Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Janina 09:27, 12 sty 2016

Haniu o turzycy bronze form napisałam u mnie. O koty się nie martw one zawsze znajdą jakieś miejsce gdzie się schronią przed zimnem. Mój kot nawet w największe mrozy nocą chciał żeby go wypościć na dwór. My szliśmy spać a on miałczał na pole rano już czekał pod oknem balkonowym.
JoannA 21:16, 13 sty 2016

Pamiętam Haniu że miałaś aminka w ogrodzie. Zebrałaś może nasionka?
pozdrawiam
Gardenarium 16:48, 16 sty 2016

Są koty przychodne, pół dzikie. Inne lubią się wygrzewać i za nic nie wyjdą z domu Ten rudzielec mój ukochany Boi się? Jakiś go zdominował?

Instagram Ogrodowiska
Tess 18:19, 16 sty 2016

Haniu, miałam jeszcze niedawno pod opieką kotkę wolnobytującą. Też szylkretową, jak Twoja.
Mieszkała gdzieś w mojej okolicy, najczęściej przebywała w moim ogródku no i codziennie przychodziła do miski. Wybrała sobie mnie na opiekunkę. A może to ja wybrałam się sama na opiekunke, kiedy zaczełam ją karmić?

Ale nigdy nie dała mi się pogłaskać. Nigdy też nie weszła do zamykanego pomieszczenia, choć na wołanie przychodziła. W tę strasznie śnieżną i mroźną zimę co to była kilka lat temu tak mi jej było żal, że uchyliłam jej okienko do garażu. Problem w tym, że ono musiało być otwarte cały czas, bo kotka panicznie bała się zamkniętych pomieszczeń.
Mąż mnie wówczas mało nie zabił (wzrokiem), bo od silnego mrozu pękł kaloryfer.
Ale wówczas wymyśliliśmy, że zrobimy jej budkę. Taką jak dla psa, tylko odpowiednio mniejszą.
Budka miała ocieplane styropianem ściany i podłogę. Kluska (bo tak na kotkę wołaliśmy) spędzała w niej całe dnie, odchodziła tylko pod najbliższy krzaczek załatwić fizjologiczne potrzeby. Tak przeżyła zimę.

Więc jeśli Twoja kotka chce wyjść - wypuść ją. Poradzi sobie - znajdzie jakiś zaciszny kącik.
Jeśli się obawiasz, że nie ma gdzie się schronić, postaw gdzieś w zacisznym miejscu kartonowe pudło z otworem (albo kilka jedno w drugim, żeby było cieplejsze). Tak robią moi sąsiedzi, którzy mają dwa kocie "włóczykije". Kiedy wracają zbyt późno, a ich właściciele już spią, czekają do rana w domku z kartonów.
Nie mam już naszej kociej budki, bo bym ci dla koteczki dała. Oddałam siostrze dla jej małego pieska.

Haniu - wszelkiej pomyślności na ten 2016 rok Niech Ci się wszystko udaje, a zdrowie służy
Anabell 00:30, 17 sty 2016

Dziewczynki ja znowu latam po (kominkach), czy lepiej brzmi po (chałupkach ) podczytuję Was, a tu tyle gości
Kasyu - Irenko - Ewo - Janina
Kotki pogodziłam, rudzielec zastał potraktowany lepiej siedzi w korytarzu na schodach i na ostatnim podeście. Pokoje zamknięte, nie znoszę sierści i nie wpuszczam do pokoi.
Czarna wówczas bardziej ufna, przebywa na legowisku z pudlem.

Przez całe lato to jest chodząca para, kiedy wyjedziemy samochodem to razem leżą na kostce z widokiem na bramę jak wrócimy.

Kostek nikogo i niczego się nie boi, wyjada ze wszystkich misek.
Sucha karma stoi zawsze, a co dzień rano dzielę puszkę na 4 miski,
pilnuję by każde wyjadło swoją.
Pudelek pilnuje czarną by spokojnie zjadła, jak kostek podkrada się do miski
czarnej kotki to pudel wkracza w obronę, unosi łapę.

Kotki są wypuszczane kiedy chcą, nie mogę więzić, bo by nigdy nie chciały wrócić.
Anabell 00:36, 17 sty 2016

JoannA napisał(a)
Pamiętam Haniu że miałaś aminka w ogrodzie. Zebrałaś może nasionka?
pozdrawiam

Asiu! nie zebrałam nasion, jak spotkam to kupię, lub muszę uważać w tym miejscu co rosły na siewki.
Ten w ubiegłym roku to wysiał się sam, rok wcześniej był w zupełnie innej części ogrodu.
Nasiona miałam zakupione w wysyłkowej.
Anabell 00:58, 17 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
Są koty przychodne, pół dzikie. Inne lubią się wygrzewać i za nic nie wyjdą z domu Ten rudzielec mój ukochany Boi się? Jakiś go zdominował?

Danusiu! witaj!
doceniam wizytę kilka dni wcześniej zobaczyłam 11000tyś osób zarejestrowanych i pomyślałam, o Twoich wpisach i czasie poświęconym nam. Jak dajesz radę?

Między kotami to hierarchia nigdy nie mogę połapać się raz milą się do siebie raz warczą.
Moje koty nie są dzikie wszystkie dają się głaskać, tylko razem nie mogą przebywać.
Wiem, miałaś rudzielca i czas mu się skończył.
Mój rudzielec jest pomarańczowo/rudy, futro błyszczące, piękny.
zaczął bać się po kastracji.
Anabell 01:21, 17 sty 2016

Tess napisał(a)
Haniu, miałam jeszcze niedawno pod opieką kotkę wolnobytującą. Też szylkretową, jak Twoja.
Mieszkała gdzieś w mojej okolicy, najczęściej przebywała w moim ogródku no i codziennie przychodziła do miski. Wybrała sobie mnie na opiekunkę. A może to ja wybrałam się sama na opiekunke, kiedy zaczełam ją karmić?

Ale nigdy nie dała mi się pogłaskać. Nigdy też nie weszła do zamykanego pomieszczenia, choć na wołanie przychodziła. W tę strasznie śnieżną i mroźną zimę co to była kilka lat temu tak mi jej było żal, że uchyliłam jej okienko do garażu. Problem w tym, że ono musiało być otwarte cały czas, bo kotka panicznie bała się zamkniętych pomieszczeń.
Mąż mnie wówczas mało nie zabił (wzrokiem), bo od silnego mrozu pękł kaloryfer.
Ale wówczas wymyśliliśmy, że zrobimy jej budkę. Taką jak dla psa, tylko odpowiednio mniejszą.
Budka miała ocieplane styropianem ściany i podłogę. Kluska (bo tak na kotkę wołaliśmy) spędzała w niej całe dnie, odchodziła tylko pod najbliższy krzaczek załatwić fizjologiczne potrzeby. Tak przeżyła zimę.

Więc jeśli Twoja kotka chce wyjść - wypuść ją. Poradzi sobie - znajdzie jakiś zaciszny kącik.
Jeśli się obawiasz, że nie ma gdzie się schronić, postaw gdzieś w zacisznym miejscu kartonowe pudło z otworem (albo kilka jedno w drugim, żeby było cieplejsze). Tak robią moi sąsiedzi, którzy mają dwa kocie "włóczykije". Kiedy wracają zbyt późno, a ich właściciele już spią, czekają do rana w domku z kartonów.
Nie mam już naszej kociej budki, bo bym ci dla koteczki dała. Oddałam siostrze dla jej małego pieska.

Haniu - wszelkiej pomyślności na ten 2016 rok Niech Ci się wszystko udaje, a zdrowie służy

Teresko!
Tymczasowe schronienie to mają nową budkę na zewnątrz a w mnożarce lubią wylegiwać się w słońcu na zagonach podwyższanych.
leżą woki fizeliny rozrzuciłam ją, tam się też wtulają.
Czarna była przyzwyczajona w piwnicy, teraz jest gaz to muszę zamykać.

Przyjdzie mi jeszcze spawacz i ma zrobić w drzwiach piwnicy wejścia na klapkę.
To co piszesz o uchylonych drzwiach, to w pierwszy dzień mrozu otworzyła sobie sama dwoje drzwi schowała się do piwnicy i podmarzła rura od ciepłej wody. eM rano odkręcał kran i woda nie leci, dobrze że poleciał do piwnicy, podgrzał rurę i nic więcej się nie stało.
Tess dziękuję za życzenia.
chelll 10:01, 17 sty 2016

Anabell, dziękuję za odwiedziny. Czekam z niecierpliwością na list, bo w czwartek zaczynam sianie ( tak mówi kalendarz księżycowy). Podaj proszę info o kosztach przesyłki. Pozdrawiam Cię serdecznie!
Iwk4 17:54, 19 sty 2016

Haniu, u Joasi przeczytałam, że zrobiłaś listę hryzantem zimujących. Gdzie i jakich mam szukać?
Pozdrawiam.