Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

Martek 14:11, 20 mar 2012

Dziękuję wiem o istocie sprawy tylko skąd większe ,a raczej szersze butelki ?Przecież nie 3 litrowe ?Może po prostu w jakieś doniczki by włożyć Bogusiu? Ja nie wiem czy moje lilie orientalne przezimowały .Zostawiłam je bez okrycia ,rzuciłam tylko trochę przeleżałego obornika ,który jakieś ciepło daje ...?)))))
Nie wiem czy norniki się nie dobrały to również się wkrótce okaże.Ale kupiłam pełne orientalne,zapachu z nich raczej domyślam się nie będzie jak nie ma pręcików ...?Jednak widziałam u kogoś i są ładne -zobaczymy .
Widziałam też piękne lilie duże różowe z obwódką zieloną ,ale nie kupiłam i pewnie już śladu po nich chociaż tanie nie były .
Tak jak drzewka karłowe - nie ma ani jednego I hortensje jak świeże bułeczki poszły w dwa dni ;(
Naprawdę lecę do kuchni ,ale potem zajrzę
bogumila 14:21, 20 mar 2012

Martek napisał(a)
Dziękuję wiem o istocie sprawy tylko skąd większe ,a raczej szersze butelki ?Przecież nie 3 litrowe ?Może po prostu w jakieś doniczki by włożyć Bogusiu? Ja nie wiem czy moje lilie orientalne przezimowały .Zostawiłam je bez okrycia ,rzuciłam tylko trochę przeleżałego obornika ,który jakieś ciepło daje ...?)))))
Nie wiem czy norniki się nie dobrały to również się wkrótce okaże.Ale kupiłam pełne orientalne,zapachu z nich raczej domyślam się nie będzie jak nie ma pręcików ...?Jednak widziałam u kogoś i są ładne -zobaczymy .
Widziałam też piękne lilie duże różowe z obwódką zieloną ,ale nie kupiłam i pewnie już śladu po nich chociaż tanie nie były .
Tak jak drzewka karłowe - nie ma ani jednego I hortensje jak świeże bułeczki poszły w dwa dni ;(
Naprawdę lecę do kuchni ,ale potem zajrzę

Właśnie w te 3 l wkładałam 2 cebule,jest lepiej,więcej mają miejsca.Przysypane ziemia są zupełnie niewidoczne. Tez nie wiem jak przezimowały,mam różne,najwięcej w kolorach biało-rózowo-liliowych,mniej zółto-pomarańczowych.Pełnych nie mam,widziałam cebule,ale kwiaty nieciekawe,Twoje są piękne,ale takich nie spotkałam.Też zaglądam z kuchni....
...i muszę się spieszyć....bo praca czeka,samo się nie zrobi.
bogumila 14:53, 20 mar 2012

W ubiegłym roku kupiłam niską dalię i udało mi się przechować bulwy.W piwnicy zaczęła wypuszczać listki i włożyłam ja do donicy.Jest już taka i ją ciągle zmniejszam{szczypię}.Kolorek jak obok - czysta biel.
hanka_andrus 14:56, 20 mar 2012

Szykujesz jakieś ekstra danie? Brokuł,ziemniaki,mięsko,przyprawy......nie mam pomysłu.....podpowiedz......
bogumila 15:11, 20 mar 2012

hanka_andrus napisał(a)
Szykujesz jakieś ekstra danie? Brokuł,ziemniaki,mięsko,przyprawy......nie mam pomysłu.....podpowiedz......

Haniu...proste i szybkie.Wytrybowane udka z kurczaka na ostro z przyprawami{własnymi z działki}.papryczką chilii i taką meksykańską ostrą przyprawą w buteleczce.
bogumila 15:15, 20 mar 2012

takie grubaski wychodzą
Milka 15:59, 20 mar 2012

Bogusiu, pyszności tutaj serwujesz

dalie piękne i spore, u mnie jeszcze nic nie wschodzą, poczekam;0

a to chyba rycynuski moje padły, nie wszystkie jak dałam do większej donicy ale mam jeszcze sporo nasion, więc znowu wsadzę;

kiedy te dalie dasz do jasnego pomieszczenia?
Milka 15:59, 20 mar 2012

czy one już są w jasnym?
bogumila 16:16, 20 mar 2012

irena_milek napisał(a)
Bogusiu, pyszności tutaj serwujesz

dalie piękne i spore, u mnie jeszcze nic nie wschodzą, poczekam;0

a to chyba rycynuski moje padły, nie wszystkie jak dałam do większej donicy ale mam jeszcze sporo nasion, więc znowu wsadzę;

kiedy te dalie dasz do jasnego pomieszczenia?

Irenko,też mam dalie,które mają maleńkie kłącza,wywiozłam je na zacienioną -przysypałam piaskiem w donicy i niech czekają w piwnicy.Tą donica stoi już na oknie i jest niemiłosiernie szczypana,żeby się krzewiła.
Te grubaski to oczywiście rącznik,chcę go gdzieś utulić,nie mam maluszków na wakacjach,więc może spokojnie sobie rosnąć.
Milka 16:31, 20 mar 2012

no to jak na razie zrobiłam tak jak ty, czyli ok dzięki