Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

wanda7 09:01, 29 sty 2012

Bogusiu, twoich 450 stron jest trudne do ogarnięcia w tak szybkim czasie. Jedno już wiem, działka zacieniona, tak samo jak mój ogródek. Mśle, że wysokie drzewa są niezbędne, aby mógł panować miły, tajemniczy klimat i odbywała się codzienna gra świata i cienia.
Zauważyłąm, że przechwoujesz w doniczkach koleusy. Bardzo mnie one zauroczyły w tym roku. Pobrałam szczepki i teraz staram się je przechować do zimy. Niektóre padły, choć wcześniej się już ukorzeniły. Inne mają się dobrze. Czy mogłabyś mi zdradzić jakieś sekrety ich pomyslnego przechowywania na parapecie?
bogumila 11:51, 29 sty 2012

monteverde napisał(a)
z chęcią też bym pojechała, ale ile kwiatów tam teraz jeszcze kwitnie

Kwiatów, Aniu,niezbyt dużo - takie jesienno - wiosenne,ale jest kolorowo - po naszej zimowej aurze to widok przyjemny dla oczu.
bogumila 19:32, 29 sty 2012

wanda7 napisał(a)
Bogusiu, twoich 450 stron jest trudne do ogarnięcia w tak szybkim czasie. Jedno już wiem, działka zacieniona, tak samo jak mój ogródek. Mśle, że wysokie drzewa są niezbędne, aby mógł panować miły, tajemniczy klimat i odbywała się codzienna gra świata i cienia.
Zauważyłąm, że przechwoujesz w doniczkach koleusy. Bardzo mnie one zauroczyły w tym roku. Pobrałam szczepki i teraz staram się je przechować do zimy. Niektóre padły, choć wcześniej się już ukorzeniły. Inne mają się dobrze. Czy mogłabyś mi zdradzić jakieś sekrety ich pomyslnego przechowywania na parapecie?

Koleuski mam od Ań,na zjezdzie u Ani.M.
Już mam ukorzenione nowe odnóżki i będę sadzić do doniczek.Wcześniej nie sadziłam w ogrodzie,ale jak zobaczyłam na rabatach u Ani - to mnie zauroczyły.Wydaje mi się,że nie sprawiają większych kłopotów w uprawie,mają różnorodne,piękne dekoracyjne liście ,nie należy dopuścić do kwitnienia,często uszczykiwać.Nie lubią przelewania,ale lepiej rosną w półcieniu -dlatego staram się je pomnożyć -mam nadzieję,że będą u mnie dobrze rosły.Zdecydowanie bardziej krzewią się te o prostych listach.Kędzierzawe -są bardziej dekoracyjne -ale rosną słabiej.

Też je mnożę na parapecie -nie przelewam, już zaczynam dokarmiać płynnym nawozem.
weronika77 20:25, 31 sty 2012

Bogumiło, dziękuję za "spacer" w mroźną pogodę po moim ogródku.
Ja też pospacerowałam po Twoim "Meksyku" w całości, i krótko po "zacienionym", rozległym " w 450 stron", które będę poznawać stopniowo. Zatrzymałam się pod domem z piękną różą, podziwiałam też begonie...
Zostawię Ci dwa akcenty z moich podróży, do których wrócę w innym wątku. Pozdrawiam!
Anemony w nekropolii Hierapolis.
monteverde 20:41, 31 sty 2012

Ten wyżej to też anemon?
bogumila 22:59, 31 sty 2012

weronika77 napisał(a)
Bogumiło, dziękuję za "spacer" w mroźną pogodę po moim ogródku.
Ja też pospacerowałam po Twoim "Meksyku" w całości, i krótko po "zacienionym", rozległym " w 450 stron", które będę poznawać stopniowo. Zatrzymałam się pod domem z piękną różą, podziwiałam też begonie...
Zostawię Ci dwa akcenty z moich podróży, do których wrócę w innym wątku. Pozdrawiam!
Anemony w nekropolii Hierapolis.

O tarasach tylko czytałam. Piękne zdjęcia.Dziękuję.
hanka_andrus 23:36, 31 sty 2012

Weroniko,w pierwszej chwili pomyślałam,żeś na śniegu taka wydekoltowana! Pięknie!
Sebek 23:48, 31 sty 2012

Teraz o tych tarasach poczytałem - coś niesamowitego
bogumila 20:25, 02 lut 2012

Czujecie ten zapachaaaaaaach? To zapach wiosny.
an_tre 20:34, 02 lut 2012

bogumila_bienko napisał(a)

Czujecie ten zapachaaaaaaach? To zapach wiosny.
Czuję u siebie tez wstawiłam tylko w innym kolorze
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies