Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 22:41, 09 maj 2016

Gocha napisał(a)
Haniu nie mogę wyjść z podziwu- tyle roślin z siewu nie ma nikt inny na O. i jakie piękne są. A w ogrodzie tyle tulipanów i pewnie same sie też nie posadziły. Powojniki piekne i jak szybko rosną. W ogóle wszystko mi się u Ciebie podoba. A berberysy z jakich nasion siałaś - kupowanych czy zbierałaś i jakie to berberysy ? Pozdrawiam gorąco

Małgosiu - patrzę na ogród i myślę jakby nie było tulipanów o tą porę, byłoby smutno.
a jesienią nie miałam zamiaru nic sadzić bo co rok cała jesień zajęta sadzeniem.

Berberysy zbierałam swoje nasionka, wysiałam z początkiem lutego i ładnie powschodziły. Zasiałam też trzy letnie nasionka czosnków, gęsto powschodziły Mont Ewerest białe, granatowe nie powschodziły.
Zasieję jesienią zaraz po zbiorze.
Anabell 22:56, 09 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Piękny ten żywopłot cisowy - ale on nie był przesadzany wraz z nową organizacją ogrodu?

Ewo - Żywopłot z cisa nie był przesadzany, rośnie od 2006 r. To moje ukorzenione sadzonki w sumie jak dobrze liczę jest 230 m.
Sadziłam rośliny 60/70 cm wys. i co 70 cm odstęp. były chude krzaki.

W innej części ogrodzenia jest ładniejszy, lepsza gleba.
Anabell 23:02, 09 maj 2016

zoja napisał(a)
zdjęcia obejrzę jutro bo dziś nie widzę
macham na 200 stronę

Zoja - zapraszam i do ogrodu.

Ja też macham Tobie na 100 stron, tylko u mnie minęło 3 lata, u Ciebie dużo brakuje do 3 m-c
zoja 23:26, 12 maj 2016

Anabell napisał(a)

Zoja - zapraszam i do ogrodu.

Ja też macham Tobie na 100 stron, tylko u mnie minęło 3 lata, u Ciebie dużo brakuje do 3 m-c

To sobie pomachałyśmy
u mnie duże metamorfozy to na razie przyciąga uwagę myślę, że potem będzie spokojniej... obym i ja wytrwała 3 lata co najmniej
Anabell 22:17, 14 maj 2016

Cały dzień dziś zmarnowany przez deszcz. Pada z przerwami ale i tak nic robić nie można bo klei się ziemia.
Pracy ogrodowej ogrom, chwasty szaleją, a mnie się tak składa jak wychodzę z domu piękna pogoda jak planuje ogródkowo leje.

Wykorzystałam część czasu na podwiązanie pomidorów.

tylko problem taki zasiałam pomidory wysokie i niskie, pomyliły mi się które są które i teraz nie wiem jak poznać i jak obrywać im boczki. wszystkim się obrywa czy tylko wysokim?
zawitka 08:22, 15 maj 2016

Haniu ---pracowita Kobitka jesteś jak tyle tego wszystkiego sama obrobisz .Zyczę zdrowia Mężowi .Sadzonki jakie one zieloniutkie zdrowe !! Pozdrawiam i Wam Obu zdrowia życzę ;d
Anabell 22:44, 15 maj 2016

zawitka napisał(a)
Haniu ---pracowita Kobitka jesteś jak tyle tego wszystkiego sama obrobisz .Zyczę zdrowia Mężowi .Sadzonki jakie one zieloniutkie zdrowe !! Pozdrawiam i Wam Obu zdrowia życzę ;d

Halinko! właśnie nie daję rady obrobić, nie ma chętnych do prac w ogródkach.
Popatrzyłam dziś ile mam dalii do wsadzenia, a na pierwszym miejscu mam jeszcze róże.
Dziękuję w imieniu eMa i swoim.
Anabell 23:19, 15 maj 2016

Proszę zaglądających pomóżcie rozpoznać co to za roślinka.
Nasionka były zebrane moje, ale nie oznaczyłam. Wydawało mi się że to powinien być Tojad. Kwiatostan zerwany był wydłużony. Miałam jedną kupioną doniczkę Tojadu, późno zakwitł jesienią.

Zamówiłam też w wysyłkowej torebkę Tojadu, było tylko kilka ziarenek, porównałam z moimi wyglądały podobnie. Moje były mało dojrzałe zostawiłam cały kwiatostan.
Wysiałam w marcu w dwóch pojemniczkach oddzielnie.
Kupione wyszły dwie szt.
Z moich uważam mało dojrzałych powschodziły bardzo gęsto.

Rozpikowałam nie wszystko, tak było dużo, cieszyłam się do dziś.

Zamówione też miałam dwie sadzonki Tojadu, przyszły korzenie, rosną w doniczce, dziś zwróciłam uwagę mają zupełnie inne liście.

To ma być też Tojad z kupionej torebki.
wykiełkowały tylko dwie szt.

To już Tojad sadzony z kłączy i tak naprawdę wyglądają liście, wiem bo miałam wcześniej i nie przeniosłam na nowe rabaty.
Może moje to siewki i młodziutkie rosną inaczej a starsze mają prawdziwe liście.

sprawdzałam w info odmiany, liście maja wszystkie podobne.
Czyli co to za roślina?

Anabell 23:28, 15 maj 2016

Botwinka w rzędzie obok pomidorów.

Pomidorki mają kwiatki. ale słabo ciągną fosfor bo liście stoją wyprostowane. Mają zimno i dlatego nie są w stanie pobrać pokarmu.

hanka_andrus 09:37, 16 maj 2016

http://images70.fotosik.pl/885/7e0df598c5928423med.jpg

Siewki tojadu wyglądają tak