Witam wszystkich. Jestem tu nowa, oczywiście trafiłam na forum gdyż szukam inspiracji do realizacji naszego niewielkiego ogrodu. W wizytówkach jest tyle pięknych ogrodów, że nie można się napatrzeć i nie wiadomo na co się zdecydować

. Poszukuje rozwiązania nowoczesnego, tak jak Pani Danusia radzi konsekwencja i ograniczona ilość gatunków jednak to dość trudne do realizacji bo już trochę namieszałam choć niewiele w ogrodzie mam.
Proszę szczególnie o radę jak zaaranżować "nasyp" pod płotem - duża różnica poziomów między naszym ogrodem a sąsiadów musimy na całej głębokości działki zrobić murek/donicę lub palisady (nasyp niezbyt szeroki w tej chwili ma 60 cm szerokości, odległość od płotu do tarasu 6 m, wysokość planowana 50-60 cm). Jednak zależy mi na tym aby ten bok łączył się z drugim (gdzie jest normalny poziom), gdzie jest siatka ogrodzeniowa - chciałabym posadzić coś wyższego aby przesłonić się częściowo od drugiej działki gdzie zaczyna się budowa (tu gdzie jest płot drewniany po drugiej stronie w ciągu są tuje więc myślałam o niskich nasadzeniach - jakieś kulki, trawy).
Jeśli chodzi o rośliny podobają mi się wszelkiego rodzaju kulki: bukszpany, tuje ale też trawy, wrzosy i lawenda.
W chwili obecnej mamy takie nasadzenia: tuja danica kulki opaska przy domu, tujki obok garażu po całej długości - i tego raczej nie chciałabym zmieniać, reszta możliwa do zmiany

.
Poniżej zamieszczam zdjęcia i plan działki oraz moje inspiracje, będę wdzięczna za każdą radę
Front działki
Nasyp i taras
tył działki w tym róg z ogrodzeniem z siatki do zasłonięcia z lewej strony
taras z tyłu dwie małe donice
tył działki na końcu w przyszłości będzie szopka
Rzut działki, wymiary 32*26 m: