przerzucają się na pysznogłówki, pytałaś o jarzmianki, z nimi nie ma problemu, ja dokupiłam je znowu.
Widzę, że masz nemezję, posiałam ją w tym roku, czy ona długo kwitnie? Pozdrawiam.

Agatko o to zdjęcie Tess of the d'Ubervilles

tu William Shakespeare 2000

Mam nadzieję, że widać różnice w kolorze ( Tess... jest bardziej czerwona a Willi... purpurowy) obie są piękne i już

Nemezja - kwitnie od jakiegoś czasu,a jak długo będzie radowała kwiatuszkami to dopiero zobaczę, mam ją pierwszy raz.

Jest malutka ale słodzik wielki

grazyna 16:27, 19 cze 2014

kasiek napisał(a)
Nie no Grażynko nie przesadzaj! Juz jak byłam u Ciebie to się zachwycałam Twoim pieknym i kolorowym ogrodem. Tak naprawde to zaproponowałam tylko kilka korekt spajających w jedna całość styl ogrodu Cieszę sie strasznie że Ci się te zmiany spodobały, kawał roboty wykonałaś ale efekty są niesamowite!
Bedzie bajeczna impreza w bajecznym ogrodzie

Kasiu

wśród róż zakwita już Penstemon (czosnek wszędobylski musiał wejść mi w kadr )

Przetacznik pomału dojrzewa

A przed nimi w całości Sir John Betjeman

grazyna 16:51, 19 cze 2014

Kindzia napisał(a)
Poczytałam o tej pięknej Austina, też by mi się nadała Artur Bell też ładny i pewnie pachnie nieziemsko...
Ja ciągle bezskutecznie patrzę za Williamem Morrisem...jak bym ją trafiła, to mam takie dwie, które mnie nie zachwycają, było by na wymianę
Pozdrawiam Grażynko, miłego weekendu

Kasiu, gdy ja zamawiałam Williama Morrisa otrzymałam z naklejką Austina różę Abraham Darby - pomyślałam, że Willi niewiele różni się od Abrahama, nie mieli co chciałam więc dali co mieli

Niektóre róże różnią się ... nazwami, popatrz niżej na te dwie -jakie podobne:

to jest Golden Celebration (austinka)

a to Candlelight (Tantau)

Tea Clipper przekwita

Louiska, którą i Ty masz

grazyna 17:07, 19 cze 2014

Szukałam dla Kasi (Kindzi) zdjęcie Abrahama, ale jakoś nie mogę na niego trafić ale "wpadły" mi inne :

Jubille Celebration:

Princess Aleksandra Of Kent

James Galway, Claire Austin, Tess of the d'Ubervilles

Roter Korsar

ostróżka różowa (słabo widoczna) na tle trzmieliny

Agania 17:59, 19 cze 2014

Nemezje nam przedstawiłaś, jakie kolorowe....widok z tarasu i sam taras wow, zaprasza

Oczko powstało i jest pięknie, irysek wygląda jakby rósł w nim od lat

a co to za roślinka obok hosty, podoba mi się bardzo