Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 10:00, 04 lip 2012

Celina napisał(a)

Celinko - to jest roślina jednoroczna -siałam nasionka wiosną do skrzyneczki.Floksy gwiazdziste są niskie i płożą się,mają różne kolory,ten jest delikatnie żółty - taki krem.Nie wiedziałam jakie kolory wysiewam, to był mix.

Lilie w donicach te wcześniejsze mają już zasuszone pędy i czekają w kąciku do jesieni,potem zabiorę je do piwnicy [w żwirek] i jak wyjdzie wiosną kiełek to wsadzam do donicy.Do sadzenia w donicach nadają się lilie niskie -z serii Pixie.Jesienią i zimą nie podlewam.Tą po przekwitnięciu też przytnę i poczekam aż sama zaschnie.

dzięki bardzo za podpowiedź .
A te lilie to w jakiś wypasionych szkółkach kupujesz? czy są łatwe do dostania w normalnych ogrodniczych sklepach?

szkoda tych floksów ,że nie byliny aż mi serce do gardła wskoczyło jak zobaczyłam!!
Nie ma problemu z ich dostaniem .Kupuję wiosną i od razu doniczkuję,potem przesadzam do dużych donic.Należy patrzeć na wysok,.do donic lepiej sadzić te niskie,chociaż zakwitły mi w tym roku w domu [Netty's P ride] przed wysadzeniem na rabatę i musiałam dokupić nowe.
reni 10:01, 04 lip 2012

cudna jest
bogumila 10:11, 04 lip 2012

Anemony nadal kwitną ....aż do jesieni będą mnie cieszyć,bardzo je lubie.
popcorn 10:15, 04 lip 2012

Zawilce boskie!! Wsadzilam wiosna ale nic z nich nie wyroslo takie malenkie czarne cebuleczki?
A jakie lilie! pozdrawiam serdecznie!
Karolina
bogumila 10:20, 04 lip 2012

popcarol napisał(a)
Zawilce boskie!! Wsadzilam wiosna ale nic z nich nie wyroslo takie malenkie czarne cebuleczki?
A jakie lilie! pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Tak Karolino,takie małe czarne "pinezki".One mnie nigdy nie zawiodły,nie wiem dlaczego u Ciebie się nie udały????
popcorn 10:24, 04 lip 2012

Raz mialam i zimy nie przetrzymaly... wiosna wsadzilam kilkanascie sztuk i nic nie wykielkowalo
Mam jeszcze 2 opakowania kupione niedawno, zastanawiam sie - czekac do wiosny czy moge jeszcze teraz w doniczke wsadzic??
pozdrawiam!!
bogumila 10:31, 04 lip 2012

popcarol napisał(a)
Raz mialam i zimy nie przetrzymaly... wiosna wsadzilam kilkanascie sztuk i nic nie wykielkowalo
Mam jeszcze 2 opakowania kupione niedawno, zastanawiam sie - czekac do wiosny czy moge jeszcze teraz w doniczke wsadzic??
pozdrawiam!!
Jesienią wykopuję i zasuszam.Wiosną przynoszę z piwnicy ,moczę i wsadzam do doniczek,po przymrozkach wysadzam do gruntu.Swoje namocz dobę albo dwie i wysadz do gruntu,jeszcze zdążą zakwitnąć.
bogumila 10:36, 04 lip 2012

Pierwsze kwiatuszki szałwii trójbarwnej -na razie jako pierwsze zameldowały się różowe....
bogumila 10:39, 04 lip 2012

Czarna malwa -jeszcze bez kwiatów -ale wyrasta na olbrzymkę...
bogumila 10:44, 04 lip 2012

Martagony mają ponad 2 m...szybują do nieba...