Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

Kondzio 22:40, 01 kwi 2014

bogumila_bienko napisał(a)
...moje tulipanki,narcyzy,hiacynty ...dopiero pączkują...ale będą dłużej kwitnąć,gdy w innych ogrodach będzie to już wspomnienie.
to chociaż nie jestem jedyny hi hi hi
bogumila 22:41, 01 kwi 2014

Tawuła zaczyna rozwijać kolorowe pączki..
bogumila 22:42, 01 kwi 2014

Azalia....jeszcze czeka.
barbara_kraj... 23:08, 01 kwi 2014

Bogusiu, siałaś Dicentrę Aurorę? Nie wpadłabym na to, bo wyczytałam, że za pomocą kłączy się rozprzestrzenia.
Oczywiście z nasion tez, podobnie jak czerwona, ale to trochę kłopotliwe. Siałaś wprost do gruntu?
bogumila 08:43, 02 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu, siałaś Dicentrę Aurorę? Nie wpadłabym na to, bo wyczytałam, że za pomocą kłączy się rozprzestrzenia.
Oczywiście z nasion tez, podobnie jak czerwona, ale to trochę kłopotliwe. Siałaś wprost do gruntu?
Dzieliłam kłącza,bo strasznie się zagęściła i wypychała się do góry.Zawiązała ładne ,grube nasionka i wysiałam obok i do doniczki,żeby zobaczyć jak sobie poradzi.Siewki w doniczce wychodzą,jak pojadę zrobię fotkę.Chyba siewki radzą sobie całkiem dobrze...Kłącza są bardzo kruche,ale wkładałam do ziemi i te bez korzonka,widać że ukorzeniają się z łodygi.Różowej nie zbierałam,chyba,że się sama wysiała.Miałam jeszcze amarantową...ale słabo kępka rosła i teraz jej nie widzę.
bogumila 08:53, 02 kwi 2014

...na dzień dobry...

madzielena 10:19, 02 kwi 2014

Przepiękne rośliny! Jak wiosennie u Ciebie Bogusiu! Jak nie mogę na działkę jechać to sobie chociaż u Ciebie pooglądam.

Tak myślę tylko jak zapamiętujesz gdzie co siałaś żeby nie zniszczyć np. przy plewieniu? Zapisujesz, zaznaczasz jakoś? Jakbym widziała takie malutkie siewki to bym pomyślała że to chwasty. A w tamtym roku nie mogłam znaleźć tulipana który zniknął zanim zdążyłam oznaczyć miejsce

EPODLAS 10:29, 02 kwi 2014

Śliczne dzień dobry i takie optymistyczne, bo wiosenne kwiatki dołączyłaś. Mnie one zachwycają co wiosny i w moim ogrodzie i w waszych. Pozdrowienia wiosenne zasyłam.
bogumila 10:59, 02 kwi 2014

madzielena napisał(a)
Przepiękne rośliny! Jak wiosennie u Ciebie Bogusiu! Jak nie mogę na działkę jechać to sobie chociaż u Ciebie pooglądam.

Tak myślę tylko jak zapamiętujesz gdzie co siałaś żeby nie zniszczyć np. przy plewieniu? Zapisujesz, zaznaczasz jakoś? Jakbym widziała takie malutkie siewki to bym pomyślała że to chwasty. A w tamtym roku nie mogłam znaleźć tulipana który zniknął zanim zdążyłam oznaczyć miejsce

Masz na myśli samosiejki? Uważnie podglądam wschody i gdy zauważę roślinki,które mnie interesują,wykopuję i wsadzam do doniczek,które zakopuję po sam rancik.To dobra metoda...rośliny sobie dobrze radzą i rosną,aż przyjdzie pora na przesadzenie na miejsce stałe.
...roślin sianych do gruntu mam niewiele i łatwo zapamiętuję...ale można oznaczyć patyczkami...wpisać do ogrodowego kajecika...
Pozdrawiam.
bogumila 11:01, 02 kwi 2014

EPODLAS napisał(a)
Śliczne dzień dobry i takie optymistyczne, bo wiosenne kwiatki dołączyłaś. Mnie one zachwycają co wiosny i w moim ogrodzie i w waszych. Pozdrowienia wiosenne zasyłam.
Bożenko...słoneczko pięknie świeci ....ale na Zacienionej jest zawsze zimny wiatr od jeziora...Pozdrawiam serdecznie.