Haniu, rośliny rosną u Ciebie jak na drożdżach olbrzymie masz te kępy. Ja nie zasilałam generalnie bylin, bo nasadziłam gęsto i obawiam się, że znów będę biegać i przesadzać, a miejsce się skończyło na razie w nowym. Dziś szukałam miejsca dla kilku dalii i trudno je gdzieś upchnąć. W starym miejsce by się znalazło, ale nie chcę robić kolejnej rabaty, chociaż i tu nie obyło się bez przesadzania. Hortensje jednak zasilić trzeba, nawoziłaś swoje już i czym?
Mariolka - pewnie pierwszy poszedł superfosfat, jak zobaczyłam zielone pączki liści dałam siarczan amonu. w tygodniu sypałam saletrą potasową. małe dawki.
Byliny podlewam roztworem, mam pojemnik 1000l daję 2 kg nawozu i podłączoną pompą zanurzeniową podlewam rośliny wężem. tak samo nawożę trawnik. Równo jest rozprowadzony nawóz, jak sypałam ręką to bardzo dużo zużywałam nawozu.
Też mam mało miejsca dla dali, a szkoda wszystkie dalie co mam są ładne. ale dojrzeję i mus zrezygnować z nich a gorzej z konsekwencją.
Dalie to tez żarłoczne rośliny.
Nie nadążę z przesadzaniem, mam od Ciebie jeżówki białe w ciągu lata sadziłam gdzie wolne miejsce maleńkie sadzoneczki. jeszcze muszę przesadzić je razem w grupy.
Ja sadzę w cieniste miejsce, zostawiam do następnego roku i wiosną ida na nowe miejsce. Można w sierpniu rozsadzić bo ponownie jeszcze do zimy muszą się zakorzenić.
Doniczkę zakop do ziemi głębiej, będą miały więcej wilgoci i zobaczysz jak będzie rosła to latem posadzisz.
Tak ukorzeniałam dwa lata temu limkę, patyk ucięłam z zakupionej limki wsadziłam w marcu w szklarni. Ten ciąg hortensji ze zdjęcia sadziłam dwa lata temu. środkowe hortensje są niższe, to właśnie zostawiłam wolne miejsce na korzeniącą się sadzonkę. jest to limka.
Lukasz w ubiegłym roku przesadzałam w połowie kwietnia na to miejsce, karpy były wielkie ogromne, wykopane z dużą ilością ziemi, przewoził mi facet. miałam podzielić ale wiosną bałam się że nie zakwitną.
Mają już kilka lat to stara odmiana i ładnie rośnie. zobaczę jak nowe będą dorastały.
Zobaczysz jak szybko doczekasz wielkich.
Muszę nazwać ogród pierwszy.
Szafirki w kwadracie sadzone jesienią 2013 roku, ładnie się rozrosły tyko przekwitają na zdjęciu.
Po przeciwnej stronie, sadzone w grudniu 2015 r. czekam na rozmnożenie cebulek. Może jesienią dosadzić rządek?
Za tujami wyszedł drugi ogród. Trawnik po wertykulacji, po deszczu zaczął odrastać.
Widok z terenu budowy.
Przejście do drugiej części.